Polèmica llei antitabac

Els hostalers de la Marina Alta no han fet reformes en els seus locals davant del buit legal. Casals i filaes asseguren que acataran la llei. El 75% dels restaurants espanyols tampoc compliran la legislació

Desconcert i desinformació, són les paraules que millor defineixen la situació que reina en la comarca a falta de dos dies per a la implantació definitiva de la polèmica llei antitabac. El Ministeri de Sanitat va donar un termini de huit mesos per a adaptar els locals d’oci a la nova llei, que passa per la separació física de la zona per a fumadors. No obstant, a punt de complir-se la moratòria, tan sols 7 bars i restaurants de la comarca han iniciat algun tipus de reforma. Des de l’Associació d’Empresaris d’Hoteleria i Turisme de la Marina Alta (AETHMA), expliquen que el motiu radica que els propietaris dels locals no estan disposats a assumir uns gastos de, almenys, 3.000 euros, que després podrien resultar innecessaris.


En el transfons de tot, està la disputa entre la Conselleria i el Ministeri de Sanitat. I és que els dictats dels organismes és contradiuen, fins al punt que és troben immersos en una batalla legal, que, segons Rafael Codina, el president de l’AETHMA, podria allargar-se durant diversos anys. La història d’esta relació mal avinguda és remunta a principis d’any, quan la Comunitat Valenciana, en ple ús de les seues competències, va desenvolupar la llei nacional per a establir certes modificacions, igual que ho han fet la resta d’autonomies.

Entre les reformes destaca l’ampliació de la dimensió dels locals que han d’habilitar espais separats a 130 metres quadrats, en compte de 100, i l’anul•lació de la necessitat establir una separació física entre la zona de fumadors i la de no fumadors. El següent pas ho va donar el Ministeri per a recórrer estes modificacions. Este és el punt en què «ens trobem ara a l’espera d’una resolució judicial», explica Codina.

I entre que uns diuen i altres desdiuen els hostalers és refugien en este buit legal per a prolongar l’inici de les obres. Però el problema va mes enllà. Codina critica la llei per encoratjar a la competència deslleial. Al seu entendre, a més de les dificultats d’alguns hostalers per a afrontar tal desembossament monetari, queda per resoldre el problema d’aquells que estan de lloguer, per als que fer obres és complica, i, de no fer-ho podrien perdre clients.

Tampoc queda clar si finalment hauran d’instal•lar-se extractors o, simplement purificadors de l’aire, i en este cas caldria determinar també si seria necessària o no l’homologació dels aparells o bastaria tal com ahir va confirmar la Generalitat amb un certificat de l’empresa. De moment l’única cosa clara és que a l’hora de realitzar inspeccions és tindrà en compte la llei nacional; no obstant, Codina està convençut que «si hi ha alguna denúncia, esta no eixirà avant donada la situació extraordinària en què ens trobem».

Sense notificació

El mateix succeïx amb els casals fallers i les filaes, que asseguren que encara no han rebut cap notificació per a informar-los dels canvis introduïts amb la nova llei. Fins al moment cada falla prenia la determinació que creia convenient, no obstant, ara, estan disposats a prohibir fumar.
D’altra banda, la Societat espanyola de Pneumologia i Cirurgia toràcica ha realitzat un estudi en què és demostra que el 75% dels restaurants espanyols no te voluntat per a cumpliar la nova legislació i prova d’això és que no s’han dut a terme les reformes corresponents.
752 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!