La defensa de la llengua, eix central de les valoracions dels grups polítics de l’Ajuntament de Pego
_______________
En acabar l’acte institucional del 9 d’octubre, el portaveu del Partit Popular, Ferran González va confirmar que hi havia temes del discurs institucional que no li havien agradat, com és la crítica a l’anomenada llei de llibertat educativa. Defensava González que l’actual Consell està fent polítiques a favor del valencià i acusava el govern del Botànic de «fer polítiques en educació en contra del valencià perquè els seus propis informes han demostrat que el valencià ha anat cap arrere a la Comunitat Valenciana». Per contra, assegurava el portaveu popular, «en entrar nosaltres a governar la Generalitat Valenciana, hem canviat eixes polítiques per a promocionar i fer que el valencià tinga el lloc que li correpon entre la societat i siga estimat, no odiat».
Molt diferent era la visió de la política lingüística que està duent a terme l’actual Consell del Partit Popular, per a PSPV i Compromís. El portaveu d’esta última formació, Víctor Climent, posava de relleu que enguany el 9 d’octubre era un dia de festa, però també de reivindicació, de «la nostra identitat i la nostra llengua que està sent atacada directament pel govern de la Generalitat», afirmava Climent. Així mateix, ressaltava que en esta tasca la celebració de l’any Estellés ha estat clau, tot i no comptar amb el suport del Consell.
Per la seua part, l’alcalde socialista, Enrique Moll, reconeixia la importància dels actes institucional però, apostava pel «treball quotidià per a mantindre viva la nostra llengua i les nostres tradicions» i assegurava sentir-se part de la generació «del tio Canya», eixa que ha comptat amb pares i mares que entenien el castellà i es defensaven parlant-lo, però que realment podien expressar amb claredat allò que sentien parlant valencià. Confessa Moll que cada vegada que sent la cançó d’Al Tall s’emociona.