El Consell Escolar Municipal de Pego rebutja la consulta promoguda pel conseller Rovira sobre la llengua base
S’hi han oposat a la norma totes les escoles de Pego i l’institut. La llei de Llibertat Educativa aprovada per l’actual Consell, permet als representants legals de l’alumnat triar l’anomenada “llengua base” d’ensenyament, contra la que es posicionen els centres educatius pegolins. Per explicar la seua postura i la importància de triar sí al valencià, dilluns que ve han organitzat una xarrada informativa a la biblioteca ‘Carmen Alemany Bay’ a les 7 de la vesprada.
________________
La Conselleria d’Educació ha rebutjat el gruix de les 4.145 al·legacions presentades perquè es retire l’ordre de la consulta sobre la llengua base amb que pares i mares volen que estudien els seus fills i les seues filles en els col·legis valencians. Una ordre que veïns i veïnes de Pego, organitzats al voltant de la Plataforma per a l’Ensenyament en Valencià de Pego, rebutgen, com també ha fet hui el Consell Escolar Municipal amb el vot en contra de la consulta de tots els centres educatius del municipi: escoles i institut.
Tot i estar en contra de la consulta, des de la comunitat educativa són conscients que esta es durà a terme, per això han encetat una campanya d’informació dels beneficis de marcar ‘Sí al valencià’ en eixa consulta. Entre ells, tindre majors competències lingüístiques. Expliquen, a través d’una de les seues portaveus, Lluna Pons, que «per aconseguir que la ciutadania de la Comunitat Valenciana siga capaç d’expressar-se de manera oral i escrita en les dos llengües cooficials, la millor opció és la de l’ensenyament en valencià».
Aclaria Lluna Pons que la proposta de llengua base de la Conselleria d’Educació no és comparable a l’antiga ‘línia’ perquè, «en aquell moment hi havia un 80-90% de presència del valencià mentre que ara continuarem amb el plurilingüisme que ara tenim, és a dir, que continuarà havent assignatures en valencià, en castellà i en anglés». Amb la nova llei impulsada pel conseller José Antonio Rovira, aquells centres on es trie valencià se’ls impartirà en esta llengua, en el millor dels casos, el 60% del temps lectiu fins tercer de primària, i el 52,5% a partir de tercer de primària.
Una altra de les diferències amb ‘les línies’ és que «malauradament, ara no està assegurat que pugues inscriure als teus fills i filles en l’opció elegida», explicava Pons que afegia que «guanyarà la llengua més votada» amb el que això pot suposar «a les escoles de Pego atés que només tenen un classe per curs», en la majoria dels centres, advertia. D’ahí que des de la Plataforma per a l’Ensenyament en Valencià de Pego dubten de la idoneïtat del nom amb que s’ha batejat la nova norma ‘Llei de llibertat educativa’.
«Que la millor opció és marcar ‘Sí al valencià’ en la consulta no és una opinió personal, sinó que està basada en evidències científiques», indica la portaveu de la plataforma pegolina. Eixes evidències científiques publicades en nombrosos estudis volen compartir-les el pròxim dilluns, 13 de gener, en la reunió informativa que han organitzat a la biblioteca ‘Carmen Alemany Bay’ a les 19h.
La cita està convocada en coordinació amb totes les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFES) dels centres educatius del poble. Intervindran membres de la Plataforma i de les AFES, així com el representant d’Escola Valenciana, Jaume Fullana. En la reunió hi haurà un torn obert de preguntes perquè el públic assistent puga plantejar dubtes al voltant de la votació i les possibles repercussions en l’educació dels seus fills i filles.