El MARQ descobrix en la Cova del Randero de Pedreguer restes humanes i objectes associats a ritus funeraris de més de 4.500 anys d’antiguitat

Entre les peces més rellevants destaca una quinzena de puntes de fletxa de sílex de perfecta factura i sense cap desgast en els seus talls. Els treballs han comptat amb la participació d’una vintena de voluntaris procedents de les universitats d’Alacant, València, Lleó, Pamplona i Belfast (Regne Unit).
La X Campanya Estival d’Excavacions de la Cova del Randero, a Pedreguer, ha arribat a la seua fi. Els treballs, en els que han participat una vintena de voluntaris procedents de les universitats d’Alacant, València, Lleó, Pamplona i Belfast (Regne Unit), han permès descobrir restes humanes i materials associats a ritus funeraris, l’antiguitat de la qual es remunta a l’any 2700 abans de la nostra era, quan la part més profunda de la cova va deixar d’habitar-se per a convertir-se en una necròpolis.




Entre les peces més rellevants localitzades en la sala interior destaca una quinzena de puntes de fletxa de sílex de perfecta factura i sense cap desgast en els seus talls, un fet que revela que van ser elaborades per a acompanyar els difunts, davant de la creença que pogueren necessitar fer ús d’elles en l’altra vida. En este sentit, el director del projecte, Jorge A. Soler, ha explicat que “estos objectes podrien formar part de les ofrenes que els habitants de la vall deixaven junt amb les persones rellevants de la comunitat, pròpies de finals del Neolític”.




Per la seua banda, els primers diagnòstics de les restes humanes trobades -dents, vèrtebres i falanges de peus i mans-, realitzats per les especialistes en antropologia física Consuelo Roca de Togores (MARQ) i Susana Gómez (Universitat de Lleó), revelen una activitat intensa en la vida dels individus, que no superaven els trenta anys d’edat, així com una alimentació basada principalment en el consum de carn d’ovicapris.

Així mateix, durant el desenvolupament de la campanya, també s’ha treballat en la sala de l’entrada, on s’ha realitzat un sondeig amb la finalitat de reconéixer l’ús que se li donava a la cavitat per part dels caçadors i recol·lectors de la vall, als que previsiblement se situa en una cronologia centrada en el Magdalenià.

La campanya d’excavacions de la Cova del Randero està impulsada pel Museu Arqueològic d’Alacant i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Pedreguer, que proporciona allotjament i suport tècnic a l’equip de professionals procedents, tant del MARQ com de distintes universitats espanyoles i europees.

Finalment, Jorge A. Soler ha recordat que “durant la campanya de 2015 descobrim un atuell en perfecte estat de conservació” i ha afegit que “l’estudi detallat d’esta peça ens ha permés concretar la seua datació i situar-la entorn del 4200 abans de la nostra era. A més, la investigació ha revelat els seus distints usos com a contenidor d’hidromel, recipient per a l’elaboració d’aliments i també com a llum per a parir una sala”.
1180 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!