Els encausats de Pego no aniran a presó

Segons ha avançat el diari digital Vilaweb, la defensa dels catorze joves antifeixistes ha arribat a un acord amb les acusacions perquè els encausats no entren a la presó, després de més de tres anys des del 18 d’octubre de 2020, dia en què es van produir els fets que els han portat hui a l’Audiència Provincial d’Alacant.

L’advocada dels pegolins Maria Josep Martínez ha donat els detalls del pacte, que ha definit com a «agredolç», a la porta de l’Audiència d’Alacant: deu joves han acceptat una pena suspesa de sis mesos de presó i tres més de localització permanent per desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions lleus –més una multa de tres euros diaris durant quatre mesos–; altres dos han acceptat sis mesos per desordres; i els dos restants han estat multats amb tres euros diaris durant un mes per un delicte lleu de falta de respecte a l’autoritat.

La lletrada ha destacat que la rebaixa de les penes demostra que «tota la causa era un muntatge en contra dels antifeixistes». De fet, inicialment, les acusacions demanaven penes de quatre anys a nou de presó i acusaven els joves de desordres públics i d’haver agredit agents de la Guàrdia Civil. Martínez ha assenyalat que “Aquests joves han estat quatre anys amb una amenaça de presó que ha condicionat les seues vides, per descomptat, i de les seues famílies. La rebaixa ja evidencia la barbaritat de la construcció de l’acusació des del minut zero”. I, a més, ha lamentat que la Guàrdia Civil no haja fet cap actuació contra els neonazis que van atemorir Pego el 18 d’octubre de 2020.

Cal recordar que arran la visita del CF Gandia per a la disputa d’un partit de lliga contra el Pego CF, un grup dels Gandiblues, de caire feixista, va recórrer els carrers del poble corejant consignes feixistes i posant adhesius nazis, fins i tot al monument dels 5 de Pego, i van increpar, atemorir i amenaçar el veïnat, amb total impunitat. La passivitat de les autoritats va provocar una reacció del col·lectiu antifeixista, i la situació va acabar derivant en un altercat a les afores del camp de futbol a la nit. Fets que anaven a ser jutjats ara a l’Audiència Provincial d’Alacant, tot i que el judici estava fixat, inicialment, per al 17 d’octubre de 2023.

El Grup de Suport dels Encausats de Pego ha fet un comunicat per a recolzar els joves davant el que consideraven «judici polític a 14 joves antifeixistes de Pego per haver-li plantat cara al feixisme el passat 18 d’octubre de 2020».

En el seu comunicat el grup recalca la total impunitat amb qual va actual el col·lectiu de feixistes del GandiBlues. «Ara com ara, -assenyalen- cap dels feixistes, majorment pertanyents al GandiBlues Ultra, presenta càrrecs, malgrat haver escridassat consignes feixistes, pegat enganxines en què es podia llegir ‘Hitler Fans’, així com haver increpat el veïnat del poble en el context de la celebració d’un partit de futbol entre el Pego i el Gandia».

I, a més a més, denuncien que «aquest judici polític a l’antifeixisme es va iniciar ara fa ja més de tres anys amb unes detencions que pretenien ser criminalitzadores de cara a l’opinió pública i amb l’agreujant d’unes peticions de presó que arriben fins als 9 anys i 2 mesos en alguns casos». El Grup de Suport als Encausats afirma també que «Enfront d’eixa situació ens hem trobat amb una mostra de solidaritat inimaginable» i han agraït el recolzament de «totes aquelles persones que ens han acompanyat en aquest llarg procés». Han sigut varios els actes i iniciatives de suport, com el Concert No Passaran, celebrat el passat 23 de setembre, en què 3.500 persones van omplir les instal·lacions de l’espai Multiactivitats per a traslladar-los el seu recolzament. És precisament per eixes mostres de solidaritat, com afirmen, que hui encaraven «el primer dia de judici amb el cap ben alt i amb plena seguretat de saber que no estem sols».

El judici se celebrava aquest dijous, 13 de juny, en la Secció Desena de l’Audiència Provincial d’Alacant, on el grup polític Podem d’Alacant havia convocat una manifestació per tal de donar suport als encausats. La Fiscalia havia sol·licitat penes que sumen 104 anys i sis mesos de presó per desordres públics, amenaces i atemptat amb lesions.

 

725 Visites
Hola!!