Els vots de Compromís i del PSPV de Pego no són suficients per aprovar una moció a favor de realitzar un referèndum per decidir entre monarquia i república

Votaven en contra del PP i un regidor de Ciutadans de Pego. La resta del partit independent pegolí s’abstenia.
Els darrers esdeveniments al voltant de la corona han despertat el moviment republicà a l’Estat espanyol, que ja es va manifestar amb força després de la famosa cacera del Rei a Botswana. L’anunci de l’abdicació del monarca ha obert la caixa de Pandora i és estrany els dies que no es parle de la qüestió. Aprofitant la cita mensual de la corporació municipal, en el darrer plenari ordinari de l’Ajuntament de Pego Compromís presentava una moció a favor de la celebració d’un referèndum perquè el poble decidisca si vol que continue la monarquia parlamentària o si és hora de canviar a una república. Josep Nadal va ser l’encarregat de defensar la moció i ho feia apel•lant que “el més democràtic seria que el poble triara el seu cap d’estat” i també defensava que “a la Constitució no es diu res sobre l’abdicació i per això el PP i el PSOE estan intentant fer una llei per a coronar Felip de Borbó i, per això creiem que és molt important que, l’Ajuntament de Pego, el poble de Pego, els seus representants legítims demostren que el poble de Pego és un poble que creu, de totes totes i profundament en la democràcia i que es puga triar quin sistema de govern volem pel que fa al cap de l’Estat”.




La moció acordava que:

1) “L’Ajuntament de Pego insta al Govern de l’Estat a impulsar el procés legislatiu pel que fa a la regulació de la situació creada davant l’abdicació del Rei en el sentit d’aprofundir en la democratització de l’Estat espanyol i establir el principi d’elecció directa o, a través dels seus representants, de tots els càrrecs públics i institucionals, inclòs el Cap de l’Estat, per part de la ciutadania garantint el principi d’igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes tant en el sufragi passiu com en l’actiu.

2) Aquest procés ha de comptar amb la màxima participació ciutadana de tots els àmbits polítics, socials i acadèmics per tal d’iniciar un debat públic sobre la democratització de l’Estat.

3) Aquest procés haurà de concloure mitjançant un referèndum perquè de manera lliure i directa la ciutadania puga decidir sobre els canvis en l’ordenament jurídic que aquesta proposta requereix.”




Alicia Siscar, portaveu de Ciutadans de Pego, feia públics els dubtes que li van sorgir en llegir allò referent a l’ordenament jurídic i, per eixir de dubtes, va acudir a l’article 5 referit a la Corona que va referència a la creació d’una Llei Orgànica que haurà de ser aprovada per la meitat més 1 del Congrés. A més, comentava que perquè no hi haja coronació s’haurien de dissoldre les Corts i convocar eleccions. Manifestava, per tant, que “fer un referèndum no seria convenient”. A més, considerava que “la moció no està ben redactada perquè té llacunes importants”. Ciutadans de Pego donava llibertat de vot als seus regidors.




Eduardo Siscar, que tornava a exercir de portaveu del grup popular, coincidia amb Ciutadans de Pego i reiterava la idea que sí que està regulat per la Constitució. Acusava a Compromís de denominar “democràtic el que vosaltres voleu, el que vol la resta no és democràtic” i per justificar-ho feia la vista enrere, al 1978, l’última Constitució que s’ha votat.




El Partit Socialista de Pego manifestava el seu vot a favor del referèndum “perquè trobem que el poble és qui ha de triar el seu cap d’Estat”, en veu del seu portaveu Raül Tamarit. Afegien els socialistes pegolins que “la Constitució de 1978 va exigir d’un gran consens i del diàleg de la transició, però actualment mostra signes d’esgotament. Han passat més de 35 anys de la seua aprovació i en este temps la societat espanyola ha canviat profundament i la Constitució Espanyola ha de ser el marc on es plasmen estes reformes”, defensava Tamarit.

En aquest punt la discussió també es va estendre, però els punts de vista no es modifiquen. Així les coses la moció va obtenir 5 vots a favor, els dos de Compromís que era qui la presentava i tres del PSPV, 3 abstencions de Ciutadans de Pego i 8 vots en contra, 7 del PP i un de Pascual Garcia, regidor de Ciutadans de Pego, qui havia donat llibertat de vot als seus regidors; per tant, la moció no era aprovada.
866 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!