L’Assemblea Oberta de Pego reunix centenars de pegolins i pegolins per recuperar les muntanyes després de l’incendi

Es van conformar tres comissions: de tècnics, de reforestació i d’afectats i voluntaris que vullgen participar en el projecte. Des de l’Assemblea es va deixar clar que este «és un procés que durarà molt de temps perquè la regeneració de la muntanya és molt lenta». A l’Assemblea van participar membres del parc de bombers de la Marina Alta que van fer pública un document en el que demanen «més inversió en prevenció; un major control de les cremes i millorar la comunicació amb la població». Així mateix, es va anunciar que s’està preparant, per al 3 d’octubre, un concert amb els grups de música de Pego per recaptar fons per a la recuperació de les muntanyes.
Dissabte es va dur a terme, finalment, l’Assemblea Oberta de Pego al voltant de la creació d’una plataforma de recuperació de les muntanyes al municipi. Esta va tenir lloc baix del porxos de l’Ajuntament de Pego per les gotes que queien a eixes hores. Tot i el temps passat des de l’incendi ̶14 de maig de 2015– centenars de pegolins i pegolines es van donar cita allí. L’Assemblea va presentar tres eixos bàsics en què s’hauria de basar la futura plataforma, deixant clar en primer lloc, que el «procés durarà molt de temps perquè la regeneració de la muntanya té un ritme molt més lent que el nostre» i també el fet que recuperar les muntanyes no és una qüestió de l’Assemblea Oberta o del Centre Excursionista, sinó que «és una qüestió de tot el poble i de tota la Marina Alta perquè l’incendi ha afectat més municipis», explicava el portaveu de l’Assemblea Oberta de Pego.


Foto:Assemblea Oberta de Pego


Els 3 eixos bàsics de la Plataforma es recolzen en tres comissions a les que es va poder registrar la gent interessada a col·laborar: 1) Comissió de tècnics, 2) de reforestació i 3) d’afectats i voluntaris que vulguen participar en el projecte.

Els 3 eixos proposats per l’Assemblea per a desenvolupar la futura plataforma:

– 1r. Ajudar els afectats i afectades perquè se senten recolzats. Des de l’Assemblea és creu necessari que, paral·lelament a la finestra oberta a l’Ajuntament de Pego per recollir les reclamacions per danys soferts a causa de l’incendi, les persones afectades pel foc s’unisquen per tenir més força de cada a les administracions. D’ahí la proposta de comissió d’afectats i voluntaris.

– 2n Recuperació del territori i de les muntanyes. L’Assemblea vol donar eixe pas abrigant-se amb els molts especialistes (enginyers forestals, ambientòlegs, biòlegs, etc.) que hi ha a Pego i que «poden fer una anàlisi dels danys, poden fer informes i poden començar el camí per a reimaginar la muntanya», explicaven. I és que recordaven des de l’Assemblea que «l’objectiu últim és que això no torne a passar més mai» i per això es ressaltava que «s’ha de tenir consciència ciutadana de la importància de les muntanyes».




– 3r Investigació dels fets. Un tema que, admetien des de l’Assemblea «és molt delicat i per això sempre s’ha d’anar amb proves per davant». Així, reconeixien que «s’ha de tindre juristes, advocats, els bombers que estan fent la seua pròpia investigació. S’ha de tindre tot un conjunt de gent que vaja investigant i que ajude a l’Ajuntament en la comissió que va aprovar al plenari, per a investigar els fets, per a ser un mecanisme de pressió i perquè la comissió siga justa en la que es busquen responsables».

Des de l’Assemblea es va recordar que este dissabte, 6 de juny, Atrevits teatre estrena ‘Besos’. La meitat de la recaptació serà destinada al Centre Excursionista i a l’Assemblea Oberta de Pego per al procés de recuperació de les muntanyes després de l’incendi. Així mateix, Josep Orihuel va avançar que s’està preparant un concert solidari on actuaran tots (o quasi) tots els grups musicals de Pego amb la finalitat última d’ajudar amb les tasques de recuperació de les muntanyes. La data en què es realitzarà este concert és el 3 d’octubre.


Foto:Assemblea Oberta de Pego


Els següents en intervindre van ser els bombers pegolins que van intervindre en les tasques d’extinció de l’incendi que parlaven en nom del Consorci de bombers de la província d’Alacant i, especialment, dels bombers de la Marina Alta. Ho van fer llegit un document que han redactat els bombers de la comarca. Entre les primeres coses que assenyala eixe escrit, «la solidaritat amb els pobles afectats». Després passen a explicar, «sense ànim d’excusar-nos d’aquells errors que poguérem cometre el dia de l’incendi, alguns factors que van ser importantíssim en el desenvolupament del foc».




En primer lloc van denunciar que «la guàrdia del dia 14 va començar en mínims de personal», explicaven que normalment són 12 bombers, siga hivern o estiu, però el dia 14 eren 10 els bombers que hi havia treballant al parc comarcal. Davant esta circumstància afegien que «de res servix saber la previsió de l’oratge dies abans si, davant de situacions de preemergència 3, no es mobilitza per part de les administracions, més personal de manera preventiva, no es disposen de més mitjans aeris i les brigades no es reforcen».

