Descobreixen un llenç del segle XIX en l’Ermita de Sant Miquel

Més de 100 anys sense veure la llum, plegat sobre si mateix i amagat en el fals fons o teló que tapava l’altar de Sant Miquel quan la imatge de l’arcàngel no estava situat en ell. Així va aparèixer dimecres passat un llenç del segle XIX, d’autor de moment anònim, quan es va procedir a desmuntar l’enlonat situat davant de l’altar.

No és la primera volta, ni serà la darrera que unes obres de rehabilitació trauen a la llum importants obres d’art. Això es el que va passar el dimecres passat a l’ermita de sant Miquel, quan van trobar en un fals fons un llenç de l’arcàngel del segle XIX.

De la peça, que mesura 150 cm d’alt per 100 d’ample, li va ser amputada la part que representa el dimoni travessat per la llança de l’arcàngel. Segons han explicat els tècnics de l’Institut Valencià de Restauració que estan recuperant els frescos de l’altar originari de l’ermita, “la de tallar la part d’un llenç que representava Satanàs o al propi infern, va ser una pràctica habitual de finals del XIX i principis del XX, per la qual cosa no és estrany que a la peça de Pego li falte precisament la representació del maligne”.

Per a l’Alcalde de la localitat, el popular Carmelo Ortolà, “ha sigut tota una sorpresa, tant per a l’Ajuntament com per als veïns del barri de Sant Miquel, trobar esta peça perquè ningú sabia ja de la seua existència”. Segons el primer edil “haver trobat este quadre suposa incrementar el patrimoni artístic amb què compta Pego, la qual cosa col•labora a oferir al visitant un ventall més extens d’elements a observar”.

El llenç està es troba en mal estat de conservació, ja que al retall existent se li han de sumar diferents forats practicats pel pas del temps. No obstant, “s’observa d’una manera molt clara el joc de clarobscurs que ressalten la imatge de Sant Miquel així com la representació de moviment, per la qual cosa els tècnics de restauració ens han aconsellat la seua recuperació” va assegurar Ortolà.

Per això, el Consistori pegolí està estudiant la restauració del quadre que quedaria exposat en la mateixa ermita per a on es va concebre. El regidor pegolí de cultura, Rafael Moll, ha comentat que “la intenció de la corporació municipal és recuperar el màxim de patrimoni que podem; en esta línia ja actuem amb les restes islàmiques aparegudes en el carrer Major, per la qual cosa davant d’esta nou troballa no podem més que intervindre per a conservar este llegat i deixar-ho per a les generacions futures”.


574 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!