Tomàs Llopis, Premi Andròmina de narrativa per ‘Hi ha morts que pesen cent anys’

Un premi ‘ex aequo’ amb la revel·lació literària de la 41a edició dels Premis Octubre que organitza l’editorial 3i4, Josep-Lluís Carod-Rovira per ‘La passió italiana’. La flamant nova obra de l’escriptor de Beniarbeig, afincat a Pego, és històrica i és un paral·lelisme de l’època actual amb el feudalisme que va derivar en les revoltes de la Segona Germania.
Tots els mitjans de comunicació que donen la notícia que encetem ara destaquen el Premi Andròmina de Narrativa que ha obtingut l’exlíder d’ERC Josep-Lluís Carod-Rovira, per descobrir eixa faceta literària que tan amagada tenia. Ràdio Pego, però, vol centrar-se en l’altre guanyador del Premi Andròmina de Narrativa dels Premis Octubre que organitza, des de fa 41 anys l’editorial 3i4, Tomàs Llopis i Guardiola. A qui des d’ací li donem la més sincera enhorabona.




Tomàs Llopis i Guardiola és natural de Beniarbeig, però apegat des de fa molts anys a Pego. Viu i treball ací. A més, és conegut per moltes facetes de la seua vida, tant la laboral, catedràtic de Literatura i Llengua Catalana a l’IES Enric Valor de Pego, com de la personal, membre de la Butaca Teatre, membre de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, assessor d’Acció Cultural del País Valencià, rapsoda, entre d’altres.





Amb esta última obra Tomàs Llopis mostra la seua versatilitat en l’escriptura. Treballa la poesia, la novel·la juvenil i també la històrica, com és el cas de l’última obra premia, ‘Hi ha morts que pesen cent anys’. Una novel·la amb un llarg procés d’escriptura i documentació que l’ha portat a busejar per l’època morisca i feudal.

Llopis es mostra sorprés per rebre este prestigiós guardó dins les lletres catalanes. Més encara per les circumstàncies, ja que va acabar d’escriure ‘Hi ha morts que pesen cent any’ a finals d’agost i va enviar l’exemplar al certamen a setembre.

La novel·la històrica de Tomàs Llopis retrata el seu poble natal, Beniarbeig, a través de la història. I és que assegura l’autor que el microcosmos del Beniarbeig que ell va conèixer d’infant i jove li ha servit com a model perfecte per a traslladar sobre el paper el que volia reflexar en una novel·la que es basa en el paral·lelisme de la bombolla immobiliària actual i la situació que va portar a la Segona Germania.

Tomàs Llopis ens explica que títol de la novel·la, ‘Hi ha morts que pesen cent anys’, “naix d’una frase de García Marquez […] “tu no sabes lo que pesa un muerto””. Un títol regal de la filla. Que vol significar que “els morts de la memòria col·lectiva marquen els futurs dels pobles”.

El jurat ha destacat esta novel·la perquè recupera la memòria històrica, crea consciència de país, i per la seva qualitat.

Enguany, la 41a edició dels Premi Octubre han recordat i homenatjat l’assagista Joan Fuster en el 50è aniversari de la publicació de ‘Nosaltres, els valencians’. També han homenatjat el grup Al Tall, que amb 38 anys d’edat han decidit dir adéu als escenaris. El reconeixement ha estat molt emotiu. Va arrossegar un llarg aplaudiment. D’altra banda, Eliseu Climent, va passar el relleu de l’editorial 3i4 a la seva filla Laia Climent, que des de fa uns mesos ja exerceix de responsable.
882 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!