La Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Pego deslliura d’arena la desembocadura del Riuet
Ja que després de les intenses pluges i la intensa mar de fons del passat temporal, l’arena va taponar la desembocadura del riu Molinell provocant una crescuda del nivell freàtic de La Marjal que feia que a principis de setmana moltes zones del parc continuaren inundades.
Anem coneixent algunes conseqüències més del temporal, com és el cas del tancament de la desembocadura del riu Molinell (el Riuet) en arribar a la platja. No és estrany que passe. De fet, habitualment, quan hi ha temporal marítim l’arena sol impedir que l’aigua del riu vesse a la mar. No obstant això, en esta ocasió, per les característiques del temporal d’aigua intensa, forts vents i fenòmens costaners, el taponament de la desembocadura del Molinell va provocar que l’aigua que anava arribant a La Marjal no tingués per on desaiguar i negara moltes zones del parc natural. Fins i tot que arribara a inundar, en alguns trams, la carretera CV-678.
És per això que divendres passat la Regidoria d’Agricultura que encapçala Andreu Dominguis procedia a obrir eixa desembocadura per deixar pas a l’aigua estancada en La Marjal. No obstant això, durant el cap de setmana es va tornar a taponar per la intensitat de la mar de fons i els forts vents que han tingut unes conseqüències nefastes per al litoral valencià.
Va ser dilluns quan els operaris de l’Ajuntament de Pego, amb la retroexcavadora, van poder tornar a obrir la desembocadura del Riuet. Es va obrir uns 10-12 cm que, a poc a poc, va anar ampliant la força de l’aigua al trobar pas fins a la mar. De vesprada l’obertura ja era d’uns 40 cm, segons ha explicat a Ràdio Pego el regidor d’Agricultura, Andreu Dominguis.
El nivell freàtic dels aqüífers del Parc Natural ha pujat tant amb les últimes pluges que, tot i tenir per on desaiguar, per la zona de les revoltes de Racons encara es podien veure els camps negats, fregant l’aigua pràcticament la carretera. Això, explicava Dominguis, es deu a què els rius, rambles i barrancs encara estan vessant aigua a La Marjal, el que provoca que el seu nivell en superfície baixe més a poc a poc.
D’altra banda, també recordava que fa uns anys enrere la situació al PN hagués estat pitjor perquè abans el riu Gallinera no desembocava directament a la mar i això feia que La Marjal rebera molta més aigua. Actualment, però, eixe problema està solucionat i l’aiguamoll ho nota.
Considera el regidor d’Agricultura de l’Ajuntament de Pego que, per al municipi i el seu terme «les últimes pluges, en general, han estat molt beneficioses perquè venim d’una sequera molt important» i ho descrivia amb la imatge del naixement de les Aigües que actualment tornar a brollar amb força, el que feia anys que no es veia.