Xerrada-col•loqui d´Amadem per a la sensibilitació social de la Malaltia Mental

Trencar els tabús que encara existeixen al voltant de les persones que pateixen malaltia mental és un dels objectius d´Amadem, que en la seua campanya de sensibilització social han programat una xarrada-col•loqui per a apropar la malaltia i per a intentar la integració dins la societat dels que la pateixen. La cita, hui divendres a les 7 de la vesprada a la Casa de Cultura.
Fa poc, el 10 d´octubre, es va celebrar el dia de la Malaltia Mental, un dia que té com a objectiu cridar l´atenció sobre la problemàtica d´aquesta malaltia que continua relegada a un segon plànol dins la nostra societat. A grans trets, es podria definir, la malaltia mental, com un estat de desordre en el cervell que té com a conseqüència una alteració greu en el pensament, en els sentiments, en les emocions o en la conducta de la persona afectada. Avui en dia, encara, la majoria de les persones que pateixen qualsevol malaltia d´aquest tipus té, principalment, dos fronts de lluita: la pròpia malaltia i la discriminació per part de la societat.

Des d´Amadem es fa un treball constant amb els malalts treballant amb ells dia a dia, reforçant-los la creativitat, l´autoestima, la socialització i l´acceptació de la malaltia, entre d´altres coses a través de cursos, exposicions, xerrades, excursions… etc. Però Amadem també treballa de cara a la societat, intentant sensibilitzar la població del que és la malaltia, donar-la a conèixer i llevar les capes de prejudici que tant perjudiquen la imatge de les persones que pateixen la malaltia.

Una xerrada-col•loqui aquest divendres a les 7 de la vesprada a la Casa de Cultura de Pego és, aquesta vegada, la manera que ha elegit Amadem per a sensibilitzar. És una altra forma més de treballar en l´avanç de la lluita contra l´estigmatització de la malaltia mental, una tasca difícil, però no impossible, com assenyala el seu president, Josep Puigcerver.

A principis d´aquest mes, Amadem presentava un informe realitzat per ells i fet públic per la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics de Salut Mental d’Alacant que revelava que familiars i malalts pateixen a la comarca una situació de complet desemparament.

La Conselleria de Sanitat va incloure en l’últim Pla de Salut Mental de 2001 la creació, en l’hospital de la Marina Alta, d’una Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica (UHP), perquè en l’actualitat els malalts han de desplaçar-se fins a Santa Faç, a 75 quilòmetres de distància, per a ser ingressats en casos greus o en situació de crisi. Cinc anys després d´aquest anunci, les associacions només han aconseguit promeses que s’han convertit en miratges.

L’hospital de La Pedrera, continua col•lapsat i amb seriosos problemes per a poder atendre les demandes dels pacients d´una comarca que no para de créixer. Per suposat, l´hospital comarcal no té ni una sola plaça d’atenció psiquiàtrica perquè els malalts mentals puguen ingressar i ser tractats pels especialistes a la comarca en què viuen i junt amb els seus familiars.

A aquests problemes s´han d´afegeir que no existeix un servei d’urgències 24 hores ni una Unitat de Salut Mental Infantil. Des dels col•lectius també es denuncia la falta de mitjans tècnics perquè els professionals duguen a terme el seu treball amb garanties. Tampoc existir la formació adequada en el procés d’internament involuntari.

I per a acabar d´agreujar la situació el Centre d´Especialitats on estava ubicada la Unitat de Salut Mental, està tancat per a l´estudi de l´estat de la seua estructura, amb la qual cosa les visites estan realitzant-se al Centre de Salut de Dénia. Sense que hi haja una Unitat de Salut Mental com a tal.
En l´àmbit social el panorama no és molt més encoratjador ja que a la comarca de la Marina Alta hi ha planificat un CRIS (Centre de rehabilitació i inserció social), i un CEEM (Centre residencial per a malalts mentals). «Però en la pràctica no pareix que s’estiguen duent a terme actuacions per a dotar a la comarca d’estos centres», es ressenya al mateix informe d´Amadem.

Així les coses la tasca dels Amics de la Marina Alta d´Ajuda als Malalts Mental no pot ser altra que reivindicar i intentar donar els recursos necessaris per a cobrir el dèficit sanitari que les institucions públiques no cobreixen alliberant, d´aquesta manera, les famílies i estimulant els malalts, explicava per a Ràdio Pego Imma Llobell, treballadora social de l´associació.

Recordem que la xerrada-col•loqui serà avui divendres a les 7 de la vesprada a la Casa de la Cultura de Pego



687 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!