Dijous hi haurà tancades en tots els instituts de la Marina Alta

Aquesta és una altra de les protestes que va a tirar endavant l’alumnat per a mostrar la seua total disconformitat amb les retallades que la Conselleria d’Educació està fent a l’educació pública. Des de fa un temps que cada dilluns els centres educatius es tenyeixen de negre per a mostrar el seu desacord amb els retalls educatius. Una altra de les decisions que es va prendre la Plataforma per l’Ensenyament Públic de la Marina Alta en l’assemblea de la setmana passada va ser celebrar una concentració el dia 11 a Dénia. La trobada comarcal tindrà lloc en la Glorieta, a les 12 hores. Dijous 9 juny hi ha concentracions, a les 19 hores, a les capitals de província per un plurilingüisme de qualitat.

La comunitat educativa torna a la lluita davant els atacs que els arriben des de la Conselleria d’Educació. Si començaren uns pocs centres a vestir de dol els dilluns, a mesura que van coneixent-se els retalls que es volen aplicar, eixe dol va estenent-se per cada vegada més centres educatius. Així, a partir d’ara els instituts de la Marina Alta es tenyiran de negre cada dilluns, entre ells el de Pego, per a mostrar el seu desacord amb les retallades educatives. És una de les decisions que es van prendre en l’última assemblea de la Plataforma per l’Ensenyament Públic de la Marina Alta.

Altres de les decisions preses va estar que el proper dissabte, 11 de juny, a les 12 del migdia a la Glorieta de Dénia es realitzarà una concentració comarcal per a mostrar el rebuig de professorat i alumnat a les retallades educatives de la Conselleria, a la que també s’ha sumat Pego.

Com a mesura de protesta també es presentaran mocions als ajuntaments en les que es farà palès l’atac a l’educació pública. Així mateix, en els sobres de matrícula s’afegirà una nota informativa sobre la mesura de la Conselleria pel que respecta a les línies en valencià.

Però hi ha més. Pel facebook s’ha fet públic un comunicat de l’alumnat d’ESO i Batxillerat de la Marina Alta en el que s’informa d’una tancada a tots els instituts de la Marina Alta per a demà dijous, 9 de juny, “davant de les retallades per part de conselleria a l’educació pública” i exposen un resum d’eixes retallades:

“- Increment del nombre d’alumnes a 35 per aula en els cursos d’ESO i més de 35 en Batxillerat.
– Reducció de grups a l’ESO: es perdrà un grup de 1r d’ESO, un altre en 2n i un altre de 3r, i per tant, augment del nombre d’alumnes per aula.
– Desaparició de programes com: Compensatòries, atenció a l’alumne estranger i alumnes amb dificultat d’aprenentatge.
– Desaparició de reforços, desdobles i optatives.
– Impossibilitat de triar la llengua d’aprenentatge.
– Reducció de nombre de professorat, entre 9 i 16.
– Disminució de despeses i recursos.”

Davant el retrocés que això suposarà en l’ensenyament a les aules naix aquest manifest que explica que, l’alumnat “d’ESO i Batxillerat d’arreu de la Marina Alta mostrem la nostra completa discomformitat i per aquesta raó convoquem una tancada als instituts dels pobles que tindran lloc dijous dia 9”. Ho tenen tot pensat i és per això que entre d’altres coses volen convocar “als mitjans de comunicació, per difondre la nostra indignació, ja que els estudiants no som mercaderia, sinó persones per formar!”. També apunta el comunicat que “si la tancada té èxit és perpetuarà fins què l’alumnat opine i discrepe”.

D’altra banda, demà dijous 9 de juny, hi ha convocades concentracions, a les 19 hores, a les capitals de província per a defensar l’ensenyament plurilingüe de qualitat amb el valència com a màxima prioritat. En el manifest de consens que s’ha elaborat s’assenyala que “La nostra societat necessita un ensenyament plurilingüe de qualitat per tindre oportunitats de futur en un món global. L’objectiu que les noves generacions dominen perfectament les dues llengües oficials, valencià i castellà, juntament amb una llengua estrangera és irrenunciable. Per aquest fet volem un model educatiu veritablement plurilingüe dissenyat per persones expertes en pedagogia, un model de consens, que s’adapte a la nostra realitat sociolingüística i que done resultats efectius. El decret anunciat pel govern presidit per Francisco Camps aposta justament pel camí contrari: pretén capgirar el model educatiu valencià i fer-ho amb criteris ideològics i no pedagògics, ignorant l’opinió dels experts, situant-se fora del consens que naix de l’aprovació a les Corts de la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) sense cap vot en contra, fent-ho per la via de la imposició i menystenint l’experiència de més d’un quart de segle d’immersió lingüística en valencià.

El sistema de línia única tal i com es planteja pel Consell no té precedents avaluats a nivell internacional i significa a la pràctica la pèrdua de capacitats lingüístiques dels alumnes. Les noves generacions no tindran garantit el domini de les llengües oficials, com marca la LUEV, la Llei Orgànica d’Educació i l’Estatut d’Autonomia, i assaja un mètode d’introducció d’una tercera llengua sense resultats comprovats. Ens arrisquem al fet que el fracàs escolar siga encara més important a les nostres aules. Després de més 25 anys d’experiència d’ensenyament en valencià, el nou decret ignora els resultats obtinguts pels alumnes de línies en valencià en coneixement de valencià, castellà i anglés, notablement millors que els alumnes que han tingut el castellà com a llengua vehicular a l’aula.

L’ensenyament en valencià ens acosta a la qualitat, la renovació pedagògica, l’educació en valors i la multiculturalitat. Més valencià a l’ensenyament és sinònim de més llengües, més valencià és més anglés. A més, equiparar l’aprenentatge en valencià i en castellà a l’ensenyament és pretendre que parteixen de situacions socials similars, quan tots els experts coincideixen en el fet que la llengua minoritzada ha de tindre un tractament preferent a l’educació per garantir el seu coneixement. Així és com funcionen els models de països referents en plurilingüisme com Finlàndia o Canadà. Per tant, relegar el valencià a l’ensenyament com proposa el nou decret suposarà retrocedir greument en el progrés de la nostra llengua, perquè l’àmbit educatiu sempre ha estat clau en la normalització lingüística del valencià. El nou model arracona la llengua i implica un perill real de desaparició en poques generacions Per totes aquestes raons, ens oposem a l’aprovació del decret del nou model perquè significa un pas enrere en l’ensenyament plurilingüe, s’oposa al criteri dels experts, se situa fora del consens educatiu, hipoteca les capacitats lingüístiques de les noves generacions, arracona el valencià a l’ensenyament i posa en perill la seua supervivència a la societat.

Davant d’aquest nou model, convidem tota la societat valenciana a oposar-s’hi i fer sentir la seua veu a favor d’un model lingüístic de consens, fet amb criteris pedagògics i de qualitat i amb un paper protagonista del valencià a l’ensenyament com a garantia de plurilingüisme i oportunitats de futur. Sí al valencià, sí al plurilingüisme, sí a la qualitat!”.


702 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!