L’Ajuntament de Pego exigix al Govern que modifique l’interès que han de pagar els ajuntaments pel Pla de pagament als proveïdors

A instància del Bloc-Compromís. La moció presentada també exigix al Govern central que les xicotetes i mitjanes empreses i els autònoms tinguen preferència per a cobrar el deute. Que la Generalitat Valenciana pague les subvencions que deu als consistoris. Per últim, l’Ajuntament demana al Govern central l’aprovació d’una llei de finançament local que garantisca els recursos suficients a tots els municipis.
El plenari ordinari d’abril va haver d’afegir a l’ordre del dia dos mocions presentades pel Bloc-Compromís el dilluns 26 de març de 2012, 10 dies naturals abans de la celebració de la sessió plenària, tenint en compte el Règim Local Valencià.

La primera moció presentada aborda el Reial Decret-Llei 4/2012 de 24 de febrer en que es determinen les obligacions d’informació i els procediments necessaris per a establir un mecanisme de finançament per al pagament als proveïdors de les entitats locals.

La moció deixa clar que “tots els proveïdors han de cobrar les factures pendents”. Alhora constata que “els ajuntaments es troben en situacions límits i aquesta mesura els du a fer un duríssim ajustament en la incorporació de despesa corrent derivat de l’amortització del deute”. Especifica la moció que “Per altra banda, aquesta disposició ve donada, en part, pel no pagament del deute de la Generalitat amb els ajuntaments i, per tant, es carrega als ajuntaments indirectament amb el pes del deute”. I denuncia que “és indecent políticament que els diners que el Banc Central Europeu deixa als bancs a l’1%, als municipis, i per tant, a les ciutadanes i ciutadans, ens el cobren al 5%”.

Un altre punt que aborda la moció és aquell en què “el Reial Decret – Llei fixa com a proveïdors que han de cobrar, prioritàriament, aquells que han denunciat el deute de l’ajuntament i els qui accepten una rebaixa del deute; cosa que perjudica directament les xicotetes i mitjanes empreses, i els autònoms i autònomes”.

El que duu al Bloc-Compromís a concloure que “en definitiva, aquesta disposició esdevé un greu atac a l’autonomia local, que no resol el problema fonamental de l’administració local, la manca d’un adequat i suficient finançament”.

I és per tot l’anteriorment exposat que el Bloc-Compromís amb la moció el que proposa “al Ple és l’aprovació dels següent acords:

1r.- L’Ajuntament de Pego exigeix al Govern Espanyol que modifique el Reial Decret- Llei 4/2012, en els següents aspectes:

1.1. Que l’interès a pagar pels ajuntaments siga l’1% més el 0,25.

1.2. Que les xicotetes i mitjanes empreses, i els autònoms i autònomes tinguen preferència per a cobrar el deute, especialment els qui el deute dels ajuntaments faça perillar la seua viabilitat.

2n.- L’Ajuntament de Pego exigeix a la Generalitat Valenciana el pagament als ajuntaments de les subvencions que els deu.

3r.- L’Ajuntament de Pego demana al govern espanyol l’aprovació d’una llei de finançament local que garantisca els recursos suficients a tots els municipis.”

Defensava la portaveu del Bloc-Compromís, Conxa del Ruste, la moció. Entre d’altres coses exposava que el problema del finançament local “no se solventa en estos parxes que van posant des del Govern Central que el que fan és que el deute s’allargue a més anys”. Sobre l’interès a pagar pels ajuntaments adherits al pla d’ajustament, del Ruste denunciava que “és la banca, que fa d’intermediària”, la que es beneficia i asseverava que “açò és manifestament millorable”.

El portaveu del PSPV, Enrique Moll, anunciava que anaven a recolzar la moció perquè “estem d’acord en els dos punts que la formen”. Moll rectificava l’aspecte de la prioritat de pagament de les factures. Assegurava que finalment no s’aplicarà la ‘quita’ “perquè hi ha prou diners com per a pagar-se totes les factures als proveïdors”. Moll coincidia a destacar que “els que es deurien de beneficiar deurien ser o els proveïdors o els ajuntaments i no els bancs perquè […] el 4% de negoci que van a fer les entitats bancàries el podrien fer els ajuntaments o podríem beneficiar-nos tots”.

El portaveu de Ciutadans de Pego, José Maria Ferrer, recordava que al ser un grup polític independent tenen llibertat de vot. No obstant, en este cas els quatre decidien “recolzar la moció plenament perquè trobem que és cert, plenament, tot el que es diu en ella”. Seguia explicant Ferrer que els membres de Ciutadans de Pego pensen que “si s’hagués finançat d’alguna altra manera, arribant-nos directament els diners als ajuntaments i no passant-ho a través d’intermediaris que van a cobrar-nos interès o comissions bancàries per realitzar esta tasca, anem a perdre els ajuntaments i van a beneficiar-se únicament i exclusivament les entitats financeres i per tant, trobem que s’hauria d’haver gestionat d’alguna altra manera”. Aplicava com a conclusió José Maria Ferrer que “açò és pa per a hui i fam per a demà” i recordava que “estem endeutats en un pla d’ajust per a 10 anys i això vol dir que anem a tindre capacitat inversora, nul•la, durant estos 10 anys que ens marca el pla d’ajust”.

La portaveu popular, Maite Ferrándiz, manifestava que el grup anava a abstindre’s. Decisió deguda, explicava Ferrándiz, a què “a nivell local, d’altres administracions i a nivell europeu, s’ha arribat a una situació que les mesures són les que hi ha i, si s’ha pres a nivell del Banc Central Europeu és perquè no hi haurà cap altra mesura ni cap altra forma de fer, en este moment, per a intentar, com a mínim que, a eixes xicotetes i mitjanes empreses els arriben els diners que en este moment no han pogut cobrar”.

La moció era aprovada per 10 vots a favor, els dos del Bloc-Compromís, quatre de Ciutadans de Pego, quatre del PSPV i 7 abstencions del PP.
667 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!