Prevenció d´Incendis Forestals per a fer front a les altes temperatures
La Conselleria de Territori i Habitatge ha aprovat el Pla de Prevenció d´Incendis Forestals del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva. D’altra banda, davant els diferents incendis que s’han produït fins a la data als voltants del terme municipal de Pego, cal extremar les mesures de prevenció per a evitar catàstrofes.
Els primers dies de calor intensa es va deixar notar a la comarca i és que amb l’augment de les temperatures arriba també el risc dels incendis. De fet, no fa més de dues setmanes a la partida de Castelló de Pego es va produir un incendi que va cremar 5.000 m2. Les dimensions de l´incendi no van ser majors perquè fins allí van acudir tres vehicles de bombers, tres brigades i un helicòpter que van estar des de les 15 hores fins a les 19.30 hores treballant per a acabar amb les flames.
Fonts del parc de bombers van precisar que el foc va ser difícil d´extingir a causa de la frondositat de la vegetació, el que va provocar que els bombers hagueren de repassar a fons tota la superfície cremada per a evitar que les flames rebrotaren.
Per a evitar que tipus d’incendis, segueix en marxa el pla local de cremes, en el qual es recorda a totes aquelles persones que realitzen cremes que aquestes quedaran automàticament prohibides i anul•lades quan bufe vent fort o de ponent, o els dies que siguen declarats de perill màxim per la Conselleria o es declare pre-emergència de nivell extraordinari.
A més, les cremes s’efectuaran a una distància de més de 40m (200m, en el període estiuenc) de la muntanya. Quan això no siga possible, les cremes es realitzaran en el punt més allunyat de la muntanya possible.
D’altra banda, cal recordar que quan es passe el dia a la muntanya, qualsevol d’elles, s’haurà d’evitar fer foc en els dies de més calor, la resta de dies es podrà fer foc, si no es dicta el contrari només en els llocs habilitats per a tal ocasió. També s’ha de tenir en comptes no tirar cigarrets ni vidres que puguen provocar l´inici d’incendis.
Per la seua banda, la Conselleria de Territori i Habitatge ha aprovat, el 22 de maig, el Pla de Prevenció d´Incendis Forestal del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva.
La xarxa d’Espais Naturals ha sigut sempre un objectiu prioritari de totes les actuacions de prevenció d’incendis forestals desenvolupades per la Generalitat, prioritat que s’ha manifestat tant en les figures de planificació com en les d’actuació. És per això, per les seues pròpies característiques, aquests espais requereixen de figures d’ordenació sectorial, tant en matèria ambiental general, com en aquest cas en Prevenció Incendis Forestals. Conscients d’esta realitat l’any 2004 es va iniciar la redacció del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva.
La directriu bàsica seguida en la seua redacció, ha sigut l’adaptació de les directrius generals de prevenció d’incendis forestals a les característiques específiques de la Marjal de Pego-Oliva, sent una premissa fonamental el fer compatible la necessària protecció i defensa enfront dels incendis amb la conservació i preservació dels valors ambientals del parc.
El Pla d´Incendis Forestals està estructurat en quatre blocs:
1. Anàlisi i diagnòstic: Inclou informació detallada dels incendis ocorreguts en l’àmbit i el posterior anàlisi de risc conforme a paràmetres físics i antròpics i diagnòstic de la situació actual.
2. Pla d’actuacions per a la prevenció de la iniciació de les causes d’incendis: Incloent mesures normatives, de conciliació, difusió i de vigilància
3. Pla d’actuacions per a la prevenció de la propagació: Incloent propostes de millora de la xarxa de viària, xarxa hídrica de suport a l’extinció i xarxa d’àrees de discontinuïtat del combustible forestal.
4. Memòria econòmic financera, elaborada amb un horitzó temporal de 10 anys.
Així mateix disposa d’una referència cartogràfica completa, dels diferents aspectes tractats en els blocs anteriors.