L’Ajuntament de Pego sol·licita el reconeixement de Pego com a agent col·laborador de la Xarxa Lloga

Un servei coordinat per la Direcció General d’Obres Públiques, Projectes Urbans i Habitatge que té com a objectius incentivar els propietaris per a mobilitzar el parc d’habitatges buits i oferir-los al mercat de lloguer; donar difusió a la borsa d’habitatges en lloguer, per a incentivar la demanda latent i oferir habitatges de lloguer a preus adequats a les possibilitats dels demandants. La sol·licitud s’aprovava per unanimitat.
La corporació municipal pegolina, després de sol·licitar formar part del fons social d’habitatge, ha donat un altre pas per a incentivar el lloguer adequat a les possibilitats dels demandants. En el darrer plenari ordinari, sol·licitava el reconeixement de Pego com a agent col·laborador de la Xarxa Lloga.

La Xarxa Lloga és un servei integrat per una àmplia xarxa d’agents col·laboradors coordinats per la DG d’Obres Públiques, Projectes Urbans i Habitatge la missió de la qual és informar i tramitar les ajudes en matèria de lloguer, mitjançar entre propietaris i inquilins, oferint assessorament tècnic i jurídic, donar difusió a la borsa d’habitatges de lloguer i, en general, per a impulsar el mercat del lloguer a la Comunitat.

Els objectius dels agents i la Xarxa són:
– Incentivar els propietaris per a mobilitzar el parc d’habitatges buits i oferir-los al mercat de lloguer.
– Donar difusió a la borsa d’habitatges en lloguer, per a incentivar la demanda latent.
– Oferir habitatges de lloguer a preus adequats a les possibilitats dels demandants.

La regidora d’Urbanisme, Alicia Siscar explicava que, davant la demanda i l’oferta que hi ha a Pego de pisos i davant els casos de desnonament que també sobrevolen el municipi, “ens vam plantejar com gestionar els lloguers socials per part de l’ajuntament”. Per a fer-ho van comptar amb la visita d’un tècnic de la Direcció General de Projectes Urbans i Habitatge i “ens va informar de com ens podríem adaptar-nos a la xarxa i quines serien les condicions”. Avançava que el pas previ era adherir-se a la Xarxa Lloga.

El portaveu del Bloc-Compromís, Josep Nadal, va manifestar el suport de la formació a la Xarxa Lloga perquè “la vivenda és un dels grans problemes del moment actual i evidentment els ajuntaments poden arribar on poden arribar i des d’este punt de vista és important que s’haja donat un pas endavant”. Així mateix, Nadal transmetia la postura de Compromís a tot el país, sobre la poca ambició d’este tipus de plans, “simplement són un parxe per a tapar el que està passant. El problema de la vivenda és un problema sistèmic que va molt més enllà de posar en contacte a propietaris i llogaters”, és per això que des del punt de vista de Compromís “s’hauria de fer un pla molt més ambiciós […] les vivendes en mans dels bancs rescatats haurien de ser les que s’haurien de posar a disposició de la gent que té necessitat de primera vivenda en règim de lloguer social”.

Enrique Moll, portaveu socialista i regidor de Serveis Socials, declarava que “no podem quedar-nos en subscriure un conveni en la Xarxa Lloga i ja està”. Recordava Moll que a este pas s’arriba perquè a l’ajuntament se li planteja “la necessitat per part d’algun constructor que té vivendes buides, de posar-les a disposició d’un lloguer social, com d’usuaris que estan pendent de poder accedir a eixe tipus d’habitatge”. I d’ahí la recerca d’un mecanisme d’intermediació. Moll, reconeixia que “és una realitat que la vivenda falta perquè hi ha molta gent que està perdent la seua casa perquè no poden pagar els prèstecs, que no pot assumir les despeses […] A Pego passa […] el problema està ací”.

Enrique Moll aprofitava l’avinentesa per a avançar que l’Ajuntament de Pego està “treballant en un pla d’habitatges buits en el cas urbà de Pego […] a canvi d’un manteniment, pagar llum, fem i aigua, eixes cases puguen ser ocupades per altres persones que no poden pagar més”. El portaveu socialista feia una crida a aquelles persones que tenen cases buides que no vulga que es facen malbé perquè es pose en contacte amb Serveis Socials per crear una borsa de cases buides”.

La portaveu popular, Maite Ferrándiz tornava al punt de l’ordre del dia, recordant que es tracta d’un servei de col·laboració per a regularitzar el lloguer de vivendes en estos moments. Informava del vot a favor dels populars perquè “és avançar en la regularització d’un mercat, el del lloguer, ja de per si complicat”.

L’alcalde de Pego diferenciava dos iniciatives al voltant del lloguer social. D’una banda, la que arriba des dels promotors privats que tenen cases buides i volen traure algun tipus de rendibilitat al seu estoc i de l’altra propietaris que tenen cases buides i que els agradaria cedir-les perquè algú les ocupe i no es deterioren. Carmelo Ortolà explicava que “la garantia que pot aportar l’Ajuntament és que, si deixa de pagar una persona perquè no pot, podem garantir-li el pagament d’un mes”. Els pisos dels que s’estan parlant tenen 1, 2 ó 3 habitacions i els seus lloguers oscil·larien entre 150 i 250 euros.

El punt era aprovat per unanimitat.
706 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!