L’Ajuntament de Pego sol·licita la retirada de l’Avantprojecte de Llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local

A proposta del PSPV, el plenari de Pego reafirma l’autonomia local i la trascendència del paper que juguen els ajuntaments perquè és l’administració més propera a la ciutadania. La moció presentada aposta per obrir un procés negociador que permeta abordar la reforma de les lleis que regulen el món local que garantisca la seua autonomia.
En el darrer plenari ordinari del mes de març de l’Ajuntament de Pego el PSPV va presentar una moció en què es demana una nova regulació del Govern i l’Administració local després d’haver-se presentat l’avantprojecte de Llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local.

El portaveu socialista, Enrique Moll va estar l’encarregat de llegir la proposta. Esta, entre d’altres coses exposa que “alcaldes i regidors, de tots els partits polítics, hem reivindicat, des de fa anys, de manera unànime, la necessitat d’actualitzar les lleis que regulen les competències i el finançament de les entitats locals” i constata que “des de fa el Govern ha vingut anunciant la seua intenció de modificar les bases jurídiques que regulen el funcionament de les entitats locals”. No obstant això, s’assegura a la moció que l’Avantprojecte de reforma de l’administració local “posa en dubte els fonaments del municipalisme i amb ell, la base mateixa d’un model que ha garantit la cohesió social del nostre país durant els últims 30 anys”.

“Tots som conscients de la necessitat d’aplicar el rigor, l’austeritat, l’eficiència i la transparència en l’Administració dels recursos, però en cap cas, estos arguments es poden utilitzar com a coartada per suprimir-los o encarir els serveis públics. En lloc d’assegurar els serveis mínims que han de prestar els ajuntaments es fa que perillen seriosament”, s’assevera a la moció.

El document afirma que “amb esta reforma milers d’alcaldes i regidors, que han estat elegits pels ciutadans a les urnes per governar en els seus pobles i ciutats, ja no seran els responsables a l’hora de prendre les decisions i gestionar els serveis que haurien de donar des dels seus ajuntaments”.

Assegura el text que “la proposta del Govern d’intervindre i buidar de competències a una gran majoria de les entitats locals, posa en perill i fa més fràgil la nostra democràcia”. Acusa el Govern central d’ignorar els serveis públics al presentar este avantprojecte de Llei ja que, assegura el text, els serveis públics “no es poden valorar exclusivament per criteris econòmics sinó també s’han d’avaluar, amb caràcter prioritari, pel benefici social que comporten als seus usuaris, els ciutadans”.

La moció defensa que “el govern local als xicotets municipis (el 86,13%, és a dir 6.796 ajuntaments tenen menys de 5.000 habitants) ha resultat una eficaç forma de facilitar l’exercici dels drets dels nostres veïns, l’accés en condicions d’igualtat a prestacions i serveis, no important el lloc on visquen, combatent amb això la despoblació i el desarrelament en el medi rural i promovent un desenvolupament rural sostenible”.

“Des del municipalisme hem vingut reclamant una reforma de les lleis i del finançament local que permetera a les entitats locals exercir les seues responsabilitats amb competències ben definides i finançament suficient”, es declara al text i per això denuncia que “la proposta de reforma suposa deslocalitzar i allunyar dels seus destinataris, els veïns, les competències pròpies dels ajuntaments i preveuen el traspàs de competències i recursos financers, és a dir de recursos econòmics, a les comunitats autònomes i en els casos de les competències anomenades competències “impròpies” lluny d’assegurar la prestació dels serveis, seran suprimides en no ser prestades per cap altra administració. D’altra banda aquells serveis que passen a la Diputació Provincial podran ser privatitzats amb el consegüent augment de taxes i preus, que pagaran els ciutadans”.

Afirma el text que “entre tots hem intentat dissenyar un model local capaç de donar més i millors serveis als ciutadans, hem conformat Governs Locals que són exemples de participació, d’integració i convivència” i reivindica “el compromís amb els nostres veïns i la nostra responsabilitat com a governants en Ajuntaments, Diputacions, Consells i Cabildos ens exigeix un pronunciament clar en defensa dels Governs Locals”.

El text presenta 5 acords al plenari de Pego:

1 “Reafirmar l’autonomia local i la transcendència del paper dels ajuntaments en la igualtat d’oportunitats, la democràcia i la cohesió social; elements que han permès vertebrar el territori i prestar serveis essencials i bàsics, descentralitzats i de proximitat per a la ciutadania.

2 Transmetre als ajuntaments i als seus habitants, especialment dels municipis més xicotets el nostre suport i reconeixement per la tasca que realitzen per mantenir viu el territori per a tota la societat.

3 Sol·licitar la retirada per part del govern de l’Avantprojecte de Llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local.

4 Obrir un procés de negociació amb tots els grups parlamentaris i amb la FEMP que permeta abordar la reforma de les lleis que regulen el món local garantint l’autonomia local i els drets socials dels ciutadans.

5 Donar trasllat d’estos acords al Govern d’Espanya, al Govern de la Generalitat als grups polítics del Congrés i de les Corts, i a la Junta de Govern de la FEMP”.

El Bloc-Compromís apuntava dos idees si l’avantprojecte continua endavant. D’una banda que “si les competències municipals d’educació i sanitat passen a la Generalitat i esta no té diners, Pego es quedarà sense Escola d’Adults i sense Escoleta”, denunciava Conxa del Ruste. De l’altra, lamentava que se li donen més competències a les Diputacions Provincials “per a justificar la seua existència”, tot i que “costen 22.000 milions d’euros a l’any i ningú sap exactament que fan”. Comentava del Ruste que per la seua banda han “demanat al secretari que faça un estudi sobre que implicaria per a Pego si açò anara avant”.

Des del PP es lamentava haver “de sentir sempre el mateix”, referint-se, la portaveu popular a què “s’acabarà tot”. Defensava Maite Ferrándiz el “reafirmar l’autonomia local i transmetre als ajuntaments i als seus habitants, el suport i reconeixement per la tasca que realitzen per mantenir viu el territori per a tota la societat”, però recordava que “és un avantprojecte de llei”.

Explicava Enrique Moll que “tots els municipis” han signat la moció en contra d’esta llei, sense distinció de colors, el que el duu a pensar que potser “esta llei no estiga ben feta”. Moll treia xifres i informava que l’endeutament dels ajuntaments pel que correspon a l’administració és del 4’1%. D’eixe 4’1%, més del 40% correspon a Madrid i Barcelona. És per això que defensava el portaveu socialista que, “si llevares les quatre grans ciutats, els ajuntaments som rentables”, però, “als que van a matxacar és als més rentables”.

Ciutadans de Pego recolzava la moció i és que admetia el seu portaveu, Carmelo Ortolà que, “en este país sobren administracions, sobren polítics”. L’independent assegurava no entendre com és possible que la Generalitat haja d’assumir competències actualment en mans dels ajuntaments quan no poden gestionar serveis com les ambulàncies nocturnes. Es preguntava el portaveu de Ciutadans de Pego per a què servix una Diputació o el Senat i denunciava que “és un muntatge que estan fent-se els dos grans partits per a col·locar ahí a una sèrie de persones i donar-los un jornal”. Demanava que s’enfronten amb la ciutadania i no que caminen sobre les aigües.

La moció s’aprovava per 9 vots a favor (Ciutadans de Pego, PSPV i Bloc-Compromís) i 5 abstencions (PP).
730 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!