La Generalitat flexibilitza l’ús de les ajudes dirigides a la promoció del comerç local
Ho va avançar el director general de Comerç i Consum en la reunió de treball que va mantenir amb els comerciants i professionals de Pego dimecres 28 de setembre de vesprada. Des del Comerç local es demana, principalment, ajuda per identificar les potencialitats del municipi i augmentar l’activitat global de la població. També ajudes per donar-se a conèixer més enllà del terme municipal.
Durant la visita que el Director General de Comerç i Consum, Natxo Costa, va realitzar a la XII Fira de Comerç de Pego es va comprometre a tornar per seure’s a parlar sobre polítiques de comerç local amb els professionals pegolins i pegolines. Dimecres 28 de setembre això va ser una realitat. El Grup Municipal de Compromís per Pego, va permetre fer coincidir les agendes d’uns i d’altre i es va dur a terme dimecres passat una reunió de treball sobre comerç local a la Cambra Agrària.
Abans de l’arribada del Director General de Comerç i Consum, Ràdio Pego va aprofitar per preguntar els i les professionals allí presents, quines són les demandes del comerç local. Victòria Pastor, presidenta de l’Associació de Comerç i Professionals de Pego va mostrar el seu desig d’escoltar, de veu del Director General, les ajudes que brinda la Generalitat per agilitar la constitució d’un nou negoci, «perquè normalment tenim moltíssimes pegues burocràtiques», és per això que demanava «abordar eixe tema perquè siga més fàcil per a tots poder arribar i poder desenvolupar el teu negoci a gust».
José Ricardo Alemany, President de l’Associació d’empreses de la construcció i afins a Pego (AECA Pego) va exposar que «hi ha una molt baixa activitat al poble i necessitem identificar factors que la puguen augmentar perquè això acabarà repercutint […] en tot».
«Per a gastar tots els recursos que tenim, necessitem ajuda […] i volem eixir fora, que ens coneguen fora perquè estem com en terra de ningú», assegurava Pastor. Incidia en este punt Alemany que «necessites que vinga gent de fora i invertisca ací, invertir vol dir dinar a un bar, comprar a una botiga o acabar comprant-se una casa». El president d’AECA Pego era conscient que, potser, «les ferramentes per a aconseguir això superen moltes voltes la capacitat que té el mateix poble o les seues institucions, aleshores necessitem vore com des de la Generalitat se’ns pot ajudar a potenciar el poble».
Des de l’Associació de Comerç i Professionals de Pego i des de AECA Pego tenen clar que està tot inventat, però que cal fer-ho perquè funcione. Una de les opcions que els donaven des del sector hostaler de Benidorm era l’oferta de paquets turístics amb productes de Pego com per exemple la visita al parc natural de la marjal de Pego-Oliva, un indret únic i amb una rica biodiversitat.
Natxo Costa, Director General de Comerç i Consum va presentar davant els professionals pegolins «les ajudes que s’han modificat respecte de convocatòries anteriors respecte al xicotet comerç», tot i que posava l’accent en què «la principal ajuda és el canvi en les polítiques per legislar a favor del sector en la mesura que es puga».
La Conselleria de Comerç ha fet «un canvi radical en les ajudes que fins a l’anterior etapa estaven molt encaixonades. Nosaltres, precisament, per a atendre a les diferents necessitats dels diferents pobles, el que hem fet ha estat canviar el model», explicava Costa que també detallava que a partir d’ara «cada associació de comerç i cada ajuntament poden decidir quin model de comerç volen per al seu poble i com l’han de promocionar». No amagava Natxo Costa que hi ha una limitació pressupostària però, assegurava que, dins la disponibilitat que hi ha, «cadascú pot gastar-s’ho en el que considere més adequat». En resum, la Conselleria aposta per «donar una certa flexibilitat perquè cadascú s’adapte a les circumstàncies pròpies i a les del seu entorn».