A la pàgina web de l’Ajuntament de Pego es podran consultar els sous i les retribucions per assistències dels regidors/es i l’alcalde

La moció presentada per Volem Pego en el ple ordinari d’abril aprofundix en el camí cap a la transparència d’una altra proposta presentada en la mateixa sessió. L’equip de govern va fer observar que alguns dels acords inclosos en la moció estan regulats per Llei. Així mateix, va ser un tant controvertit l’acord número 3 que té a veure amb la publicació de l’agenda dels càrrecs electes amb responsabilitats de govern. No obstant això, la moció va ser aprovada per unanimitat.
En el ple ordinari d’abril es va aprofundir en els aquells continguts als que deurien de poder accedir els pegolins i les pegolines des de la pàgina web de l’Ajuntament. Volem Pego posava com a exemple d’esta segona moció que presentava al ple ‘ Generalitat Oberta, el portal de la transparència de la Generalitat Valenciana per a argumentar que «Pego té dret a saber que passa al seu ajuntament, a que dediquen el temps l’alcalde i els regidors i les regidores que entre tots paguem. A qui concedixen els contractes i amb quines condicions». Una informació que demanava Irene Sendra, portaveu de Volem Pego, hauria de ser clara i senzilla perquè siga entesa per tot el món.




És per això que proposaven al Ple:

«1. Publicar a la pàgina web de l’Ajuntament de Pego els sous i les retribucions per assistències de les regidores, regidors i de l’alcalde, tant en òrgans col•legiats com en els que no ho són, de manera clara, senzilla, directa i amb les especificacions necessàries.

2. Exposar públicament el patrimoni de cada membre electe, al principi i al final de cada legislatura, en la pàgina web de l’ajuntament.

3. És d’interès públic saber a què dediquen el temps els càrrecs electes amb responsabilitat de govern, per tant proposem que es publique l’agenda de l’alcalde i la de tots els regidors i regidores de l’equip de govern.

4. A més proposem que es publiquen les retribucions de les dues últimes legislatures de tots els regidors, regidores i alcaldes».


Carmelo Ortolà, portaveu de Ciutadans de Pego Independents va manifestar que li agradava que Volem Pego presentara una moció d’estes característiques perquè dimecres que ve, com a alcalde que ha sigut de l’Ajuntament de Pego, haurà d’assistir a un judici que tindrà lloc a l’Audiència Provincial «precisament per fer coses com les que està dient vosté ací».




El judici que comença dimecres a l’Audiència Nacional tornarà a seure en la banqueta a l’exalcalde de Pego, Carlos Pascual, en este cas serà jutjat per un presumpte delicte de prevaricació comés suposadament l’any 2003 a l’autoritzar el pagament de 399.821€ a una empres per neteges a la marjal. Carmelo Ortolà, representant de l’acusació «per a demanar responsabilitats a qui ho ha fet», explicava que Carlos Pascual va a judici «per adjudicar contractes botant-se la Llei de Contractes de l’Estat i adjudicar a dit a certes empreses».

A finals de juliol de 2008 la Sala Tercera del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana condemnava a l’Ajuntament de Pego a pagar més de 405.000 euros per treballs fets a la Marjal durant l’any 2003. Les factures van ser presentades per l’empresa a una setmana del canvi de Govern municipal fruït de les eleccions d’eixe any, el 6 de juny.

En el seu escrit d’acusació provisional, la fiscalia sosté que l’aleshores primer edil va ordenar el pagament de les factures per estes tasques «sabent la seua injustícia», ja que «va incomplir totes les formalitats legals necessàries» al prescindir de contracte administratiu, consignació pressupostària, un projecte o una memòria prèviament aprovada.

D’altra banda, Ortolà va aportar al ple una relació dels sous de l’alcalde i regidors durant els anys 2013, 2014 i 2015.





El PP també es mostrava favorable a la moció.





Des de Compromís, com passara en la primera moció presentada per Volem Pego, demanaven la inclusió d’algunes especificacions més. En este cas, en el punt 2 Exposar públicament el patrimoni de cada membre electe, al principi i al final de cada legislatura, en la pàgina web de l’ajuntament volien incloure «i la formació de cadascun dels membres». També demanaven introduir un cinquè punt en què es marcara desembre de 2016 com a data de compliment de l’acord plenari perquè les dades del document es facen públiques i que la seua actualització fos mensual.

Enrique Moll, com a portaveu socialista recordava que els sous dels tres últims anys estan publicades ja a la web. Així mateix, feia públic que l’alcalde cobra 1.926 euros mensuals nets i 37.000€ anuals bruts. També explicava que per estar 4 hores en una Junta Rectora del Parc Natural «no cobrem ni un duro». Aclaria que tots els regidors i les regidores fan una declaració patrimonial en entrar i en acabar la legislatura. El portaveu socialista també va criticar un dels suggeriments de Compromís, el referit a la formació dels regidors/es, preguntava: «què és, que per a ser polític has de tindre una formació?».




El punt tercer planteja que l’agenda de l’alcalde i la resta de l’equip de govern es publique, el que a ulls d’Enrique Moll és impossible de dur a terme perquè l’Ajuntament de Pego no compta amb un gabinet de premsa per poder dedicar-se a eixes coses. Afegia Moll que els socialistes tenen set regidors i només un càrrec de confiança, el que impossibilita que puga dur l’agenda de tots i cadascun dels càrrecs polítics.

Tampoc era partidari de publicar l’agenda el portaveu de Ciutadans de Pego Independents, Carmelo Ortolà.

La moció era aprovada per unanimitat amb la inclusió de les dos propostes realitzades per Compromís, tot i que la primera d’elles va ser votada en contra pels socialistes i la segona va obtenir l’abstenció de Raúl Tamarit.
854 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!