Pego insta a la Conselleria d’Educació a executar les infraestructures educatives pendents al municipi i a respondre dels deutes que té amb els centres educatius i amb els pares i mares de Pego

A instància de la moció presentada pel Bloc-Compromís en el plenari d’octubre que va ser aprovada per 10 vots a favor (PSPV, CdP i Bloc-Compromís) i 5 abstencions (PP). La moció també reclama a la Conselleria els 13 professors i l’administratiu que fan falta a l’IES Enric Valor de Pego, així com l’adequació de la ràtio per aula a les necessitats educatives de l’alumnat i a les característiques de construcció del centre.
L’educació, un dels pilars fonamentals per al bon desenvolupament de la societat està sent tema de debat des de ja fa uns anys enrere per les reiterades retallades que està patint. La pressió a la que està sent sotmesa no deixa d’augmentar i el professorat, l’alumnat i, en general, la comunitat educativa, no deixen de llançar la veu d’alarma sobre ella, com feien ahir mateix, el dia en què era aprovada, amb els únics vots a favor del partit en el Govern, la Llei Orgànica per a la Millora i la Qualitat de l’Educació (LOMQE).

L’educació també va ser tema de debat al plenari d’octubre a Pego, arrel d’una moció presentada pel Bloc-Compromís, que portava al plenari la realitat de l’inici de curs escolar 2013/2014 en l’àmbit local.




Així la moció presenta un inici de curs “marcat per un escenari de fortes retallades i disminució de la qualitat de l’Ensenyament Públic. Les retallades en educació per part de la Generalitat, afecten ja directament al funcionament dels centres, el dèficit de professorat o a l’atenció de les famílies més necessitades que fan que el sistema educatiu públic funcione en condicions precàries per causa de la insolvència i l’abandonament de la Generalitat Valenciana, en pro d’altres models educatius com el concertat i el privat”.

En aquest apartat les dades concretes que aporta la moció al respecte del dèficit en infraestructures educatives se centren en l’IES Enric Valor i en Rosalia Bondia:

“IES Enric Valor:
– Substituir la porta de darrere de l’institut per una de corredissa per facilitar l’accés dels bombers en cas d’urgència.




– Crear un accés per a cotxes (ambulància) i per a persones amb mobilitat reduïda al gimnàs.
– Crear accessos a les calderes i a l’hortet de l’institut.

CEIP Rosalia Bondia
– Creació d’un gimnàs”.

Un altre cavall de batalla que recull la moció és “el deute que Conselleria té amb els centres docents”. A Pego és el següent, segons les dades aportades pel Bloc-Compromís:

“IES Enric Valor:
– Retard de 7 mesos en el pagament de les despeses de funcionament de centre.

CEIP Ambra
– Retard de 7 mesos en el pagament de les despeses de funcionament de centre i menjador.

CEIP Carolina Sala
– Retard de 7 mesos en el pagament de les despeses de funcionament de centre i menjador.

CEIP Rosalia Bondia
– Retard de 7 mesos en el pagament de les despeses de funcionament de centre i menjador.

Col•legi Sant Antoni
– Retard de 7 mesos en el pagament de les despeses de funcionament de centre”.

També apunta el text que la Conselleria deu “les beques de menjador escolar i de transport escolar per a les famílies més necessitades i l’alumnat desplaçat s’acumulen des del curs 2012/2013. No s’han pagat les beques de llibres concedides per a primària del curs 2012-2013 i tampoc beques de llibres de secundària del curs 2012-2013 i 2012-2011. El Pla de Formació del professorat és una altra partida impagada, així com altres programes aprovats per conselleria als centres o ajudes a la promoció de valencià o a la conciliació familiar des de l’any 2011”.

I afegix en l’apartat local que “Enguany no hi ha beques per a llibres i les beques del curs passat encara estan per a pagar en tots els centres de Pego. Les beques de menjador han estat reduïdes i s’estan veient situacions dramàtiques, com al CEIP Rosalia Bondia on hi ha pares que no poden pagar el menjador dels seus fills”.

La moció també denuncia “el dèficit de professorat i l’augment de la ràtio que dificultarà en gran mesura el desenvolupament de l’activitat docent i la qualitat educativa” i explica que a IES Enric Valor “hi ha 13 professors menys que fa dos anys. La pujada de la ràtio provoca que ens trobem amb classes de 42 alumnes per a unes aules fetes per un màxim de 35 i falta una persona més a secretaria”.



