El parc de bombers de la Marina Alta permet una resposta ràpida en situació d’emergència

L’evolució des que es va posar en marxa, ara fa 40 anys, és notable. Ha passat d’una plantilla de 27 bombers a fregar-ne el centenar. A més, disposa d’un important parc mòbil de camions i compta amb protocols d’actuació per a les distintes situacions en què poden intervindre.
________________

L’1 de setembre de 1984 va començar a funcionar el parc de bombers de la Marina Alta, és per això, que recentment s’han celebrat els seus 40 anys de vida. La seua implantació ha permés que la resposta a les emergències siga molt més ràpida i efectiva, com assenyalava el caporal del parc de bombers, el pegolí Josep Palacios.

Dels inicis contava el bomber ja jubilat, Ximo Sala, que el parc actual, ubicat entre Dénia i Ondara, va estar molts anys acabat però sense entrar en funcionament. Un edifici que a l’hores la gent no sabia quina seria la seua utilitat. Van haver de passar uns anys perquè la Diputació d’Alacant el destinara a l’ús actual. Va ser amb la creació del parc comarcal de bombers, depenent del Consorci Provincial de bombers de la Diputació d’Alacant.

L’evolució del parc de bombers de la Marina Alta en estos 40 anys ha sigut qualitativa i quantitativa. Van començar 27 bombers que disposaven d’un camió de màniga rígida. A més, no existien protocols d’actuació per a les distintes situacions d’emergència, per això la consigna que es van imposar els agents d’aleshores va ser «manguera amunt», explica Ximo Sala, que va estar present en els inicis.

Des d’aleshores ençà, el parc de bombers de la Marina Alta ha millorat a mesura que s’han actualitzat els materials tècnics i humans. Actualment la plantilla frega el centenar d’agents comptant amb el parc de Benissa, que hi depén de Dénia. A més, compten amb un important parc mòbil de camions per a tot tipus d’actuacions. Així mateix, es disposa de protocols per actuar en les distintes emergències. Apunta Josep Palacios que «als anys 90 el canvi va ser substancial».

Quan pensem en els bombers, normalment el primer que ve a la ment és la seua actuació en les tasques d’extinció d’incendis forestals, perquè malauradament a la comarca se’n produïxen bastant a sovint. Però, el tipus d’intervencions que realitzen és múltiple com són els rescats de muntanya, incendis en habitatges, incendis en vehicles, accidents de trànsit, actuen en els ports, assenyala el caporal Josep Palacios.

El parc de bombers de la Marina Alta està format principalment per agents formats per a combatre els incendis forestals. Estos viuen l’actual situació de sequera prolongada amb tensió. Ximo Sala no dubtava a expressar que ho viu «molt malament» i explicava que «abans, quan van començar hi havia molts més incendis que ara, però no es feien tan grans». Hi identificava les causes en «l’abandonament de l’agricultura de muntanya i el canvi climàtic que estem provocant» i assegurava que les muntanyes s’estan convertint, per la sequera dels pins a causa de l’estrés hídric, «en un polvorí».

Confirmava Josep Palacios que al parc de bombers de la Marina Alta hi ha «una tensió elevada» pel que puga passar, ja que «qualsevol foc que no es puga parar prompte pot fer-se molt gran ràpidament» i explicava que a la comarca la situació s’agreuja perquè té una gran interfície, allò que barreja sol urbà i forestal, que comporta que «els bombers no només hem d’apagar el foc, sinó que també hem de defensar cases».

El futur dels bombers passa, apuntava el caporal Josep Palacios, per la creació «d’un cos únic autonòmic» perquè este «siga més fort i més gran i que puga tindre molts més recursos per actuar molt més ràpidament».

 

 

 

 

 

185 Visites
Hola!!