El memoràndum al voltant de les actuacions al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva ja està en mans de la Conselleria de Medi Natural i Audiència d’Alacant

El passat 10 de gener l’Ajuntament de Pego enviava l’informe que acredita les diferents inversions escomeses a l’aiguamoll des de 2003 fins a 2013. El muntant econòmic supera l’import que, consistori i Comunitat de Regants, com a responsables civils subsidiaris, haurien de pagar com a indemnització per la sentència de Carlos Pascual i José Orihuel. També ha entregat el seu informe la Comunitat de Regants. Este matí es reunia la comissió de seguiment de la gestió municipal per a informar d’aquesta qüestió.
Este matí a l’Ajuntament de Pego s’ha reunit la Comissió de seguiment de la gestió municipal convocada per l’alcalde de Pego, Enrique Moll. En esta comissió s’ha informat sobre els darrers passos donats en el cas de la indemnització que va fixar la sentència que condemnava l’exalcalde Carlos Pascual i l’exregidor d’Agricultura, José Orihuel, pels danys causats al parc natural de la Marjal de Pego i que, com a responsables civils subsidiaris l’Ajuntament de Pego i la Comunitat de Regants estan forçats a abonar, després que el jutge determinara la insolvència dels condemnats.

A la comissió han estat presents: el president de la mateixa, Enrique Moll, dos representants de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà i Alicia Siscar, un representant del PSPV, Andreu Dominguis, dos representants del PP, Maite Ferrándiz i Fernando Gil, una representant del Bloc Compromís, Conxa del Ruste i el president de la Comunitat de Regants de les terres arrosseres, José Sastre; a més dels dos advocats de l’Ajuntament de Pego i el secretari municipal.

El més rellevant de la informació aportada als presents a la Comissió ha estat, d’una banda, la constatació que, tant l’Ajuntament com la Comunitat de Regants, han presentat en temps i forma els seus informes sobre les actuacions realitzades al parc natural de la marjal de Pego durant els darrers 10 anys. De l’altra, que han decidit presentar una comunicació formal a la Conselleria i a l’Audiència d’Alacant per a expressar que els dos informes remesos corresponen a la mateixa causa i que, tot i que hagen estat presentats per separat, l’Ajuntament de Pego i la Comunitat de Regants van de mà en aquest procés.

Esta comunicació s’entregarà en breu perquè la Conselleria puga tenir-la en compte mentre estudia la documentació entregada. Esta disposa de 15 dies més dels que inicialment estaven assignats per l’Audiència d’Alacant per a estudiar tot el remés per l’Ajuntament de Pego i la Comunitat de Regants i decidir si la indemnització es dóna per “liquidada” o, pel contrari, com executar la sentència.

Pel que fa a l’Ajuntament de Pego, el passat 10 de gener, quatre dies abans que finalitzara el termini marcat per la Conselleria de Medi Natural, per a entregar la documentació requerida que avale les inversions del consistori pegolí al parc natural, l’Ajuntament de Pego remetia a la Conselleria i a l’Audiència d’Alacant, un voluminós memoràndum que aporta, a més de l’informe pertinent (d’uns 20 fulls), factures, convenis i actuacions diverses projectades i realitzades al parc natural des de 2003 fins a 2013 (que sumen al voltant de 300 fulls més).

Fonts municipals asseguren que la suma total d’inversions a la marjal de Pego en els últims 10 anys supera el 1.068.000€ que hauria de pagar el consistori i la comunitat de regants com a responsables civils subsidiaris. Entre la documentació aportada, consten còpies del resum econòmic de les memòries anuals del Parc Natural dels anys compresos entre 2006 i 2011. Un informe de la Policia Local respecte de la vigilància al parc natural a càrrec del municipi. Així mateix, aporta diferents convenis com el realitzat en 2010 amb CREAMA i el SERVEF que va permetre dur a terme un taller d’ocupació i formació per al reciclatge professional anomenat ‘Muntanyeta Verda’, en el què l’Ajuntament de Pego va aportar 400.000 euros. També consta el programa europeu d’intercanvi ‘Comenius Regio’ que tenia l’aigua com a eix fonamental i en el que la marjal va estar ben present durant els dos anys de durada. Altres convenis també inclosos són els signats amb els clubs de caça i pesca de Pego i la pròpia Comunitat de Regants o els convenis de col•laboració amb la Direcció del propi Parc Natural.

Les mateixes fonts municipals aclarixen que, en la documentació aportada, no s’inclouen les sentències judicials a favor de la mercantil Ruzafa S.L., pels treballs de reforç de banqueta, neteja de canals i sèquies de la marjal Pego-Oliva, pels que l’Ajuntament de Pego va haver d’abonar 399.821,55€.

Des del consistori també tenen clar que la major part de les inversions dutes a terme al parc natural s’han pogut realitzar amb ajudes d’altres institucions públiques supramunicipals. Com es valore este fet per la Conselleria de Medi Ambient, és una qüestió que es desconeix des del consistori.


797 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!