Pego no inclourà en les seues ordenances l’obligatorietat d’extraure dels edificis una doble arqueta que distingisca entre aigües pluvials i residuals

Una proposta de Compromís per Pego que afectaria les noves construccions perquè, argumenten, estes ja disposen de doble canalització. Així, el canvi de normativa només suposaria que eixa doble canalització fora externa i no interna per a estalviar futurs costos, segons resa la moció. L’equip de govern no donava suport a l’obligatorietat de la mesura, tot i que veia amb bons ulls, fer una recomanació als constructors.
Compromís per Pego presentava en el ple ordinari de desembre tres mocions, dos d’elles al voltant de la xarxa separativa de recollida d’aigües, totes dues molt lligades entre sí. De fet, per a regidors com Carmelo Ortolà, l’ordre de les mocions presentades sobre este tema hagués hagut de ser al contrari del proposat per Compromís. Siga com siga, la primera proposta plantejava avançar en la instal·lació d’una xarxa separativa de recollida d’aigües residuals domèstiques i pluvials, adequant la normativa municipal pel que fa a les noves construccions.




La moció té en compte que les noves construccions ja disposen d’una doble canalització que separa les aigües de pluja de les domèstiques. Esta doble canalització s’unix a l’interior de l’edifici, indica la moció, perquè el municipi no disposa de xarxa separativa, el que provoca que l’aigua prèviament separada arriba barrejada a l’exterior. En dies de pluja esta circumstància provoca, apunta la moció de Compromís que suposa que, la quantitat d’aigua que arriba a l’EDAR no siga assumible i la deixe anar sense tractament, el que provoca una possible contaminació de l’aqüífer de Pego, de la marjal i altres.

Per evitar això Compromís proposa «que s’incloga en les Ordenances Generals de l’Edificació l’obligatorietat d’extraure fora del nou edifici una doble arqueta que distingisca, amb dues canalitzacions diferents, entre aigües residuals i pluvials de la mateixa manera que ho fa per dins l’edifici i, que la connexió que es fa de les dues per a unir-se a la xarxa única de clavegueram municipal actual es faça a l’exterior de l’edifici així, quan hi haja doble canalització el cost per a connectar les dues canonades diferenciades serà menor, ja que no s’haurà de fer obra dins l’edifici». Llegia la moció, Àngel Oltra Pérez:




El portaveu de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, considerava que, abans d’obligar a res a la ciutadania, és l’Ajuntament qui s’hauria de plantejar, en les seues programacions urbanístiques de futur «fer una xarxa de doble canalització». Així mateix, defensava enèrgicament Ortolà que «des de Ciutadans de Pego no anem a donar suport a l’obligatorietat a què el ciutadà es gaste diners abans de què passen 50 anys o 30 anys de fer les conduccions en els carrers perquè suposa alçar tot el poble». Afegia que també és important el cost d’eixa nova infraestructura i introduïa en el debat el fet que «Pego té una xarxa molt antiga de clavegueram, però alhora a Pego no es paga taxa pel manteniment del clavegueram».

Per Carmelo Ortolà té preferència el canvi de canonades problemàtiques a carrers com el Reina Sofia o l’avinguda d’Alcoi a introduir l’obligatorietat de realitzar canonades a les cases. Ortolà, però, sí que és partidari que, «des de l’oficina tècnica es recomane a l’arquitecte tècnic que dissenye, deixar una tuberia cega per al dia de demà es fa, que l’obra tinga un punt d’eixida».

Proposava també el portaveu de Ciutadans de Pego que potser seria més interessant incloure, com ja fan les ordenances d’altres pobles, l’obligatorietat de fer aljubs per a regar jardins i compensar la seua construcció no computant els seus metres en el total de metres d’obra i excloure el seu cost de l’impost municipal.




Des del PP, Ana Ortolà, manifestava que «potser la proposta de Compromís seria la més òptima, però està clar que abans s’haurien d’arreglar conduccions que estan donant molts problemes». Considerava la portaveu popular que «és una bona iniciativa per a les noves construccions» tot i que afegia que «hauria d’estudiar-se perquè no és una cosa fàcil d’aplicar».




El partit socialista no veia malament la moció presentada, tot i que no considerava que fora el moment, ja que «fer gastar ara més diners al contribuent està fora de lloc», manifestava Andreu Dominguis. Coincidia Dominguis amb Ortolà en el fet que es podria recomanar, però no obligar. D’altra banda, explicava el socialista que «s’ha demostrat que l’aigua de pluja dels carrers porta un major nivell de contaminació per el desgast de rodes, l’oli dels cotxes, perquè no plou massa, però quan ho fan és en abundància». Comentava també que amb les canonades que es fan són suficients per a tot, el problema és quan la pluja és torrencial, es desborden, és per això que hi ha aliviaders. Andreu Dominguis exposava que els socialistes no anaven a aprovar la moció, no perquè no els agrade, sinó perquè no és el moment.

Àngel Oltra, des de Compromís, defensava que en parlar d’edificis nous no implicaria un cost més elevat i deixa clar que no es demanar que els edificis vells del municipi canvien la seua arqueta ni la xarxa interna de canalització.

La moció era desestimada per 9 vots en contra, els de PSPV i Ciutadans de Pego, 3 vots a favor de Compromís per Pego i dos abstencions del PP.
789 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!