La comarca es mobilitza davant l’anunci de Marina Salud de modificar substancialment les condicions de treball al departament de salut

La Xarxa d’Alcaldes reunida ahir a Dénia va signar un document en el que exigixen «la total detenció de la Modificació Substancial de Condicions de Treball» i «una gestió pública de la sanitat que no ens cree greuges comparatius amb la resta del país». També han convocat la Comissió de Seguiment de la Sanitat comarcal. D’altra banda, el diputat pegolí de Compromís denunciava divendres passat que «Marina Salut extorsiona tota la comarca amb les retallades plantejades».
A finals de juliol Marina Salud presentava al Comitè d’Empresa un document de Modificació Substancial de Condicions de Treball (MSCT) amb l’argument que «l’activitat de Marina Salud manté una forta estructura de costos, principalment de personal, que no és possible mantenir inalterada en l’actual escenari de pèrdues» i s’empara en l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors, per a afirmar que «Marina Salud necessita reduir els seus costos salarials amb la finalitat de procurar la seua viabilitat futura».

Així, l’empresa que gestiona el departament de salut de la Marina Alta, escudant-se en pèrdues econòmiques ha posat damunt la taula de negociació amb el Comitè d’Empresa i els sindicats ajustos que suposen entre 50 i 60 acomiadaments, fonamentalment, de facultatius. La modificació substancial de les condicions de treball que planteja Marina Salud provocarà, a més, un increment en la jornada de treball, que passarà del mínim actual, 1.768 hores, a un màxim de 1.941. També contempla la reducció de les vacances en set dies naturals i inclou que només hi haurà incentius si es compleix el resultat econòmic de l’empresa i es redueixen o eliminen diversos complements.

Este anunci per part de Marina Salut no només ha posat en peu de guerra els sindicats de la sanitat comarcal, sinó també els treballadors i les treballadores, directament afectats i és per això que la setmana passada, el Comitè d’Empresa en bloc, davant una assemblea multitudinària, va anunciar mobilitzacions i no descarta arribar a la vaga. A més, ja s’ha iniciat una recollida de signatures dirigides a la Consellera de Sanitat, Carmen Montón, per donar-li a conèixer el «total rebuig a la modificació substancial que empitjora encara més les condicions laborals d’una plantilla ja de per si insuficient i esgotada».

En este context, el diputat pegolí de Compromís, Josep Nadal, va declarar divendres passat que la Modificació Substancial de Condicions de Treball (MSCT) plantejada per la concessionària Marina Salut per als treballadors de la sanitat comarcal «és un atac directe als drets laborals així com al dret a tindre una assistència sanitària digna».




Segons Nadal «Marina Salut ha justificat les retallades en la mala situació financera de l’empresa degut als canvis introduïts pel nou govern del botànic, entre d’altres. És per això que des de Compromís tenim serioses sospites de què l’empresa està falsejant la seua situació econòmica, tenint en compte les dades que tenim de l’any anterior i les dades que ens arriben de Conselleria».

El diputat de Compromís ha exposat que, estes mesures «fan perillar el lloc de faena de vora 60 professionals de la xarxa pública comarcal i es rebaixarien notablement les condicions laborals de la resta de la ja de per sí maltractada plantilla que perdria econòmicament i alguns passarien a fer més hores. Tot això mentre els directius de Marina Salut continuen repartint-se sous milionaris», denunciava Josep Nadal.

Per al diputat pegolí «hi ha un perill encara més gran, segons diuen fonts sindicals, desenes de professionals de llarga trajectòria podrien estar pensant en abandonar Marina Salut, fet que podria deixar departaments sencers en una situació molt complicada aquest estiu i per tant podria perillar l’assistència bàsica».

Així les coses, des de Compromís consideren que «esta situació és un autèntic xantatge fet a tota la comarca agafant com a hostatges els treballadors i els usuaris de la sanitat». I és per això que els valencianistes demanen «a Conselleria que actue de forma ràpida i contundent per a parar aquesta nova agressió als drets bàsics de la comarca fent servir totes les mesures legals als seu abast per a accelerar la reversió i portar els culpables d’aquesta situació davant dels tribunals». Des de Compromís han manifestat el seu «suport als treballadors de la sanitat comarcal en la seua lluita per fer front a aquesta nova agressió».

Ahir mateix, durant la Xarxa d’Alcaldes convocada ahir per a parlar de les futures connexions ferroviàries de la comarca, fora de l’ordre del dia i a proposta de l’alcalde d’Ondara, Zeus Serrano, els alcaldes i alcaldesses de la Marina Alta van signar un document de «defensa de la sanitat i la salut de la Marina Alta». El document recull que «davant la Modificació Substancial de Condicions de Treball presentada per Marina Salud […] no ens mostrem d’acord amb les condicions que imposa Marina Salut per tal de gestionar la nostra sanitat».




En paraules de l’Alcalde de Pego, Enrique Moll, «vam trobar una aberració» la proposta de Marina Salud, ja que «si ara és quant més gent rebem, la qualitat del servei va a baixar» en aplicar-se el que proposa la concessionària. Pel que respecta al motiu que dóna l’empresa, la solució seria que «se’l deixe [el servei], que arribe a un acord amb la Conselleria de Sanitat i que es revertisca el servei» perquè «amb les mesures que han presentat no va a ser més rentable, potser tindran menys pèrdues, però la sanitat no és un negoci, no és rendible», declarava Moll que també afirmava que el que no pot la comarca és «tornar enrere».


El motius que argumenta la Xarxa d’Alcaldes són diversos:

«- Un calendari de consultes en període estival, del 28 de juliol a l’11 d’agost, que no permet realitzar les al·legacions amb la suficient preparació.
– Les modificacions en la jornada de treball (hores, sous i vacances) que signifiquen un atac als drets de treballadores i treballadors.
– La conseqüent reducció de la qualitat de la nostra sanitat».

Per tot això, les alcaldesses i els alcaldes de la Marina Alta signaren ahir un document que exigix «una gestió pública de la sanitat que no ens cree greuges comparatius amb la resta del país» i «la total detenció de la Modificació Substancial de Condicions de Treball».

La Xarxa d’Alcaldes anima, en este document, la Plataforma en defensa de la sanitat pública de la Marina Alta i les veïnes i veïns de tota la comarca «a participar de quantes mobilitzacions siguen necessàries per tal d’aconseguir la sanitat que ens mereixem».

Per últim, la Xarxa d’Alcaldes també va decidir convocar la Comissió de Seguiment de la Sanitat «per veure com es pot pressionar o a quins acords es pot arribar abans que Marina Salud aplique les mesures presentades».

1126 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!