Francisco Camps dimiteix com a President de la Generalitat Valenciana

Ho feia ahir a les 17h. sense càmeres que no foren les del gabinet de premsa del Consell, recolzat pels consellers i conselleres, per Rita Barberà i l’interlocutor de Gènova, Federico Trillo. El cas dels vestits podia, finalment, més que Camps qui decidia dimitir per a no ser “un obstacle” per a Rajoy. Així mateix, donava la notícia ratificant-se en la seua innocència, que segurament defensarà des de la banqueta, tot i que dos dels quatre imputats ahir pel matí acudien al jutjat a declarar-se culpables de suborn impropi.
la pressió va superar ahir Francisco Camps. El fins ahir president de la Generalitat Valenciana va dimitir del seu càrrec sis dies després que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià decretara l’obertura del judici oral contra ell i tres implicats més en el cas dels vestits de la trama Gürtel per veure indicis suficients per a fer-ho. Camps va assegurar que la seua decisió responia a un “sacrifici personal” a favor de les possibilitats de Mariano Rajoy d’arribar a La Moncloa.

El ja expresident va insistir que no volia convertir-se en un “obstacle” que erosionara les possibilitats del PP amb vista a les eleccions espanyoles, que des del PP es presuposen per a la tardor. “Oferisc aquest sacrifici personal perquè Mariano Rajoy siga el pròxim president del govern. Un sacrifici personal, polític i familiar. Deixe la presidència de la Generalitat, completament innocent de les barbaritats que s’han dit de mi durant aquests anys”, va proclamar ahir en una compareixença sense l’opció de preguntes dels periodistes, com ha estat habitual des que va esclatar el cas Gürtel. De fet les imatges de la declaració van ser oferides pel gabinet de premsa de Presidència, que no va deixar gravar les televisions que es van presentar a cobrir l’acte.

Poc després que es produïra l’anunci, Rajoy va emetre un comunicat en què va reiterar la “innocència” del valencià: “La seua renúncia no entela ni contradiu l’opinió que sempre he tingut de Francisco Camps i la seua honorabilitat, opinió que clarament comparteixen la majoria de valencians, com s’acaba de fer palès en les eleccions de maig”.

L’adéu de Camps es va produir després d’un matí intens en què l’estratègia per afrontar la seua presència al banc dels acusats va fer un gir de 180 graus en poc de temps. A primera hora, dos dels quatre acusats en la causa dels vestits, Víctor Campos i Rafael Betoret, van acudir al TSJ per presentar una sol•licitud de sentència de conformitat en què acceptaven l’acusació de suborn impropi a canvi que no se celebrara el judici. La seua iniciativa feia preveure que els altres dos acusats, Ricardo Costa i el mateix Francisco Camps, els succeirien immediatament, un requisit indispensable per fer avortar el processament.

De fet, des del TSJ es va informar de la imminència de l’arribada de Camps al palau judicial. Però el ja expresident finalment no s’hi va presentar. A les poques hores, dimitia.

La renúncia de Camps farà modificar la seua estratègia de defensa en el futur. “Jo estic a partir d’aquest mateix instant alliberat per a defensar-me on corresponga d’aquestes infàmies i d’aquestes insídies”, va subratllar en un missatge interpretat com una negativa a pagar la multa i a favor de presentar-se al judici.

Camps va aprofitar la seua compareixença per a reivindicar-se a si mateix i també la seua gestió al capdavant de la Generalitat i el partit. “Me’n vaig després de tres majories absolutes”, va destacar. Igualment va lamentar que la imatge del País Valencià quede lligada a la corrupció: “Estic fart que quan es parle de la Comunitat Valenciana no es parle de la nostra gent”.

L’excap del Consell va comunicar la dimissió al president de les Corts Valencianes, Juan Cotino, perquè la cambra trie un nou president de la Generalitat. L’actual vicepresidenta, Paula Sánchez de León, n’assumirà el càrrec de manera interina.

