L’Ajuntament de Pego reclama l’anul•lació de l’amnistia fiscal aprovada pel Govern

Així mateix demana que es reforcen les mesures tècniques i materials per tal de combatre el frau fiscal. La proposta era aprovada per 8 vots a favor, els dos del Bloc-Compromís que era qui portava la moció i els sis de l’equip de govern (Ciutadans de Pego i PSPV) i 6 en contra, els del PP.
Igual que passara en el darrer plenari ordinari, a l’ordre del dia s’incloïa una moció, presentada en temps i forma, pel Bloc-Compromís; en este cas per a reclamar “al Govern d’Espanya l’anul•lació del gravamen especial a les rendes no declarades atès que es tracta d’una amnistia fiscal encoberta i podria incórrer en un acte d’inconstitucionalitat”. Així mateix, es demana que es reclame “al Govern d’Espanya que reforce les mesures tècniques i materials per tal de combatre el frau fiscal”.

La moció ve motivada perquè “El Govern d’Espanya acaba d’aprovar un gravamen especial tant per a les rendes no declarades localitzades fora d’Espanya, com per a les ocultes dins del país, el que en la pràctica pot suposar una amnistia fiscal.

[…]

Aquesta mesura d’amnistia “fiscal” és tremendament injusta, ja que qui s’aculla a ella pagarà menys que si haguera tributat de forma convencional. De fet, una proposta similar va ser denunciada pel mateix Partit Popular al 2010 per ser “impresentable”, “injusta” i “antisocial” (sic).

No sembla, a més, que aquesta mesura vaja a solucionar el problema del dèficit estatal, ja que encara que puga suposar l’obtenció d’ingressos puntuals, incentivarà a mitjà termini l’economia submergida del país i el desviament dels grans patrimonis estatals a paradisos fiscals a l’estranger.

El col•lectiu de tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) considera que l’amnistia fiscal anunciada per l’Executiu “esbandirà” la comissió de delictes fiscals “a preu de saldo”. Per a aquest col•lectiu, el graven especial del 10% que s’estableix és una taxa “blana” de les quantitats defraudades, ja que en el 72% dels casos provenen de grans fortunes i corporacions.

Gestha considera que aquesta amnistia fiscal atenta contra el principi constitucional d’igualtat tributària que, segons l’article 31 de la Comissió Europea, ha d’inspirar el sistema fiscal, ja que suposa un “greuge comparatiu” per als contribuents que vénen complint amb les seues obligacions fiscals, als quals es grava amb tipus de fins al 52% en l’IRPF, mentre que els defraudadors podran saldar els seus comptes amb hisenda pagant un 10% i evitant interessos, recàrrecs i sancions”.

El PSPV es mostrava a favor de la proposta i és que, asseverava el seu portaveu, Enrique Moll, que “tot el que siga la lluita contra el frau fiscal i contra l’enriquiment dels més poderosos, ho anem a recolzar”. Així mateix, manifestava Moll que el grup socialista “no estem d’acord en esta mesura” ni en la que proposà el seu mateix partit fa uns anys enrere. Enrique Moll argumentava que esta mesura el que pot fer és incentivar el frau pensant que “un govern futur també els perdone el deute o el delicte que han comés”.

Estava segura la portaveu popular que tots els presents estaven d’acord en el fet que “qualsevol ciutadà de l’Estat Espanyol ha de pagar en la mateixa mesura, els mateixos impostos, tinguen més o tinguen menys. Que el tema que suposa l’evasió de capital ha existit, existix i existirà, tot i que no ens agrade”. Independentment d’això, manifestava Maite Ferrándiz que els regidors del PP “no podem recolzar esta moció perquè trobem que qualsevol mesura que es prenga va a ser positiva”. Així mateix, des del PP es trobava a faltar en la moció alternatives a la mesura del govern central. Una altra de les qüestions que plantejava la portaveu popular és que “troben a faltar que ens dediquem més al que és la política local i no tant al que és la política estatal”.

Carmelo Ortolà, com a regidor d’Hisenda exercia de portaveu de Ciutadans de Pego per a anunciar que el grup anava a recolzar la moció ja que consideren “que és una manera de blanquejar una sèrie de diners que en el seu moment no van pagar els seus impostos”. Una mesura que suposa “burlar-se de les persones que paguen, religiosament, els seus impostos”. Proposava Ortolà que paguen els impostos que els pertoquen, en este cas perdonant-los, com amnistia fiscal, la denúncia per eixe blanqueig de diners.

Conxa del Ruste encetava un segon torn de paraula per a defensar que “el que no pot ser és […] donar-los avantatges als defraudadors […] a costa de que caiga sobre les esquenes de les persones treballadores, autònomes que estan treballant tots els dies i traient l’estat i el món endavant”. Així, contràriament a l’amnistia fiscal el que proposa el Bloc-Compromís és “lluitar, sobretot, contra el frau fiscal”. Defensa del Ruste als “inspectors i les inspectores d’Hisenda que fan una faena molt bona però tenen molt pocs mitjans”.

El socialista Enrique Moll no estava d’acord en el fet de condonar la denúncia als defraudadors d’Hisenda, tenint en compte que s’ha de veure d’on venen eixos diners, si ho fan del narcotràfic, del tràfic d’armes, etc.

Des del PP, Paqui Orihuel, insistia en el fet que li agradaria que en comptes de debatre la conveniència o no de l’amnistia fiscal es debatera al plenari sobre qüestions de política local. Pel que fa als inspectors d’Hisenda, recordava Orihuel que són funcionaris i considerava que “faria falta pegar-se una volta més de quant en quant i vore el que està passant en les empreses pel que fa als diners negres” per a concloure que “als inspectors d’Hisenda els fa falta canviar el sistema de treball i vigilar més el que està passant al nostre voltant”.

Contestava el portaveu de Ciutadans de Pego, José Maria Ferrer, que el tema a debat “sí que afecta a nivell local i afecta a tots per igual” i recordava que és el Govern Central qui està aplicant la majoria de retallades i alts interessos per als ajuntaments.

El punt era aprovat per 8 vots a favor, 2 del Bloc-Compromís, 6 de l’equip de govern (CdP i PSPV) i 6 en contra, del PP.


697 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!