Pego es vacuna contra la violència de gènere

Durant el matí, al mercat dels dijous, Dones Cabal ha instal·lat una parada on poder comprometre’s amb la lluita contra la violència cap a les dones. Com cada any, la col·laboració entre Matria i Cabal, permet tornar a portar a Pego esta campanya contra una xacra social que de moment porta més de 30 dones assassinades per les seues parelles i exparelles i al voltant d’una vintena de menors que s’han quedat orfes de mare.

p1290432Este dijous, per setè any consecutiu ha arribat al Mercat de Pego la Campanya de Vacunació contra la violència de gènere. La iniciativa està promoguda per l’Associació Matria i organitzada amb la col•laboració de diferents associacions de dones de la comarca com Dones Cabal de Pego, Associació de Dones d’Orba i Xarxa de Dones de la Marina Alta; així com les regidories d’igualtat d’alguns ajuntaments: Orba, Xàbia, Pego, Benissa, Pedreguer, Dénia, cada any intenta actuar directament «contra el virus de la violència masclista, perquè cal acabar amb la violència de gènere”.

p1290431En esta campanya les associacions promotores volen que, “per mitjà d’un compromís senzill, a nivell individual i una reflexió, es vagen produint canvis d’actitud i un clar rebuig cap a les conductes de violència contra les dones”.

A Pego, però, esta setmana hi ha altres actes per lluita per a l’eliminació de la violència de gènere com és el curs que durant tres dies estan rebent personal de l’Ajuntament de Pego i d’algunes associacions locals per tenir cura del llenguatge que usem i convertir-lo en inclusiu. Un curs inclòs en el desenvolupament del I Pla d’Igualtat entre dones i homes de l’Ajuntament de Pego.

p1290414Una de les premisses principals del llenguatge inclusiu seria que allò que no es nomena no existix i si deixem d’utilitzar el femení en les converses és com si les dones no existiren, per aical intentar emprar paraules ‘neutres’ que inclouen homes i dones com «ciutadania, persona, veïnat, alumnat, professorat, direcció o corporació municipal», entre d’altres exemples. I, tot i que semble farragós, fer ús dels doblets, és a dir, nomenar el femení i el masculí de les paraules per recalcar que són ells i elles les que hi participen del succés, de l’activitat o del que siga que s’estiga explicant.

p1290422Assenyalava justament, l’alcalde de Pego, Enrique Moll que «moltes voltes no ens donem compte de l’ús que fem sobre el llenguatge sexista i quan escrivim o quan ens preparem un discurs, els polítics ens hem de parar a pensar que és el que hem de posar o com ho hem de posar» per a no caure en el parany del llenguatge amb domini del masculí.

El regidor d’Igualtat, José Merí, posava l’accent en què gràcies a «l’educació, la formació i la conscienciació de les persones, es pot fer front a tota la problemàtica que existix de la violència masclista» i confiava que les persones que acudixen al curs, este els servisca per a «empoderar-vos, estar al dia i aprendre».

p1290427El curs ‘El llenguatge inclusiu en l’administració pública municipal, una durada de tres dies i està impartit per Joan Miquel Rovira Collado i Alejandra Bou Perona. Cada sessió està dedicada a un aspecte diferent sobre el llenguatge inclusiu, anant més enllà de l’oralitat. Així, explicava la tècnica d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego, Xaro Pinto, el curs va a ensenyar tres coses, «com fer un llenguatge inclusiu dins la nostra administració que no deixe les dones de costat conforme ha passat fins ara», «desagregar per sexes tota la informació que l’Ajuntament arreplega» i «fer informes d’impactes de gènere […] per a mesurar com està la desigualtat en cada àrea».

25-11-dinsDivendres, 25 de novembre, el gruix està al teatre municipal, pel matí. D’11 a 13 hores, hi haurà projecció d’imatges i xerrades sobre la violència de gènere dirigides a la comunitat educativa, al teatre municipal. En acabar estes activitats, tindrà lloc, a la plaça del Mercat, un acte de manifestació i repulsa contra la violència cap a les dones per part de la comunitat educativa.

25-novembre-bo-1Per la vesprada, Pego mostra el seu rebuig contra la xacra social que suposa la violència de gènere que, en la seua vessant més visible, els assassinats per violència de gènere, ja compta amb 37 casos en 2016 (segons xifres oficials) que han provocat que 25 xiquetes i xiquets s’hagen quedat orfes de mare. Al País Valencià enguany han estat sis dones les assassinades per les seues parelles o exparelles, d’elles tres a la província d’Alacant, concretament a Calp, Benidorm i Torrevella. Per això, divendres, 25 de novembre, a les 19h., l’Ajuntament de Pego i Cabal convoquen un any més una manifestació que eixirà del Passeig Cervantes i finalitzarà a la Plaça del Mercat. En eixe últim punt hi haurà una performance i la lectura del Manifest en contra de la violència de gènere.

2275 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!