Maria Josep Siscar Banyuls, premi europeu a l’excel•lència periodística

Pel reportatge per al web Periodismo Humano ‘El delito de ser mujer, pobre y estar embarazada’. El premi naix del projecte europeu ‘La salut reproductiva importa’ i en aquest cas ha triat el reportatge de la jove periodista pegolina perquè entén que ha estat el reportatge que més “ha contribuït a la comprensió del vincle entre la salut i els Objectius de Desenvolupament del Mil•leni, així com de la salut sexual i reproductiva i l’eradicació de la pobresa’.
La periodista pegolina Maria Josep Siscar Banyuls està d’enhorabona i és per a això que, en primer terme, des dels Serveis Informatius de Ràdio Pego la felicitem per haver estat la guanyadora del Premi Europeu a l’Excel•lència Periodística en la categoria de Salut Reproductiva per a tothom, pel seu reportatge, des de Mèxic per al diari digital periodismohumano.com, ‘El delito de ser mujer, poble y estar embarazada’.

Els premis Europeus de l’Excel•lència Periodística estan impulsats per la Fundació Austríaca per a la Població Mundial i la Cooperació Internacional, que fou fundada el 1998 en base a Viena. La Fundació tenia com a objectius donar a conèixer en Àustria temes relacionats amb els reptes de la població global i la salut reproductiva, entre d’altres. La Fundació Austríaca per a la Població Mundial i la Cooperació Internacional dóna suport, sobretot, als projectes de salut per a joves i dones en el Sud.

En 2008, el projecte ‘Qüestions de Salut Reproductiva’ impulsava el ‘Premi Europeu de Periodisme’ en cinc països: Àustria, Alemanya, Espanya, Polònia i Holanda. L’objectiu és encoratjar els mitjans de comunicació a què cobreisquen temes sobre Salut Sexual i Reproductiva. Així, els periodistes europeus són encoratjats a estudiar aquestos temes i crear interès i expectació en relació a la salut que projecten els Objectius de Desenvolupament del Mil•leni i l’estreta relació entre la Salut Sexual i Reproductiva i l’eradicació de la pobresa.

Un jurat internacional format per experts provinents dels cinc països que formen part del projecte ha triat als articles guanyadors. El primer premi de cada categoria és de 2.000 euros. El projecte i el premi han estat fundats per la Unió Europea junt a la Fundació Austríaca per a la Població Mundial i la Cooperació Internacional.

La guanyadora del Premi Europeu a l’Excel•lència Periodística 2011 en la categoria de Salut Reproductiva Universal ha estat la pegolina Majo Siscar que ha obtingut el primer premi pel seu article ‘El crim de ser dona, pobra i embarassada’, publicat al web periodismohumano.com. El jurat ha considerat que el reportatge ha estat el que més “ha contribuït a la comprensió del vincle entre la salut i els Objectius de Desenvolupament del Mil•lenni, així com de la salut sexual i reproductiva i l’eradicació de la pobresa”. El reportatge explica la història de nou dones de l’estat mexicà de Guanajuato que van ser condemnades a diversos anys presó, i que han passat entre dos i nou anys a la pressó, acusades d’haver avortat, algunes després de violacions, i altres de forma natural. Tot apunta que la justícia es va impartir arbitràriament i, no obstant, se’ls va posar un càstig exemplar.

Majo Siscar explica que Mèxic és un país molt gran, federal i amb grans diferències d’uns estats a altres en quant a lleis es refereix. Comentava que a Mèxic DF, una megaciutat, “regeixen molt les normes com a Europa […] però hi ha estats de Mèxic que són molt, molt conservadors”. Situant-nos ja en l’estat en què es desenvolupa el reportatge periodístic, Majo Siscar, explica que “a Guanajuato […] és un estat molt, molt conservador i des de 2000 van reformar la Llei per a protegir la vida des del moment de la seua concepció i és per això que qualsevol avortament dins el termini que siga es considerat un crim, un homicidi en relació de parentesc”. A això se li suma, afegia la periodista pegolina que “a Mèxic, el sistema de justícia no és un sistema de justícia, és una sistema d’injustícia […] no se celebren judicis orals, és tot burocràtic”. En l’article ‘El delito de ser mujer, pobre y estar embarazada’, Majo Siscar escriu “Ni Yolanda, ni Ana Rosa, ni cap altra de les 7 dones empresonades pel mateix delicte en Guanajuato, van tindre accés a un procés jurídic regular”.

L’article ‘El delito de ser mujer, pobre y estar embarazada’ explica la història d’eixes 9 dones a les que se les ha imposat “un càstig exemplar”. Totes elles són camperoles del nort de l’estat de Guanajuato. “Tenien sentències d’entre 25 i 29 anys, acusades d’assassinat, tot i que sis d’elles van tenir avortaments espontanis, dos havien estat violades i una d’elles ni tan sols havia estat mai embarassada”, es pot llegir a l’article, que també afirma que “La seua eixida es va produir després d’una gran campanya social i mediàtica on aribaren a implicar-se les Nacions Unides. La pressió civil va aconseguir que el 31 d’agost el Congrés Estatal aprovar una reforma exprés on va aplicar un atenuant a aquest crim en raó de parentesc, que va reduir d’una pena màxima de 35 anys a entre tres i huit anys de presó per a les dones que donen mort a un nounat”.

La periodista pegolina Majo Siscar Banyuls fa un any i mig que està vivint a Mèxic i treballant com a freelance per a diferents mitjans de comunicació espanyols (Público, periodismohumano.com, El Temps i Rac1). Majo Siscar ja havia viscut a Mèxic i, tenia bitllet d’avió obert perquè tenia la sensació que encara “no havia tancat el cercle”. L’amor per eixe país i pel periodisme, són les que actualment la retenen allà.

Treballar com a freelance a Mèxic i Amèrica Central permet a Majo Siscar “fer de tot perquè la feina d’una corresponsal és escriure de tot, és allò interessant d’un corresponsal”. Entre d’altres temàtiques que ha de tractar es troba el narcotràfic i la violència que duu associada.

Arrel d’això Ràdio Pego s’interessava per saber si aquesta violència és una cosa que la inquiete, sobretot com a persona. Reconeixia Majo Siscar que “sí, m’inquieta” i explicava que ho feia “en diversos sentits i no perquè jo visca la violència perquè visc a Ciutat de Mèxic, i la capital en eixe sentit és una illa.” Recordava la periodista que “Mèxic és molt gran, com de Cadis a Polònia, i realment hi ha molta varietat, hi ha moltes coses a Mèxic. Moltes coses bones més que la violència que et fan estar allí”. No obstant reconeixia que “el que està passant sí que és molt greu” i donava xifres. “Mèxic ha tingut en tres anys 30.000 morts només a mans del narcotràfic”. A Majo Siscar també li inquieta que Mèxic siga conegut, sobretot, per aquesta violència i és per això que afirma que “a la web intente contar altres històries perquè és molt trist que només es parle d’això perquè Mèxic és una país apassionant i passen moltes més coses i moltes coses bones”. El problema, que “és molt greu i no s’estan prenent mesures”.

L’article guanyador del Premi Europeu a l’Excel•lència en la categoria de Salut Sexual i Reproductiva, ‘El delicte de ser dona, pobra i embarassada’ de Majo Siscar es pot llegir en el web periodismohumano.com.


933 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!