Dos finalistes del CP Ambra al Premi Sambori de la Marina Alta
Eva Bordes amb “El panader” i Vicent Sastre amb “L´incident del diamant”, van ser dos dels quatre finalistes del vuitè premi escolar de literatura en valencià que s’emmarca dins de les Trobades en Valencià. El sopar de presentació que va tenir lloc després dóna el tret de sortida a la Trobada que se celebrarà el dissabte que ve, dia 27 de maig a La Xara.
El divendres passat La Xara va començar a calfar motors de cara al dissabte que ve amb l’entrega del vuitè premi Sambori de la Marina Alta i el sopar de presentació de la XXI Trobada que enguany duu com a lema “Compromís Valencià” per reivindicar una escola valenciana i una societat sostenible.
En primer lloc es van entregar el premi Sambori, un premi escolar de literatura en valencià, que va tenir la participació de 1.484 escolars de totes les edats. Amb aquest premi es vol donar impuls a l’escriptura i la literatura des de ben prompte. Dividit en diverses modalitats, Pego va trobar el seu lloc entre els participants del primer cicle de la ESO. Dos van ser els finalistes d’aquesta categoria, ambdós del Col•legi Ambra.
Eva Bordes Vilanova va estar premiada per “El panader” i Vicent Sastre Arbona per “L´incident del diamant”. Els altres dos finalistes també compartiren col•legi i població, Benissa. Un dels guanyadors no va saber assegurar si en un futur és dedicarà a l’escriptura, ja que als 13 anys, assenyalava, encara és prompte per a plantejar-se aquestes coses. Del que està segur Vicent Sastre és de sentir-se satisfet pel reconeixement obtingut.
La mestra que ha dut endavant la tasca d’incentivar l’escriptura, Santi Sastre, reconeixia que és un treball extra l’haver de llegir totes les obres i haver de seleccionar-les, tot i que és positiu que premis com el Sambori reconeguen la feina de tot l’alumnat, en aquest cas del Col•legi Ambra.
A continuació de l’entrega de premis Sambori va tenir lloc el sopar de presentació de la XXI Trobada d´Escoles en Valencià de la Marina Alta, que se celebrarà el proper dissabte, 27 de maig a La Xara. Un sopar que va servir per a enllaçar els diferents centres educatius de la comarca així com als responsables polítics de la majoria de municipis, amb l’objectiu únic de calfar motors de cara a la Trobada.
La nit va transcórrer amb un marcat caràcter reivindicatiu. Tot i que també es va fer memòria, per treure a la llum que va ser a l’any 1986 quan mestres, mares i pares van decidir realitzar la II Trobada d’Escoles en valencià a la Xara. Eren temps on el fenomen de l’educació en la llengua pròpia començava a arrancar a la Marina Alta.
El manifest per a les Trobades de 2006 és clar: «Escola Valenciana i Societat Sostenible». Dos punts que entronquen amb la realitat de la Marina Alta, en la que diferents moviments socials i polítics reivindiquen la preservació del territori davant de l’urbanisme massiu que pateix la comarca.
La primera intervenció va estar a càrrec de Jaume Fullana, president de la CAPPEV, entitat que organitza la Trobada. Va agrair el compromís adquirit pels docents, els pares i els alumnes, amb el propòsit d’aconseguir que l’educació en valencià complisca el seu cicle des dels cursos d’infantil fins a la mateixa universitat.
Després del seu parlament, va ser Diego Gómez, president de Federació Escola Valenciana, qui va introduir en el seu discurs l’explicació del lema que enguany han escollit les Trobades “Escola Valenciana i Societat Sostenible”, així, va criticar la política de medi ambient de la Generalitat i va recordar les actuacions vigents de la comarca que afavoreixen aquesta política d’urbanisme.
L’acte de presentació el va tancar l’alcalde de la Xara, el nacionalista Joan Gasquet. Qui va reivindicar la necessitat generar «una autoestima col•lectiva» entre tots els valencians, per a continuar lluitant per la llengua, la terra i la cultura pròpies.