El sector cooperatiu agroalimentari aborda en una jornada a Dénia els seus reptes de present i futur

Entorn de 40 persones, representants d’altres tantes cooperatives, principalment de la província d’Alacant, entre les que va estar present COOPEGO representada pel seu president, Pepe Pastor, van participar en la jornada, que va tenir lloc en les instal·lacions del CdT de Dénia. En les distintes intervencions de la jornada es van abordar temes com la modernització de les estructures agràries com a factor clau de la competitivitat, les negociacions obertes entorn del TTIP i altres tractats bilaterals i el futur Pla Director del Cooperativisme.

El sector cooperatiu agroalimentari valencià es va donar cita, ahir de matí, en les instal·lacions del CdT de Dénia per a participar en la jornada “Reptes del Cooperativisme Agroalimentari” organitzada per Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana. Entorn a unes 40 persones, representants de diferents cooperatives (majoritàriament però no de forma exclusiva de la província d’Alacant) van assistir a la mateixa. Entre els representants, el president de CooPego, Pepe Pastor.

img_01431La primera de les intervencions de la jornada va córrer a càrrec de José María García Álvarez-Coque, catedràtic del Departament d’Economia i Ciències Socials de la UPV, qui va exposar les línies mestres del treball que s’està realitzant en matèria de modernització de les estructures agràries. El tradicional minifundisme del camp valencià s’antulla en l’actualitat com un factor que frena la competitivitat de les cooperatives i empreses del sector. Davant d’esta situació, es planteja la necessitat d’abordar una reforma destructures, que permeta concentrar la propietat si és necessari i amb això l’oferta per a aconseguir un pes específic en el mercat.

Álvarez-Coque va abordar els eixos en què se sustenta esta reforma, el text de la qual està actualment en poder de la conselleria com un avantprojecte que, segons va afirmar el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Rogelio Llanes, durant la clausura de la jornada, “hauria d’aprovar-se durant l’any que ve”.

El segon bloc de la jornada va estar dedicat a reflexionar sobre els processos negociadors bilaterals en matèria de lliure comerç que estan desenvolupant-se en l’actualitat al si de la Unió Europea, especialment el TTIP amb Estats Units. Gabriel Trenzado, director d’Assumptes Internacionals i amb la UE de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, va abordar les línies generals de l’acord que s’està gestant, l’estat actual de les negociacions i la forma en què la firma del mateix podria afectar l’activitat del sector agroalimentari en general i a la del cooperatiu en particular. Durant la seua intervenció, va recordar que estem davant d’un acord de grans dimensions, ja que EE.UU. i la UE concentren el 50% del PIB mundial i generen intercanvis comercials per valor de 3.000 milions d’euros diaris. En l’actualitat, el superàvit en la balança comercial d‘eixos intercanvis és favorable a la UE, en una xifra aproximada de 123.000 milions d’euros.

L’últim dels blocs de la jornada va estar dedicat a un taller sobre el Pla Director del Cooperativisme, ferramenta que ha de servir per a articular un text legal d’àmbit autonòmic que impulse esta fórmula empresarial i dote de competitivitat al sector. Raúl Compés, professor del Departament d’Economia i Ciències Socials de la UPV, va ser l’encarregat de conduir la part comuna d’este taller, en el que es van explicar els objectius del Pla i els condicionants actuals a tindre en compte. Després d’esta introducció, els assistents es van dividir en dos grups, que van treballar per separat en la recopilació de problemes, propostes i suggeriments per part dels representants de les cooperatives. Esta mecànica participativa es va implementar també en una sèrie de reunions mantingudes en diferents zones de la Comunitat, per a recopilar la màxima informació possible de cara a la redacció definitiva del Pla Director.

La clausura va comptar amb la presència del director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la conselleria, Roger Llanes, el qual va destacar en la seua intervenció que “entre els reptes del sector es troba la consolidació del model cooperatiu”, a què va considerar com massa “fragmentat”. Llanes també va destacar que “en el seu conjunt, en xifres macroeconòmiques, el sector agroalimentari està en un bon moment”, encara que va lamentar que “eixe bon moment no es transvase a la producció, al retorn dels agricultors”. Finalment, el director general també va qualificar com a reptes per al sector el fet d’assumir produccions que els socis abandonen per diferents motius, per a evitar que passen a les mans privades i mantindre i incrementar la quota del mercat del sector cooperatiu. Llanes va assegurar que el futur del model ha de fer que “la cooperativa siga l’ens de referència a nivell comarcal i supracomarcal”.

Amb esta jornada, Federació ha acostat a les seues cooperatives sòcies el debat sobre alguns dels assumptes que marquen l’actualitat del sector cooperatiu i, en el seu conjunt, del sector agroalimentari valencià, com ve fent des de fa any amb l’organització d’activitats semblants en les tres províncies valencianes.

1633 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!