La corporació municipal pegolina aprova per unanimitat continuar actuant per recuperar les muntanyes cremades per l’incendi de maig

A partir de la moció presentada per Compromís i Volem per a evitar que, amb les pluges de la tardor, s’erosione el sòl calcinat. La regidora de Medi Ambient es compromet a què la Comissió de seguiment tinga una periodicitat mensual amb la finalitat que tots els grups polítics siguen sabedors dels passos que van realitzant-se. L’alcalde lamentava que només Subdelegació de Govern haja contestat als acords adoptats en el plenari extraordinari celebrat el 15 de maig i també aprovats per unanimitat.
L’impacte que va tindre l’incendi del 14 de maig sobre el poble de Pego reviu cada vegada que este se situa en el primer plànol de l’actualitat. Ahir al ple ordinari d’agost, l’incendi va tornar a ser protagonista arrel de la moció presentada per Compromís i Volem, que proposaven una sèrie d’actuacions perquè el terreny no es degrade més, sobretot a partir de la tardor, època en què habitualment plou bastant.




De les 12 propostes presentades en la moció moltes d’elles ja estan fetes. És el cas del registre de propietaris de la muntanya, al que tan sols li falta assenyalar els camins per on poder accedir a eixos terrenys. Apuntava la regidora de Medi Ambient que fins ara l’assessorament sobre que fer a les zones cremades l’han rebut de l’enginyera forestal i esta ha indicat que, «de moment no deu tocar-se la muntanya», indicava Castellà qui apuntava estar oberta, «com des del primer moment», a tractar amb l’Assemblea Oberta i nodrir-se del treball que estan realitzant. Només cal una reunió oficial per obrir les converses i la col·laboració, li feia saber al portaveu de Compromís, Àngel Oltra.




El quart punt de la moció proposa que «l’Ajuntament marcarà un calendari d’actuacions per tal que hi haja el grau més gran de protecció de les zones afectades abans que arribe l’època de pluges». A este respecte, Laura Castellà supeditava eixe calendari a la «concordança amb Conselleria per a poder fer qualsevol cosa» i és per això que assenyalava que, abans, preferix parlar directament amb algun representant de l’administració autonòmica.

L’Ajuntament està disposat a crear una borsa de voluntariat perquè realitzen tasques de protecció del sòl i, respecte de la formació –la moció proposa que el consistori siga qui s’encarregue de facilitar-la amb personal expert i tècnic– Castellà declarava que «vorem de quina manera es poden aconseguir els tècnics que formen a eixes persones i si l’ajuntament pot assumir el cost del que val».

Sobre la sol·licitud de finançament que demana la moció, la regidora de Medi Ambient va ser l’encarregada de recordar que «des del segon dia s’ha demanat a tots els estaments». Pel que respecta a la promoció d’explotacions agràries, es va informar que el Centre Excursionista i la Societat de Caçadors ja estan l’estaven realitzant i, la resta de foies, indicava Castellà que «totes les que s’hagen convertit i tinguen una vegetació forestal, no poden canviar-la segons la Llei forestal».

Millorar l’accés dels camins forestal no depèn directament dels consistoris, sinó que, per a poder ser reparats, com ser vies pecuàries, es necessita autorització de Conselleria, segons informava la regidora. On sí que pot actuar directament l’Ajuntament és en la redacció d’un pla d’emergència, ja que Pego no en té. Informava Laura Castellà que, si un municipi no en té, el 112 l’assumix. Sobre esta qüestió, indicava Àngel Oltra que la redacció d’un pla d’emergència propi el que fa és facilitar la seua capacitat d’actuació perquè els bombers, en arribar al poble ja saben tots els punts que té el municipi per poder repostar, camins, etc.

La moció demana la creació de la comissió d’investigació que es va aprovar en el plenari extraordinari de 15 de maig «sobre les actuacions realitzades a l’incendi i les errades que s’hagueren pogut cometre», al que la regidora de Medi Ambient accedia a reunir-se amb tots els grups polítics una vegada al mes, tot i que advertia que fins ara no han disposat de molta informació.

Finalitza la moció dient que, per realitzar algunes de les propostes anteriors, es tinguen en compte els 370.305€ obtinguts en la venda de la parcel·la 60C del PAI del Sector I. Estos diners estan afectats i per tant només es poden invertir en qüestions molt puntuals, tot i que sí que inclou alguna actuació mediambiental com la construcció de basses d’aigua.

La representant de Volem Pego, Irene Sendra, incidia en esta última qüestió. Preguntava a l’equip de govern «si s’heu plantejat seriosament invertir en medi ambient» al que Laura Castellà contestava que «eixos diners només es poden invertir on marca la llei». D’altra banda, manifestava Sendra que li agradaria que «hi haguera més fluïdesa alhora de rebre la informació» per a no haver de recórrer a mocions, assenyalava.




Des de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, declarava que «tota la responsabilitat del que estem parlant la té la comissió creada al respecte» i afegia que «el plenari l’únic que ha de fer és donar coneixement del que es parla en la comissió». Com a regidor d’Hisenda, contestava a la regidora de Volem Pego que, «amb els diners que va obtenir l’Ajuntament de la venda de patrimoni municipal del sòl es poden fer algunes coses, però molt concretes». Una altra cosa és, apuntava, la possibilitat de destinar una partida dels pressupostos de 2016 a Medi Ambient. Ciutadans de Pego és partidari de que la Comissió d’investigació siga mensual.




El PP manifestava el seu acord amb les propostes presentades. Ana Ortolà, però, demanava «que el que es puga, es faça de la manera més àgil possible».




El portaveu de Compromís per Pego, Àngel Oltra, aclaria que «sobretot, el que es volia plasmar en la moció era que hi havia unes feines que s’havien de fer amb caràcter d’urgència com és la consolidació del terreny».




Raül Tamarit, portaveu socialista, manifestava que la principal preocupació ve derivada de la nul·la comunicació amb Conselleria «perquè de Conselleria depenen moltes de les coses que l’Ajuntament pot fer», però només amb autorització, venia a dir.




Àngel Oltra assenyalava que des de Compromís per Pego sí que s’havien pogut reunir amb algun membre de Conselleria i els havien indicat que «tenen esta problemàtica [incendi de Pego, l’Atzúbia, Vall d’Ebo i Vall de Gallinera] com a objectiu», però que per a actuar «cal, sobretot, aprovar-ho en plenari, tramitar-ho amb caràcter d’urgència» i, quan els arribe, assenyalava Oltra «sí que faran perquè açò es puga fer el més ràpid possible».




Visiblement molest, l’alcalde de Pego, Enrique Moll, va recordar que el dia següent a l’incendi, el 15 de maig, en plenari extraordinària i urgent «ja es va aprovar una moció en la que ja es demanaven totes eixes coses […] i l’únic estament que s’ha molestat en contestar és la Subdelegació de Govern».




840 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!