Gallinera impulsa un projecte per a atraure matrimonis joves i frenar la despoblació

La iniciativa contrasta amb la construcció de zones residencials per a recuperar l’economia en l’interior. Els veïns hauran de rehabilitar i obrir les seues cases per als nous habitants
Enfront de l’aposta d’una política de formigó per a recuperar l’hegemonia econòmica i social en els municipis de l’interior, l’Ajuntament de la Vall de Gallinera i l’entitat CEDER-aitana estan treballant per a posar en marxa un programa de repoblació a través del projecte Sàlvia Rural. L’objectiu principal és fomentar i facilitar la instal•lació de nous habitants en nuclis rurals amb problemes demogràfics, de pèrdua o estancament de població. A més, una altra de les metes que pretén guanyar aquest programa és la del desenvolupament econòmic i social en zones rurals deprimides, en les que els seus habitants han emigrat a municipis veïns a la recerca de treball.

El projecte Sàlvia Rural ja s’ha presentat als veïns de la Vall de Gallinera. l’Agent de Desenvolupament Local de Gallinera, Marien Gregori va assenyalar que «El més important és que tots estiguem disposats a treballar, obrir les cases, rehabilitar-les, posar-les en lloguer o vendre-les perquè els nous habitants tinguen un lloc en què instal•lar-se i viure». Per a això, l’Ajuntament de la Vall de Gallinera espera que entre els mesos d’octubre i novembre un tècnic de la conselleria es reunisca amb els veïns i els explique a quines ajudes poden optar a l’entrar en el programa Sàlvia Rural i rehabilitar les seues cases perquè tornen a ser habitables.

L’esperança que els municipis de la Vall de Gallinera recobren el seu esplendor passa per recuperar la seua economia i l’ocupació. Per això, els responsables del programa sàlvia-rural són molt exhaustius a l’hora de triar les persones que vullguen viure en l’entorn rural. La preferència és «matrimonis amb xiquets i treballadors autònoms». Gregori va explicar que «l’objectiu és que, a més que aporten riquesa al poble amb el seu treball, ajuden a evitar que les infraestructures com els col•legis acaben per tancar-se».

De vegades, en mitjans rurals, al no arribar per una sola matrícula a la ràtio que estipula la conselleria s’opta per clausurar els centres educatius. D’esta manera, els fills incentivaran que els col•legis seguisquen actius i els treballadors autònoms que es creuen nous sectors laborals inexistents en el municipi en qüestió. De fet, la mitjana d’edat en la Vall de Gallinera no baixa dels 50 anys. Rejovenir la població és un altre dels objectius del programa. «Ja no és només repoblar sinó mantenir la gent que hui encara viu ací i recuperar aquells veïns que van haver d’anar-se’n a pobles com a Oliva o Pego a la recerca de treball».

Per la seua banda, l’Ajuntament de la Vall de Gallinera facilitarà les condicions a les persones triades perquè mamprenguen la seua nova vida amb garanties. Lloguers a baix preu i qualitat de vida s’uniran perquè els nous veïns de la Vall de Gallinera estiguen com a casa.

Mentrestant, en municipis de l’interior de la Marina Alta com Parcent (1.800 cases), la Vall d’Ebo (un complex de 45 xalets de luxe junt amb el Barranc de l’Infern), l’Atzúvia (2.000 vivendes en tres plans urbanístics) o Pego (3.000 cases entre Penya Roja i el futur camp de golf) els seus governs locals creuen que en la construcció està el futur i d’esta manera recobraran la població que van perdre quan l’agricultura va deixar de ser el motor de l’economia local.

De fet, nou municipis de l’interior de la Marina Alta recuperaran de cop la població perduda en un segle. I es que les localitats de l’interior han importat el model de la costa per a frenar la recessió econòmica. L’alternativa de la Vall de és, com a mínim, menys agressiva amb el medi ambient tot i que encara es desconeix l’èxit de la iniciativa.
493 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!