Camps va pronunciar ahir una declaració en què els periodistes no van poder fer preguntes. En un to seré, sense papers i mantenint en tot moment el somriure, el ja expresident va estar acompanyat pel seu govern, el diputat per Alacant Federico Trillo i l’alcaldessa de València, Rita Barberá. El de les preguntes no va ser l’únic problema per a la premsa. Les televisions no van poder emetre en directe les paraules de Camps per negació de Presidència, segons va denunciar la Unió de Periodistes Valencians, que ho va considerar una “censura”.

Alberto Fabra, alcalde de Castelló de 47 anys, serà el nou president de la Generalitat. I ho serà per decisió de Francisco Camps, que va proposar el nom de Fabra davant de la Junta Directiva Regional del PP reunida d’urgència ahir a la vesprada després de l’anunci de dimissió de l’inquilí del Palau. Els membres de la direcció popular no van votar; simplement van aplaudir la proposició feta a porta tancada i van mostrar així la seua conformitat amb l’última voluntat política de Camps. Bo, la penúltima. Perquè Camps també va decidir, i el nucli dur del partit va acceptar per aclamació, que Alberto Fabra assumisca així mateix la presidència del PP de la Comunitat Valenciana. Tindrà tot el poder, l’orgànic i l’institucional.

Després de la reunió interna, les portes de la seu popular es van obrir i el futur president de la Generalitat va comparèixer davant dels mitjans de comunicació. Alberto Fabra es va presentar en el seu primer discurs com presidenciable amb tres missatges directes. El més important va ser quan va afirmar que “el full de ruta ja està traçat” i que ell va a “continuar comptant amb les mateixes persones que en este moment tenen responsabilitats, tant a nivell de Govern com de grup parlamentari en les Corts i de partit”. El relleu en la presidència de la Generalitat, que haurà de ser ratificat per les Corts amb la investidura de Fabra abans de 15 dies, no comportarà ni crisi de govern ni remodelació del Consell més enllà del Molt Honorable. A més, va assegurar que pensa complir els tràmits “el més ràpid possible” per a ser triat nou president del Consell. Fins llavors, Camps podrà seguir en funcions com a president de la Generalitat o bé delegar en la seua vicepresidenta, Paula Sánchez de Lleó, segons contempla la llei del Consell.

El segon missatge de Fabra va ser d’estadista. Amb to seré i pausat, Fabra es va presentar com “una persona que porta 30 anys de militància, que des de 1991 és regidor de la seua ciutat i que s’ha entregat a eixa tasca de responsabilitat i de vocació de servei que exigien eixos càrrecs, i no ha fet una altra cosa que treballar pels ciutadans”. I això mateix va prometre: “Responsabilitat, austeritat i compromís” de cara al futur, confiat en “eixir avant”, i en la seguretat que “en estos moments complicats” cal “donar el millor de cada un”.

La tercera pota del discurs -i la primera en ordre cronològic- li la va dedicar a Camps. Fabra va afirmar tot just prendre la paraula que era “un dia complicat i difícil”, ple de “pena, dolor i tristesa”, per la “difícil decisió” d’una persona que “a nivell personal, [és] un amic. I a nivell polític, un referent i un gran president de partit i de la Generalitat”, que ha portat al PP “al nombre més gran de diputats que qualsevol partit podia somiar”.

OPINIÓ DE L’OPOSICIÓ:

El secretari general del PSPV, Jorge Alarte, va lamentar “profundament” que la “història” els haja donat la raó “després de dos anys de cas Gürtel i el discurs no realista” de Camps. Alarte es va pronunciar així en una roda de premsa convocada després de la dimissió de Francisco Camps com a president de la Generalitat Valenciana.

A més, Jorge Alarte va demanar explicacions al president del PP, Mariano Rajoy, sobre que va passar ahir des de les 9 fins a les 17.30 hores, quan Camps va deixar el càrrec.

