Pego participarà en l’Aplec Excursionista de la Marina Alta
“D’aquelles cendres, aquestes pedres” és el títol de les jornades que tindran lloc els dies 28 i 29 d’octubre a la Vall d’Ebo, un Aplec Excursionista organitzat la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta i la Mancomunitat de Turisme de Pego i les Valls, amb la col·laboració a del Pla de Dinamització i Governança Turística de Turisme de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de revitalitzar el territori afectat per l’incendi d’agost de 2022.
Des del consistori de la Vall d’Ebo, el seu tinent d’alcalde Nico Mengual Barber explica que: “Des de la corporació i des del mateix poble estem molt contents de rebre l’aplec a Ebo, ja que per a nosaltres es demostra així que som pobles units i plens de vida. Així mateix estem molt agraïts de la col·laboració de tots els pobles participants, i esperem que totes les actuacions del pla ambiental siguen efectives, ja que són molt necessàries per pobles com els nostres”.
Sergi Ferrús, president de la MACMA ha manifestat que “D’aquelles cendres, aquestes pedres”, el títol que li hem posat des de la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta i la Mancomunitat de Turisme de Pego i les Valls a aquest aplec ben especial que vos presentem i que se celebrarà al municipi d’on s’inicià aquell devastador foc, la Vall d’Ebo. Un aplec excursionista del que esperem una alta participació dels pobles afectats però que també ens agradaria que omplira la resta de la comarca, a qui convide a participar de manera ben activa, ja que a la Marina som molts els centres excursionistes i persones muntanyeres que gaudim del nostre territori i les nostres sendes. De tots i totes depèn que aquest aplec excursionista fet per la Marina i a la Marina siga el primer de molts més. Perquè les cendres no podran amb les nostres pedres.”
Pego participarà en aquest esdeveniment, Enrique Moll Briones, president de la Mancomunitat de Pego i les Valls, ha volgut posar en valor que “el més important és la unió que s’ha donat en tots els pobles que s’han vist afectats per aquesta desgràcia, i donar-nos compte que no ens podem esperar a actuar quan ja és massa tard pel que respecta als incendis. A més a més, hem demostrat la importància i la potència a la que podem arribar si som capaços de generar sinergies entre les poblacions, amb independència de si són poblacions grans o menudes, i que en definitiva beneficien al territori”.
Les activitats s’iniciaran amb diverses marxes senderistes des de diferents punts geogràfics de la comarca amb intenció d’arribar diverses comitives a la Vall d’Ebo, com a acte simbòlic d’arribar al poble on va néixer l’incendi. S’ha preparat també exposicions, visites guiades, presentacions, sessió de cinema, conferències, actuacions musicals o activitats per als més xicotets, entre altres.
En el cas de Pego, la marxa estarà organitzada pel Centre Excursionista, entitat compromesa amb la cura de l’entorn natural i les muntanyes que conformen en vall de Pego. La ruta que ha preparat tindrà un recorregut de 7,1 quilòmetres i partirà des del passeig Atzaneta. Un recorregut, apunten des del Centre Excursionista, que té un desnivell de poc més de 490 metres i una duració d’entre 3 o 4 hores, “la dificultat és mitjana”, remarquen.Pego també estarà representada a través d’una desena de comerços del municipi que oferiran els seus productes durant les dues jornades de celebració. Enrique Moll, ha comentat que “aquestes jornades són essencials per a dir-li a la gent que ens visitava que el foc no ha pogut amb nosaltres, que la nostra terra s’està recuperant, els veïns i veïnes de tots els municipis afectats per les flames continuem lluitant per millorar dia a dia i oferir el millor de nosaltres”.
Per part seua, el regidor de Turisme de Pego, Ricardo Sendra, remarca la importància continuar apostant per aquesta mena de turisme, “sostenible, que respecta profundament la naturalesa, així com als entorns i municipis d’interior. Gent que sap que tenim molt potencial i una oferta diferent per a oferir. Nosaltres continuem treballant per a millorar i aquesta és una bona oportunitat perquè la gent conega el que tenim a Pego, el que som”.
Quant al Centre Excursionista, Sendra ha indicat que “estem treballant amb ells per a la catalogació de les sendes, per a facilitar així la seua localització i millorar aspectes com el manteniment”.
INSCRIPCIONS OBERTES
Les inscripcions a les diferents marxes estan obertes s’han de realitzar reomplint aquest formulari fins al 19 d’octubre, també a través de www.pegoilesvalls i www.macma.org.
L’activitat és gratuïta i s’inclou l’assegurança, guia acompanyant, zona habilitada d’acampada per a les persones inscrites a les marxes, recollida de les tendes de campanya i altres materials en cadascun dels punts d’eixida de cada marxa.
De forma opcional l’organització posa al servei de les persones inscrites un bus de tornada, que eixirà el diumenge de vesprada en direcció a cadascun dels punts d’eixida de cada marxa. El preu del bus serà de 10-15 € (pot variar depenent del nombre de persones inscrites). Una vegada les marxes arriben a la Vall d’Ebo les persones assistent, tant si ha participat a la marxa com si s’han desplaçat amb cotxe al municipi, podran gaudir d’una gran varietat d’activitats gratuïtes.