La Coordinadora d’estudis eòlics del Comtat incorpora a la proposta de mosaic mediterrani una nova variable de pagament

Una variable fruit de la xarrada que va tindre lloc a Pego dissabte passat, organitzada per Pego Viu. La idea base del mosaic mediterrani contempla pagar a les persones del món rural pels serveis ambientals que presten sobre el paisatge. La proposta nascuda del debat de dissabte a l’Espai Veïnal es cristal·litza en què a més de la superfície, també es tindrà en compte el nombre de bancals a l’hora de pagar als llauradors que els mantinguen productius.
_____________________

La xerrada al voltant de la proposta de mosaic mediterrani organitzada per Pego Viu va donar els seus fruits, atés que la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha decidit assumir un dels plantejaments que es van posar damunt la taula durant la presentació de la iniciativa al municipi. La nova variable, «es basa en el fonament que els bancals de muntanya, estrets i amb molts marges, necessiten un manteniment superior als bancals plans i més extensos», explica Néstor Portes, membre del col·lectiu en defensa del territori.

A este aspecte s’afegix que el manteniment dels bancals de muntanya és més important per a previndre incendis i amb esta proposta el que es pretén és «incentivar» la seua activitat.

Una proposta que la Coordinadora ha decidit incloure com a nova variable. De manera que, a més de la superfície també es tindria en compte «el nombre de bancals a l’hora de pagar als llauradors que assumisquen el seu manteniment i constribuisquen així a la prevenció d’incendis», indiquen des de Pego Viu.

Des de Pego Viu confien que «este coeficient siga suficientment important i el preu per hectàrea siga d’esta manera superior per als abancalaments de muntanya front a les grans superfícies de la plana» i així aconseguir l’objectiu de motivar els propietaris per tornar a posar-los en producció, apuntava Néstor Portes.

Des de la Coordinadora consideren, que la proposta és raonable i assumible per totes les forces polítiques, les que estan governant i les que estan a l’oposició, asseguren. Segons la presidenta de l’associació en defensa del territori, Anna Climent, el compromís polític donaria un missatge als pobles d’interior, xicotets i rurals, importen i tenen «un pes específic molt gran, que no és poblacional, però sí territorial i per això se’ns ha de tindre en compte».

 

51 Visites
Hola!!