Davant la situació dibuixada, el Bloc-Compromís de Pego demana al plenari els següents acords:

“1.- L’Ajuntament de Pego insta a la Conselleria d’Educació a executar les infraestructures educatives pendents en el municipi de Pego. Concretament les mancances de l’IES Enric Valor i el Gimnàs del CEIP Rosalia Bondia.

2.- L’Ajuntament de Pego insta, igualment a la Conselleria d’Educació a respondre dels deutes que te amb els Centres educatius del Municipi.

3.- L’Ajuntament de Pego reclama a la Conselleria els 13 professors i l’administratiu que fan falta a l’IES Enric Valor. Així com l’adequació de la ràtio per aula a les necessitats educatives dels alumnes i a les característiques de construcció del centre. Demanem també l’ampliació dels Cicles Formatius de l’IES Enric Valor.

4.- L’Ajuntament de Pego reclama a la Conselleria, en representació, dels ciutadans i ciutadanes de Pego que es veuen afectats i afectades, el compliment dels seus deutes en matèria de beques de menjadors, transport escolar i adquisició de llibres.

5.- L’Ajuntament de Pego recolza a la Plataforma per l’Ensenyament Públic en les seues mobilitzacions per a reclamar aquestes infraestructures i els deutes de la Conselleria amb els Centres Educatius del nostre Municipi.

6- L’ajuntament de Pego recolza totes les mobilitzacions tant de dins com de fóra de Pego en favor d’un ensenyament públic de qualitat com les de la Vaga Indefinida de docents de les Illes Balears.”

Després de la lectura de l’extensa moció sobre les mancances educatives a Pego a l’inici del curs 2013/2014, Alicia Siscar, com a portaveu i regidora d’Educació prenia la paraula en nom de Ciutadans de Pego. Feia memòria Siscar per a recordar que el passat 4 de juliol “ja vam incloure estos problemes. Era la crònica d’una mort anunciada”. I és que “la Conselleria no estava pagant a les escoles i açò passaria”, així que manifestava que “anem a recolzar la moció”.




D’altra banda, informava que en el seu moment l’exalcalde i ella mateixa es van reunir, en l’anterior conseller d’Educació, i li van traslladar els problemes de Rosalia Bondia i de l’IES Enric Valor. Així mateix, la regidora d’Educació confirmava que un dels problemes més greus és que els alumnes “pareixen sardines a unes aules pensades per a 35 alumnes i on hi ha fins a 42 en alguns casos”.




També desvelava la portaveu de Ciutadans de Pego que l’Institut ha hagut de completar mobiliari recuperant taules i cadires de l’antic edifici després de “cansar-se d’esperar a què Conselleria responguera”. Informava també que hi ha un cicle formatiu aprovat “però no s’ha posat en funcionament perquè no hi ha diners”.

El PP, anunciava Maite Ferrándiz, anava a abstenir-se davant esta moció “perquè estan barrejant-se prou conceptes, no només en el tema de retallades”. La portaveu popular incidia en el fet que a la moció es fa referència a què “ens trobem davant d’una operació programada de desmantellament de l’Escola Pública” i argumentava que “a Pego tenim una escola concertada i està en la mateixa situació que la resta d’escoles del poble”. Afegia que, “si no hi hagués els matisos tan, tan partidistes, la recolzaríem”. I és que defensava que “els deutes i els compromisos adquirits que té l’administració s’han de complir, el que està portant molts problemes”. En este punt no perdia Ferrándiz l’oportunitat d’apuntar que “l’administració, siga la que siga, inclosa la local, en determinats moments pot tindre problemes i no pot fer front a eixos compromisos adquirits”.




Raül Tamarit, com a portaveu socialista, manifestava que “anem a recolzar al 100% esta moció” i felicitava al Bloc-Compromís “per la gran tasca d’informació”. Apuntava Tamarit que l’educació “és una gota més de tot el que està deteriorant-se”.




La moció sobre les mancances educatives a Pego a l’inici del curs 2013/2014 era aprovada per 10 vots a favor, els del Bloc-Compromís, qui presentava la proposta, del PSPV i de Ciutadans de Pego. Els cinc regidors del PP presents al plenari s’abstenien.
627 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!