Figures centenàries i elements locals protagonitzen el pessebre de l’associació betlemista de Pego
Ja es pot visitar l’exposició, que enguany es troba al carrer Ramon i Cajal nº10 i, que pretén «engrandir» el betlem tradicional introduint «un reflex d’història» amb imatges com la font dels Quatre Xorros, el portal de Sala o la terra d’arròs.
___________________
L’Associació Betlemista de Pego obri al públic la mostra «del betlem tradicional de sempre que compta amb moltes figures del Betlem de les monges franciscanes que estaven a Pego», explicava el president de l’associació, Salvador Miralles. I és que les figures principals del betlem tenen més de 100 anys d’història, figures que van ser donades al municipi quan les religioses van deixar la localitat fa més de dos dècades. Des d’aleshores s’han «custodiat amb molta cura i s’exposen cada Nadal per a impregnar i contagiar d’esperit nadalenc, a través del seu valor espiritual», assenyalen des de l’associació.
El pessebre, però, també inclou «una xicoteta representació d’allò típic del poble com era la sega de l’arròs» amb la finalitat que es barrege «tradició i cultura pròpia», explicava el president de l’associació, Salvador Miralles.
Però a més de la sega de l’arròs, l’associació Betlemista de Pego també ha incorporat enguany al pessebre algunes zones emblemàtiques del poble com la font del Quatre Xorros o el portal del Sala. Així mateix, s’ha reproduït «fidelment, amb tot detall», el campanar de l’església de l’Assumpció. La finalitat és aconseguir exposar un «betlem que no siga estrictament tradicional, sinó que tinga personalitat pròpia», apuntava Miralles.
Expliquen des de l’associació que «el pessebre no és només un reflex d’història, sinó també de creativitat». Una expressió creativa que va acord als nous temps marcats per la sostenibilitat i, per això, «l’associació ha prioritzat l’ús de materials reciclats per a donar forma a tota l’obra». Així les coses, les cases i les estructures grans que es poden contemplar, «s’han fabricat amb suro i altres materials reciclats». «Els detalls més petits, des de fruites i verdures o els coloms, han estat meticulosament realitzats amb porcellana freda i pintats amb precisió i cura», detallen. «Les grans palmeres del pessebre han estat adornades amb pinyes i els palmells amb paper, afegint-hi un toc natural i autèntic», asseguren.
Entre les curiositats que trobarà qui visite este Betlem, que està al carrer Ramon i Cajal número 10, trobarà en algunes de les façanes de les cases alguns malnoms ben característics de Pego, seguint eixa línia «d’eixir-se’n un poc» d’allò tradicional per a «engrandir el betlem» acostant-lo al poble, afirmava el president de l’associació Betlemista de Pego, Salvador Miralles, que afegia que «a poc a poc anirem fent el que tenim en el cap i volem que siga [este betlem]».
El Betlem, que està adaptat a les característiques del local on s’exposa, van començar a muntar-lo a finals d’octubre, principis de novembre, només van poder disposar d’un espai on exhibir-lo. No obstant això, Miralles recordava que «des de l’associació Betlemista de Pego treballem tot l’any».
L’exposició de l’Associació de Betlemista de Pego es pot visitar de dilluns a divendres de 17 a 20h., i de dijous a diumenge d’11 a 13h. i de 17 a 20h. El president de l’associació animava a la gent a acudir-hi, «perquè la gent de l’associació volem que disfruten de la nostra faena».