La Marina Alta i la Safor exigeixen informació sobre el tren que les unirà
Els alcaldes de Gandia, Dénia, Bellreguard i Oliva han sol•licitat una entrevista amb el director de Transports per a saber quina Administració, el ministeri o la conselleria, impulsarà i finançarà el projecte del tren que uneixca les dos comarques. El projecte s’executarà en tres fases.
Les vacances d’estiu estan a punt de començar sense que la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Foment hagen ultimat i presentat l’acord per a finançar el pla de millora de la xarxa ferroviària valenciana. Eixe acord, que es va anunciar per als mesos d’abril o maig, inclourà una obra capital per a les comarques de la Safor i la Marina Alta: la prolongació de la via fèrria des de Gandia a Dénia.
El retard del conveni ha portat als alcaldes de quatre de les localitats afectades pel projecte, Gandia, Bellreguard, Oliva i Dénia, a sol•licitar una entrevista amb el director de Transports de la Generalitat, Vicente Mestre. La petició, que en nom de tots ells ha realitzat l’alcalde d’Oliva, Salvador Fuster, està dirigida fonamentalment a conèixer quina Administració, l’autonòmica o l’estatal, s’encarregarà de finançar i impulsar el projecte, qüestió que haurà de determinar el conveni que preveuen signar la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, i el conseller d’Infraestructures i Transports, José Ramón García Antón.
L’alcalde d’Oliva va indicar ahir que l’interès de les primeres autoritats locals a conèixer si l’obra es queda en mans del Govern espanyol o passa a competència de la Generalitat és «important» perquè, a partir d’eixe moment, «ja sabrem a qui exigir» que s’acceleren els tràmits.
Les últimes gestions realitzades per a impulsar el projecte del ferrocarril Gandia-Dénia es remunten al passat mes de gener, quan els alcaldes de Gandia, Oliva i Dénia es van entrevistar a Madrid amb el director general de Ferrocarrils de l’Estat, Luis de Santiago. D’aquella conversa es va saber que el projecte anava a incloure’s en el conveni marc del Ministeri de Foment amb la Generalitat, les negociacions de la qual encara no han finalitzat.
El tren Gandia-Dénia s’haurà d’executar en tres fases, la primera de les quals connectarà Gandia i Oliva, amb baixadors en l’entrada nord d’aquesta darrera ciutat i a Bellreguard. La segona fase, molt més complicada, contempla el túnel i l’estació subterrània d’Oliva, i després la seua prolongació fins a la ciutat de Dénia.