Les agències de viatges es mostren crítiques amb el nou registre de viatgers que entra hui en vigor

Consideren que comporta duplicar la faena perquè és informació que ja es demana des dels hotels, cases rurals o aerolínies. A més, suposarà augmentar la càrrega burocràtica, perquè les dades les han de bolcar en una aplicació única, a banda dels tràmits que realitzen amb la clientela. A tot això, s’afegix el recel de moltes persones a facilitar certes dades que entenen que són privades.
____________________

Este dilluns, 2 de desembre, ha entrat en vigor el nou registre de viatgers i viatgeres que hauran de fer les agències hoteleres, les empreses que lloguen vehicles sense conductor i les agències de viatges. La normativa té l’oposició del sector que considera que afegix càrrega burocràtica i, per tant, més temps de treball.

Hem preguntat a les agències de viatges pegolines Viajes MCO i Terra Viatges, i expliquen que fins ara demanaven bàsicament: Nom, cognoms i DNI. De vegades una adreça de correu electònic. A partir d’ara hauran d’aportar a l’aplicació ses.hospedajes: nom i cognoms, sexe, DNI, data d’expedició, nacionalitat, data de naixement, lloc de residència habitual, telèfons, correu electrònic, nombre de viatgers i relació de parentiu —en el cas que algun siga menor d’edat— i les dades de la transacció. Dades que asseguren des de les agències de viatges estan duplicades perquè la clientela ja les ha de donar en arribar a l’hotel on s’allotgen o a les aerolínies amb les que viatgen. Per tant, ho consideren una duplicitat que els suposa una inversió extra de temps que no tenen. Salvador Bañuls, propietari de Viaje MCO ho qualifica de «sense sentit», María José Sastre, propietària de Terra Viatges, considera que «no és la nostra faena».

A més de les dades de la clientela, els proveïdors dels servei han de comunicar el seu nom, DNI o CIF, municipi, província, telèfon, direcció de correu electrònic, web de l’empresa, dades de l’establiment i altres de la transacció, com el tipus de pagament, el titular del mitjà de pagament o la data de caducitat de la targeta bancària, entre altres. Un volum i un detall de dades que s’han de bolcar de nou i que moltes agències, com les pegolines, que són pimes amb un o dos treballadors, consideren excessiu perquè els suposarà més hores de faena, que recorden que «ningú ens remunera».

A tot això cal afegir, segons apunten tant Salvador Bañuls com María José Sastre, les «reticències» de molts clients a donar certes dades perquè consideren que són molt privades i perquè ja les aporten en altres fases de la cadena del viatge. De fet, dubten que la llei de protecció de dades no es vulnere amb este nou registre.

Segons el Ministeri de l’Interior, l’objectiu és poder disposar d’informació «precisa i indispensable» per a les forces i cossos de seguretat de l’Estat perquè, asseguren que la normativa estava obsoleta. El registre de pernoctacions existix des del 1959 i el control de lloguer de vehicles des del 1974. Amb el nou registre, recollit en un reial decret de 2021, actiu des de 2022 i ara obligatori, es pretén incloure noves modalitats de negoci, com els habitatges turístics, els portals i les centrals de reserves digitals.

Des de les agències de viatges també critiquen la falta d’informació al respecte dels passos a realitzar i dels possibles dubtes en determinades situacions que es poden produir. El sector hoteler també ha expressat el rebuig a la norma i anuncia que estudien accions legals.

Fins ara, han aportat 4,77 milions de dades a l’aplicació 61.540 establiments hotelers, 1.094 agències de viatges, 222 plataformes digitals i 1.720 empreses de lloguer de vehicles. Amb ells, el Ministeri de l’Interior ha localitzat 18.584 persones sobre les quals constava alguna requisitòria policial i que figuraven en bases de dades d’assenyalaments nacionals o en el sistema d’informació de l’Espai Schengen.

113 Visites
Hola!!