Els bombers de la Marina Alta no van deixar de recordar que ells també «estem patint les retallades de l’administració», el millor exemple, «que durant els últims anys no s’han reposat les places per jubilació, ni cap augment de plantilla, ni previsió de què es faça a curt termini amb el conseqüent envelliment i disminució d’efectius per a atendre les emergències».

Sí que reconeixen que «aquell dia van eixir molts serveis […]així que a Ebo vam eixir, a les 11.05h., una dotació normal de 6 bombers». La primera informació era que «es tractava d’un foc de rostolls» . Eixa eixida va provocar que al parc comarcal només es quedara el bomber telefonista perquè la resta de dotacions estan apagant altres focs. Va ser «a les 11.50 quan es va poder enviar un altre camió cap a Ebo i, a mesura que anava incorporant-se gent al parc, anaven enviant camions a Ebo».

Un altre dels factors que van influir en com es va desenvolupar el foc «va ser la isòcrona, els temps que tardem [els bombers] des del parc al lloc de l’incendi i en este cas és de 45 minuts perquè anem en camions, no en cotxes». I no obliden les condicions meteorològiques: 42ºC de màxima, 7% d’humitat i ràfegues de fins a 49 km/h. Explicaven que «existix una regla, la regla dels 30 que diu que un foc en temperatures superiors a 30ºC, en humitat per baix del 30% i en ràfagues superiors a 30 km/h., és molt difícil d’apagar».

«El lamentable en que es troben les muntanyes» és un altre factor que ressalten els bombers de la Marina Alta. I és que «en no fer-se tasques de prevenció i neteja, els camions moltes vegades no poden accedir de manera ràpida per l’estat dels camins i les pistes forestal». Detallaven que, moltes vegades han de tallar branques en el moment per a poder accedir per un camí o pista forestal».

Després d’haver-se donat per extingit l’incendi, els bombers de la Marina Alta es van reunir internament per poder analitzar com van ocórrer els fets i és que «tant els bombers que som de Pego com els que no ho són volem que un incendi com este no es quede en paper mullat», per a aconseguir-ho van proposar unes «idees per a millor el servei i que seran entregades, en uns dies, als caps dels serveis».

Així, els bombers de la Marina Alta demanen:

«1- Que s’invertisca en prevenció. És necessari millorar i mantenir els accessos a les zones forestals pel que fa a camins i pistes.

2- La dotació d’un dispositiu especial per als dies de preemergència de nivell 3

3- Que hi haja un major control i seguiment de cremes controlades. Així com una major restricció en dies de preemergència 3 i en dies de perillositat com era aquell dia. I sobretot, millorar la comunicació i la informació a la població en este aspecte: quan es pot cremar i quan no».

Per últim, els bombers de la Marina Alta van «agrair la col·laboració de la gent del poble i de les organitzacions i associacions que van participar en l’incendi i esperem que es destinen mitjans per a les tasques de recuperació i que es puguen recuperar el més aviat possible».

En acabar els bombers, amb un gran aplaudiment per part del públic assistent, es va obrir un llarg torn de preguntes que van anar aclarint punts no massa clars de les tasques d’extinció. Entre les propostes de millora per evitar situacions com les viscudes dijous 14 de maig, es va apuntar a l’adquisició d’un mitjà aeri per a la Marina Alta i també la idoneïtat de construir una bassa de contenció d’aigua a la zona forestal entre Vall d’Ebo i Pego per facilitar, en un moment donat, el subministrament ràpid als mitjans aeris.




Així mateix, es va suggerir com a important i interessant «mantenir les foies cultivades», tant les foies com també els camps de taronger que podrien convertir-se, en certa manera, en «bombes de rellotgeria per la seua proximitat al nucli urbà». I és que explicava un dels enginyers forestals pegolins, les foies cultivades servixen com a tallafocs i, de fet, apuntava que «són més efectives que els propis tallafocs». Sobre esta qüestió es va plantejar la necessitat que l’Ajuntament iniciara un pla o un conveni amb els propietaris de les foies per posar-les en actiu de nou. També es va llançar com a idea «l’adopció de foies» o fins i tot d’arbres solts.

Una altra de les propostes que es van assenyalar va ser la que l’Ajuntament promoguera una espècie de Protecció Civil amb un equip especialitzat en tasques d’extinció i prevenció perquè «la gent no senta abandonada». Este equip especialitzat, però, recordaven els bombers en una situació com la ocorreguda el passat 14 de maig, no els substituiria, sinó que ajudaria a l’hora d’indicar els camins per on accedir a les zones amb foc a les brigades arribades de fora per agilitzar les tasques d’extinció. A més de ser clau en les tasques de prevenció i dotar de la seua finalitat inicial al subparc de bombers que hi ha a la carretera de l’Atzúbia.




Pel que fa a les excursions per la muntanya, estes poden continuar realitzant-se, però sempre seguint les sendes que estan marcades per no alterar la recuperació del sòl. De fet, el Centre Excursionista de Pego va anunciar que continuaran amb el calendari d’activitats que tenen plantejat per a la tardor.

800 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!