S’aproven els estatuts de la TDT comarcal
Al plenari extraordinari d’ahir es van aprovar els estatuts de la Televisió Digital Terrestre Local de la demarcació de la Marina Alta, tot i que el PP va esposar determinades discrepàncies amb els estatuts actuals. També es va aprovar la cessió de domini públic a la zona del Pla de les carxofes com a bassa de prevenció d’incendis.
Durant el plenari extraordinari d’ahir a migdia es van aprovar, per majoria absoluta, els estatuts del Consorci per al desenvolupament de la Televisió Digital Terrestre Local Pública de la Demarcació de Dénia. Un, dels punts que es van quedar sobre la taula en el darrer plenari i per falta de quòrum i que s’havia d’aprovar abans del 17 de maig.
Aquest vist-i-plau dóna llum verda perquè Pego s´intengre a la resta de pobles que van sol•licitar, en el seu moment, la gestió directa de la televisió pública que correspon a la Marina Alta: Pego, Dénia, Xàbia, Pedreguer, Ondara, Gata de Gorgos, Poble Nou de Benitatxell, Teulada, Benissa i segurament, Calp, que ha demanat formar part de la demarcació de la Marina Alta, i no de la Baixa i que formarien part del consorci. El regidor de comunicació, el nacionalista Pau Folqués, explicava la necessitat d’aprovar els estatuts per a no quedar-se fora de la futura televisió comarcal.
Abans de procedir a la votació definitiva del punt en qüestió el regidor d’urbanisme, el popular Eduardo Síscar, va voler explicar al plenari la seua postura respecte al projecte de la futura TDT. Es va referir a les concessions polítiques que s’han de fer de vegades tot i no estar d’acord amb el fi que es vol aconseguir.
L’alcalde, el popular Carmelo Ortolà, va demanar que la votació es realitzara individualment, de viva veu i no a braç alçat, que és allò habitual, ja que tant ell com el regidor d’urbanisme, Eduardo Síscar, volien presentar consideracions globals als estatuts.
Els estatuts de la futura TDT de la Marina Alta estableixen els que seran els principis bàsics que regiran les seues emissions. Entre ells està la promoció del valencià com a principi rector de la nova televisió terrestre. Respecte a aquest punt, Síscar, va assegurar que no podia consentir una televisió que només contemplara una llengua com a vehicle comunicatiu.
Per la seua banda, Ortolà com a portaveu del Partit Popular va exposar totes les discrepàncies del seu partit respecte a l’estatut actual, per tal que constara en acta, que tot i donar el seu vot afirmatiu, s’havien detectat deficiències a millorar en els estatuts.
Algunes de les deficiències són: la modificació de la denominació provisional de TDT de Dénia, ja que sembla que la concessió només corresponga a la capital comarcal, és per això que proposen que es denomine TDT Marina Alta perquè englobe a totes les demarcacions incloses al consorci.
L’elecció de la vicepresidència és queda en mans del president, es demana que aquesta figura siga triada pel plenari perquè hi haja major imparcialitat i pluralitat.
Els populars tampoc veuen clara la representativitat proporcional que s’hauria de donar dins la Comissió Executiva, asseguren que en aquest punt s’incompliria la llei 1/2006 del Sector Audiovisual Valencià, en la que es determina que s’ha d’establir un mínim d’òrgans, com a mínim els de govern i la seua composició.
La competència de la redacció de la memòria anual sobre les activitats de la TDT deuria recaure en la Comissió Executiva, a proposta del director general si hi haguera. D’altra banda, el plenari hauria de ser qui marcara les línies generals de la programació.
També consideren que s’haurien de limitar les quantitats econòmiques de contracció, en principi en mans del director general. El PP proposa que les competències no recaiguen directament en una sola figura, sinó que el plenari o la Comissió Executiva adjudique unes limitacions econòmiques en aquesta àrea.
Un altra de les deficiències observades fa referència, com ja va apuntar Síscar, a la llengua. Es demana que tot i que la llengua predominant siga el valencià que no s´escloga al 100% altres llengües com és el castellà.
Un altre punt aprovat durant el plenari va estar la cessió dels accessos a una bassa de la Conselleria de Territori i Habitatge per a fer front als possibles incendis forestals de l’àrea del Pla de les Carxofes i de la futura urbanització de Penya Roja. Aquesta bassa també servirà per a que els animals puguen beure i estarà nodrida per l’aigua de la depuradora de Pego
Abans de començar el plenari es va donar la benvinguda a César Narbon, el nou secretari de l´Ajuntament. D’altra banda, com en reiterades vegades, l’oposició va tornar a faltar, en bloc, a aquesta nova sessió plenària.
La ratificació de les consideracions del Pla d´Acció Territorial, el darrer punt de l’ordre del dia, es van tornar a quedar damunt la taula perquè encara no s’han afegit les puntualitzacions aportades pel grup socialista en referència a les cotes de protecció de les muntanyes.
De tota manera, aquest migdia, a les 2 de la vesprada el regidor de medi ambient, Pau Folqués ha estat convocat per la secretària autonòmica de la Conselleria de Territori i Habitatge, Cristina Serrano, per a tractar sobres les al•legacions presentades al referit Pla.