Sendra recull emocionat, feliç, el títol de fill adoptiu de Pego

Era rebut, a les portes de l’Ajuntament de Pego, per la música de la dolçaina i el tabal de La Clandestina. Al consistori Fernando Javier Sendra, signava el llibre d’honor de la vila de Pego i hi deixava per sempre al seu personatge més popular, ‘Matías’, amb el missatge de “fill adoptiu”. A la Casa de Cultura, abrigat per familiars i gent amb ganes de conèixer-lo, Sendra, rebia una escultura i el diploma que certifica que és fill adoptiu de Pego.
Fernando Javier Sendra, més conegut al seu país com a Sendra perquè és la seua signatura en les seues tires gràfiques o en les seues vinyetes, era rebut en arribar a la Plaça de l’Ajuntament de Pego per signar el llibre d’Honor de la vila, pel so popular de les dolçaines i la percussió de La Clandestina. Un detall que el va deixar bocabadat i més feliç del que ja se sentia pel nomenament de fill adoptiu de Pego.




Després de saludar a uns i altres, de fer-se fotos amb uns i altres, Sendra, acompanyat per la corporació municipal (a excepció del PP), per familiars i amics, va pujar al saló de plenaris per deixar constància de la seua visita a Pego.




Fernando Sendra, en llegir el que havia escrit, no va poder evitar emocionar-se. Acceptava el títol de fill adoptiu de Pego “amb la plena consciència de què és per l’esforç, el desarrelament i de la falta d’afecte i de la seua cultura que va patir cadascun dels que d’ací emigraren. Per ells i gràcies a ells, estem ací”. Acompanyant el text va dibuixar ‘Matías’, el seu personatge més popular, amb el missatge “fill adoptiu”.








L’Ajuntament de Pego li feia entrega del nou disc de La Clandestina, ‘Festa Clandestina’ després de comprovar l’emoció de Sendra en sentir la seua música.

Per la seua banda, Sendra regalava a l’Ajuntament de Pego un lot de llibres: alguns exemplars de ‘Matías’, la seua única novel•la ‘La calle de las cuatro enaguas’, explicant que “la vaig fer amb el seu millor esforç com a escriptor”, a més d’un llibre de Borges, Cortázar i Dolina. Explicava, amb l’humor que el caracteritza que regalava eixe conjunt de llibres “no perquè siga bo, sinó perquè volia estar junt a Cortázar, Borges i Dolina en una biblioteca”.






Acompanyat per les melodies triades per La Clandestina l’homenatge es traslladava a la Casa de Cultura de Pego. Allí, la sala d’actes estava plena de familiars, coneguts i gent amb ganes de conèixer un dels màxims referents de l’humor gràfic argentí.




En iniciar-se la segona part de l’homenatge, l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela va ser l’encarregat d’explicar els motius del nomenament de Fernando Sendra com a fill adoptiu de Pego. D’una banda, el pare de Sendra és pegolí, “un emigrant pegolí com els molts que hi va haver durant tota la història de Pego, des de 1888”. Aquesta raó ha permés que l’homenatge siga, a Sendra, però també “a tots els emigrants de Pego que, en un moment donat en la història, hagueren d’emigrar per a trobar feina i un millor futur”.



El segon motiu naix per la brillant trajectòria de Fernando Sendra com a humorista gràfic. Almela per comparar-lo amb els humoristes espanyols, equiparava a Sendra amb Forges o Mingote, ja que Fernando Sendra publica una tira diària a ‘Clarín’ el diari més important d’Argentina.



La regidora de Cultura, Alicia Siscar, va ser l’encarregada de traslladar al plenari la proposta de nomenament i la vesprada de divendres va voler donar la benvinguda a Fernando Sendra i deixar-li clar l’orgull de Pego en adoptar-lo.




L’alcalde de Pego, Enrique Moll, certificava que, en donar-se a conèixer la notícia la gent no parava de preguntar-li qui era Fernando Sendra. Sobre l’emigració comentava que ben pocs “s’han pogut escapar”. Transmetia també l’emoció que va sentir en compartir amb Sendra i Marisa, la seua dona, una vesprada tan especial. Així mateix, Enrique Moll, advertia a Sendra que “exercir de pegolí no és fàcil”.




Era el moment de fer-li entrega d’una escultura de Joan Castejón i del títol acreditatiu de Fill adoptiu de Pego a Fernando Sendra. El protagonista de la jornada de divendres, va començar la seua intervenció amb unes paraules en valencià “per respecte a tots vosaltres”. Comentava que els presents a la Casa de Cultura anaven a veure “un pegolí content riure i plorar també”.




Per conèixer millor Fernando Sendra com a persona i com a humorista gràfic us convidem a escoltar, dijous que ve, 5 de juny, ‘Taula Oberta’. Podreu escoltar una conversa distesa amb el flamant fill adoptiu de Pego, un dels màxims referents de l’humor gràfic argentí.



866 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!