«L’Ajuntament de Pego ha defensat els seus interessos i els seus actes administratius previs»
És el que declarava Carmelo Ortolà durant el ple ordinari de novembre a una pregunta del portaveu de Compromís per Pego, Àngel Oltra, al voltant dels motius que van dur al consistori pegolí a presentar el recurs de cassació davant el TS en contra de la sentència del TSJCV que considerava la cantera de la partida d’Atzaïla il·legal. L’alcalde, Enrique Moll, va afegir que, si l’Ajuntament no hagués presentat el recurs i la resolució de l’alt tribunal hagués estat diferent, l’empresa podria haver demanat al consistori responsabilitats patrimonials.
La desestimació del recurs de cassació interposat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de 12 de setembre de 2014, que demanava la paralització de l’activitat de la pedrera de la partida Atzaïla fins que se li atorgara llicència, va provocar el debat més encès del ple ordinari del mes de novembre de l’Ajuntament de Pego. El debat es va obrir arrel de la pregunta del portaveu de Compromís per Pego, Àngel Oltra, qui va voler saber quins van ser els arguments usats per l’Ajuntament de Pego per a recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana i què suposava econòmicament per a l’Ajuntament.
Carmelo Ortolà va agafar la paraula per a contestar, atès que quan va començar el judici ell era l’alcalde del municipi. Va assegurar que «l’Ajuntament de Pego sempre ha seguit el criteri de què eixa cantera tenia llicència d’obertura de 1963 i una modificació de 2007». Davant la pregunta del valencianista, Ortolà va criticar la poca comunicació entre els anteriors regidors de Compromís i els actuals. I va continuar explicant que, tenint en compte la responsabilitat patrimonial, «l’Ajuntament sempre que recorre una sentència està assessorat per lletrats i actua defensant els seus actes administratius». Carmelo Ortolà preguntava el per què de tant d’interès en eixa cantera, tenint en compte que el terme de Pego compta amb més canteres.
El portaveu de Compromís per Pego va deixar el debat sobre l’altra cantera per a un altre moment i va manifestar l’interès per la de la partida d’Atzaïla perquè havia estat notícia només un dia abans de la celebració del ple. Àngel Oltra critica i puntualitza que la modificació que va donar en 2007 l’Ajuntament de Pego va ser una llicència de construcció de façana i no d’extracció d’àrids que és el que apunta la sentència del TSJCV que estava fent l’empresa.
L’actual alcalde, Enrique Moll, recorda que «hi ha unes llicències donades des de temps immemorials i els serveis jurídics de l’Ajuntament de Pego van creure convenient presentar el recurs, com una estratègia jurídica perquè l’empresa podria demanar responsabilitat patrimonial al consistori» si el Tribunal Suprem hagués fallat d’una manera diferent a la que ha procedit. D’altra banda, Moll va informar que la cantera fa un any i mig que està tancada. Oltra, però, contradeia eixa informació assegurant que a la cantera s’havien produït voladures en els últims quatre mesos. Al que l’alcalde contestava que si eixa afirmació era certa, estes serien il·legals, insistint en què la cantera de la partida Atzaïla fa un any i mig que està tancada.
Carmelo Ortolà li suggeria a Àngel Oltra que preguntara a Gelibre «per què no va demanar execució immediata de sentència» i assegurava que, si ho haguera fet, «es podria haver enfrontat a una responsabilitat patrimonial si el recurs de cassació s’hagués resolt positivament». D’altra banda, deixava clar que «l’Ajuntament de Pego no està de part de l’empresa, ni tampoc ho està la Conselleria, sinó que l’Ajuntament ha defensat en tot moment els seus interessos i els seus actes administratius previs».
L’alcalde va informar que «l’últim informe de la Direcció Territorial d’Alacant li va certificar a l’empresa un perímetre d’actuació més gran del que té actualment. Dos mesos després de signar eixe informe, el funcionari es va jubilar». D’altra banda, desvelava que la Conselleria no tenia coneixement de l’existència d’eixe informe.
Allò que desitja que passe actualment l’Ajuntament de Pego és que l’empresa presente un Pla de Restauració de la cantera de la partida d’Atzaïla perquè no deixen l’explotació en l’estat en què es troba ara. Este pla permetria a la mercantil continuar la seua activitat durant uns 5 ó 6 anys més.