Compromís per Pego denuncia, amb una pregunta al ple de novembre, abocaments il·legals d’aigua

La pregunta té relació amb un desbordament de la canalització d’aigües residuals al barranc de Benituba sobre el que ja va sol·licitar informació a l’Ajuntament de Pego un veí del municipi al juliol de 2014. També ho va fer l’exdiputat d’Esquerra Unida a les Corts, Lluís Torró, en este cas a la Conselleria d’Infraestructures. L’Ajuntament de Pego informa que el Seprona, després d’estudiar tota la documentació facilitada pel consistori al respecte, va concloure que la canalització d’aigües no és la millor, però entra dins els paràmetres de la legalitat.
Dilluns el Grup Municipal de Compromís per Pego va registrar d’entrada una pregunta per al pròxim ple que té a veure amb un qüestió que es va fer pública durant el mes de gener de 2015. Es tracta d’un problema que apareix cada vegada que es produïxen fortes pluges en el Barranc de Benituba quan es desborda la canalització i la trapa salta produint-se un vessament incontrolat d’aigües residuals.




Segons el portaveu del Grup Municipal de Compromís, Àngel Oltra, «l’Ajuntament era coneixedor del problema des d’almenys gener de l’any passat perquè hi ha un requeriment d’informació de la fiscalia de Medi Ambient pel vessament d’aigües sense tractar al barranc».

El 23 de gener de 2015 Ràdio Pego publicava que la qüestió arriba a l’Ajuntament de Pego per la sol·licitud d’ informació formulada, amb data 7 de juliol de 2014, per registre d’entrada, per un veí de la localitat. Este sol·licitava informació referent a les obres de remodelació de les 5 places, sobretot informació referida a l’informe d’impacte ambiental. També demanava l’obertura d’una investigació d’ofici sobre la possible contaminació de la marjal a causa de l’absència de doble canalitzat d’aigües al casc urbà del municipi. Esta sol·licitud es va fer pública arrel de la contestació de la Conselleria d’Infraestructures a una pregunta del diputat d’Esquerra Unida a les Corts, Lluís Torró.

Ja en aquell moment l’Ajuntament de Pego va contestar a l’interessat i a la Conselleria. També va remetre informació a la Fiscalia Provincial davant el requeriment de la mateixa.

Des del consistori es va fer observar que el problema de desbordament de la canalització d’aigües negres es produïx de manera excepcional. Ocorre quan, com en octubre de 2007, plou amb molta intensitat i la canalització no pot absorbir tot el cabal que li arriba, el que provoca que el punt d’unió de la canonada que està junt al barranc de Benituba es desborde i vesse part del seu contingut al barranc.

Tot apunta que amb les pluges de final d’estiu i principi de tardor la trapa que hi ha al barranc ha tornat a saltar i ha tornat a produir un nou desbordament i per això Compromís per Pego afirma que «es podrien estar incomplint vàries normatives i lleis, des de la Directiva Marc de l’Aigua de la CE fins al PORN de la Marjal». Així mateix, Compromís acusa l’Ajuntament de Pego d’incomplir reiteradament les lleis en matèria ambiental al·ludint el cas de l’enterrament del cavall mort trobat a la marjal. Compromís afirma que l’enterrament es va realitzar «sense seguir la normativa» i lamenta que «a dia d’avui no sabem si s’ha solucionat» i lamenta que «tots aquests incompliments generen precedents de cara a la població» ja que, es pregunten des de Compromís «Per què una persona a qui se li mor un cavall ha de dur-lo a incinerar a un lloc adequat amb els seus costos si l’Ajuntament no ho fa? Per què una persona s’ha d’instal·lar una fossa química per no contaminar si l’Ajuntament tira aigua contaminada al barranc?» i conclou que «són coses que no haurien de passar per la imatge de falta de serietat que es mostra».

El regidor d’Agricultura, Andreu Dominguis, remet Compromís a parlar amb els tècnics del Parc Natural ja que estos es van prestar a explicar la decisió d’enterrar el cavall trobat mort a la marjal directament a terra, perquè consideraren que era el millor que podien fer en aquell moment.

Pel que fa al grau de contaminació que s’haja produït a l’aqüífer d’Alfaro-Segària per culpa de la filtració del desbordament del barranc de Benituba, assenyala Àngel Oltra que «s’haurà de veure» pel que fa a les conseqüències ja que, considera Oltra que, “en cas que la Confederació o el Seprona prengueren mesures seria l’Ajuntament qui hauria de pagar la deixadesa d’aquells que, sabent que hi ha un problema, segons pareix, no han fet res”.

Des de l’Ajuntament de Pego expliquen que el Seprona coneix i té tota la documentació relativa a la qüestió i, segons van traslladar al consistori, són conscients que no és la millor canalització possible per a Pego però també afirmen que esta entra dins els paràmetres de la legalitat.

El regidor de Compromís per Pego apunta que el problema dels vessaments “pareix que siga [causat per] un embós de la canonada de les aigües negres d’una part del poble que fa que l’aigua se n’isca per un registre, el que no entenem és per què no s’ha donat solució. A més tampoc entenem per què quan s’obrin els carrers no preparen una doble canalització per a pluvials i aigües de les cases per tal d’anar preparant tot el poble”.

El regidor d’Aigües explica que personal de la Depuradora ha procedit a desatacar el punt negre, llevant-li graves i ferros. D’altra banda, des de l’Ajuntament de Pego recorden que el nucli urbà de Pego, com la majoria de pobles valencians, no disposa de xarxa separativa. De fet, a Pego el projecte de col·lector d’aigües residuals, dut a terme per la Conselleria, data de 1991. Este va permetre que les aigües negres es canalitzaren cap a la depuradora. Ho fan per dos vies, per la zona de Benitubes i per la zona oest, per l’avinguda Fernando Alemany. Anteriorment al 1991 no hi havia depuradora i totes les aigües corrien lliures pel barranc. Des del consistori reconeixen que la solució actual no és la millor, tot i que apunten que és molt millor que l’anterior al 1991.
956 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!