Alarte va qualificar la jornada d’ahir “dia de convulsió política i greu crisi institucional” per a la Comunitat Valenciana. “Dos anys després que s’iniciara el cas Gürtel, dos anys després de demanar-li al president que rendira comptes i presentara la seua renúncia i assumira les responsabilitats polítiques, per fi hui -per ahir- ha presentat la seua renúncia”, va explicar el dirigent socialista, qui va lamentar “tindre raó”.

Així mateix va criticar el discurs pronunciat per Camps durant la seua dimissió i va assenyalar que “no ha sigut un discurs de realisme, d’assumir la responsabilitat d’haver perdut dos anys de lluita contra la crisi des del Govern de la Generalitat, que ha estat paralitzat”.

“Se’n va sense donar explicacions, sense comparèixer davant de les Corts i sense donar compte davant dels valencians i valencianes de tot el que ha passat”, va manifestar Alarte, qui va assenyalar que açò és passat i ara “és temps de parlar de futur i fer un esforç de superació”.

El grup parlamentari Compromís va realitzat les seues valoracions sobre la dimissió de Francisco Camps com a president de la Generalitat. Per a la portaveu adjunta, Mónica Oltra, “per fi Camps ha dimitit, però ha perdut l’oportunitat d’anar-se’n amb dignitat, assumint la seua responsabilitat i demanant perdó amb humilitat al poble valencià”.

Per a Oltra “la compareixença de Camps ha sigut molt decebedora, ha fet un discurs antisistema en què s’ha mostrat prepotent i delirant, parlant constantment de conspiracions i paranoies”.

“Des de Compromís ja vam dir en la seua sessió d’investidura que s’elegia un president que no anava a acabar la legislatura, però hem pogut comprovar com ni tan se val l’ha començada”.

Segons Oltra “Camps ha justificat la seua dimissió com a sacrifici per ajudar a Mariano Rajoy a aconseguir la presidència del govern central, flac favor li ha fet al líder del seu partit amb estes paraules. A Rajoy encara li queda feina per davant per a acabar de netejar el PP de tots els implicats en casos de corrupció que encara exerceixen càrrecs públics”.

“Hem de recordar que el PP encara ha de resoldre els seus problemes judicials per delicte electoral i finançament il•legal comès a través de la trama Gürtel, així que encara s’han de depurar les responsabilitats de la cúpula podrida d’eixe partit en la nostra comunitat, les dimissions no han d’acabar amb Francisco Camps”, ha conclòs Oltra.

La coordinadora d’EUPV i síndica del grup d’esquerres a Les Corts Valencianes, Marga Sanz assenyalava que “per fi s’ha produït una dimissió que lamentablement arriba tard i mal, perquè aquesta havia d’haver-se produït en el mateix moment en el que es conegué la implicació del senyor Camps en la trama Gürtel. Que hui presente la seua dimissió amb eixe to heroic, com un sacrifici pel seu partit, no sols és vergonyós i lamentable, sinó demostra la llunyania en la què es troba de la realitat”.

Sanz afegia que “esperem que aquesta dimissió vinga seguida d’altres tantes de tots els imputats i implicats en la trama Gürtel i també la en la Brugal. Camps se’n va deixant una imatge lamentable, havent mentit als valencians i valencianes, havent anat a unes eleccions amb una gran mentida a les seues esquenes que hui ja no ha pogut suportar més. Ha actuat amb covardia i ha estat sens dubte el pitjor president dels valencians, perquè ha passat la meitat del seu govern més pendent dels seus assumptes judicials que de resoldre els greus problemes dels valencians”.

La dirigent d’Esquerra Unida assegurava que “esperem que el candidat o candidata alternativa que presente el PP a la presidència estiga net i sí siga veritablement molt honorable i faça una tasca seriosa de netejar el govern i el partit de corruptes”.

763 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!