Les famílies de Pego es mobilitzen perquè el valencià siga majoritari en l’educació

Arran de la futura consulta organitzada per la Conselleria d’Educació per a triar la llengua de cada centre, a Pego, una part de la societat s’han organitzat al voltant de la Plataforma per l’Ensenyament en València de Pego i, dilluns 13 de gener, han programat una xerrada informativa, a les 19h, a la Biblioteca ‘Carmen Alemany Bay’ dirigida a la comunitat educativa perquè puguen plantejar dubtes al voltant de la votació i les possibles repercussions en l’educació dels seus fills i filles.
_____________________


Estudis recents demostren científicament que les persones poliglotes, les que parlen més d’una llengua, tenen més substància grisa i blanca que les monolingües. Entre d’altres coses perquè canviar d’una llengua a una altra activa el «consum de glucosa i un metabolisme accelerat al lòbul frontal» que incrementa «la capacitat d’atenció» i «la capacitat de memòria de treball», apunten des del departament de neuropsicologia de l’Hospital Clínic de València. Per això, ser capaç de comunicar-se en més d’una llengua obri portes, però les evidències científiques també mostren com ajuda a millorar l’atenció i la memòria a curt termini. I és que passar d’un idioma a un altre funciona com una espècie de gimnàstica mental que, fins i tot, es calcula que pot retarda l’aparició de la demència en aproximadament cinc anys.

En el nostre cas, dominar el valencià i el castellà ens permet entendre més fàcilment la resta de llengües romàniques com el francés, l’italià o el gallec. Un puntual important per conéixer millor les llengües pròpies és l’educació, però una part important de la societat valenciana considera que eixa possibilitat es vorà perjudicada per la Llei de Llibertat Educativa aprovada per l’actual Consell. La norma preu una consulta per a l’elecció de la llengua base en els centres educatius de la Comunitat Valenciana a partir del curs escolar 2025-2026.

La consulta estava previst que es realitzara entre el 26 de novembre i e 4 de desembre de 2024, però els efectes devastadors de la dana van obligar a ajornar-la, tot i que encara no se li ha assignat data. No obstant això, a Pego la ciutadania ja ha començat a mobilitzar-se perquè en eixa consulta el valencià siga triat com a llengua majoritària.

Així les coses, veïns i veïnes del poble s’han organitzat al voltant de la Plataforma per a l’Ensenyament en Valencià de Pego amb l’objectiu de defensar la presència del valencià a les aules dels centres educatius del municipi.

Este moviment naix de la crida a les mobilitzacions feta per Escola Valenciana en el marc de la campanya ‘Tria valencià’ i es coordina amb el col·lectiu Famílies pel Valencià i la seua campanya ‘Marca Sí al Valencià’. Recorden des de la plataforma pegolina, a través Sabrina Sendra, una de les portaveus, que «hi ha moltes raons per a triar l’opció del valencià».

Hi destaca Sendra que «
nosaltres, tot i ser valencianoparlants, només a l’escola aprenem la llengua formal» i apunta que «s’ha de tindre en compte que el castellà està a la majoria de televisions, periòdics, ràdios, xarxes socials, vida pública, per això les nostres criatures aprenen castellà sense que pràcticament se’ls ensenye». Una situació molt distinta al que li passa al valencià i per això, des de la plataforma defensen que «necessitem l’escola perquè s’aprenga el valencià correctament».

Des de la plataforma també incidixen en el desavantatge que implicarà estudiar la majoria d’assignatures en castellà per a l’alumnat que té esta llengua com a base familiar. I és que consideren que «l’alumnat que no té el valencià com a llengua familiar es veurà greument discriminat, si es tria de llengua base el castellà perquè les possibilitats d’aprendre valencià al mateix nivell que els seus companys valencianoparlants, es veuran molt reduïdes».

A més, des de la Plataforma per a l’Ensenyament en Valencià de Pego assenyalen que amb l’actual norma «tot i que es trie el valencià, el percentatge d’hores d’estudi en esta llengua disminuirà respecte a la situació actual». Amb el model impulsat pel conseller d’Educació, José Antonio Rovira, aquells centres on es trie valencià se’ls impartirà en esta llengua, en el millor dels casos, el 60% del temps lectiu fins tercer de primària, i el 52,5% a partir de tercer de primària.

Una altra de les denúncies de la plataforma és que la nova llei «no garantix que es respecte l’elecció de les famílies […] si no s’obté una majoria en el grup en el qual vote».

Per a resoldre estes i altres qüestions, la plataforma pegolina per a l’Ensenyament en Valencià ha previst una sèrie d’iniciatives per a informar de la necessitat de votar “Sí al Valencià” en la pròxima consulta organitzada per la Conselleria d’Educació.

Han començat amb l’emissió d’un vídeo en xarxes socials amb testimonis de veïns i veïnes de Pego que defensen l’educació en valencià. La segona acció ha sigut emetre per esta casa, Ràdio Pego, una sèrie d’avisos en els quals s’expliquen els diferents motius per votar “Sí al Valencià” en la consulta.

En l’agenda també està marc en roig dilluns 13 de gener, que la Plataforma ha organitzat una xerrada informativa, a les 19 hores, a la Biblioteca ‘Carmen Alemany Bay’. Una cita convocada en coordinació amb totes les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFES) dels centres educatius del poble. Intervindran membres de la Plataforma i de les AFES, així com el representant d’Escola Valenciana, Jaume Fullana. En la reunió hi haurà un torn obert de preguntes perquè el públic assistent puga plantejar dubtes al voltant de la votació i les possibles repercussions en l’educació dels seus fills i filles.

Avancen des de la Plataforma que triar el valencià com a llengua base educativa «és l’única manera de mantindre l’actual model lingüístic de gairebé tots els centres educatius pegolins». I recorden que segons totes les veus expertes, «este model és l’únic que assegura la plena competència en la llengua autòctona».

En l’àmbit institucional, està previst que en el pròxim Consell Escolar Municipal es vote una moció de rebuig a la consulta promoguda peI govern de Mazón. Sentencien des de la Plataforma pegolina que «Aquesta consulta trenca el consens social i acadèmic mantingut durant dècades al voltant de l’ensenyament en valencià». I per això consideren que «aquesta votació no s’hauria de produir i demana la retirada tant de la consulta, com de la llei». Per a les i els activistes pegolins, «aquesta llei solament pretén arraconar el valencià en l’educació i no garanteix que els xiquets i les xiquetes puguen aprendre correctament les dues llengües oficials del territori».

 

87 Visites
Hola!!