El Col•legi Ambra és Tirant a Ràdio Pego

Només es reinicie l´emissió de Ràdio Pego els xiquets de primària de l´escola Ambra encetaran la lectura de la novel•la de cavalleria més internacional del valencià Joanot Martorell, “Tirant lo Blanch”, en la una versió adaptada. Els alumnes d´ESO han estat els encarregats de la tasca d´investigació per a contextualitzar la història i tot el que envolta el Tirant. Aquesta activitat de lectura pública s´engloba dins del Febrer Cultural del col•legi. L´audiència de Ràdio Pego podrà seguir, a partir del restabliment del servei de l´emissora municipal (que s´espera siga demà dijous, tot i no poder afirmar-se), les aventures del més famós cavaller valencià de ficció, Tirant lo Blanch. A més, les veus que ens aproparan, una de les versions adaptades d´aquest Tirant, són les dels alumnes de primària del Col•legi Ambra. Aquesta activitat és una més de l´ampli ventall que ha programat l´escola per celebrar el febrer cultural, que enguany gira al voltant de Tirant lo Blanch. La proposta cultural es decideix en un claustre de professors, on de totes les opcions aportades, s´escull una per tal de treballar-la en tots els nivells que existeixen adaptant la matèria a cada curs. Enguany, com ja passara fa un temps, s´ha triat estudiar un clàssic i quin millor que un de ben a prop com és el Tirant.

Divendres passat es va presentar al programa d´educació d´aquesta casa, “Paideia”, la col•laboració a la que han arribat el Col•legi Ambra i Ràdio Pego perquè els alumnes de primària procedisquen a la lectura pública de “Tirant lo Blanch”. Durant el programa, estudiants d´ESO, (ells han estat els principals encarregats de realitzar la recerca d´informació al voltant de la novel•la i la seua contextualització temporal, espacial i cultural per tal d´entendre-la i conèixer-la millor); i alumnes de primària, van acostar l´audiència a l´època de Joanot Martorell, a la societat d´aleshores i a altres aspectes rellevants per a ubicar l´escriptura del Tirant.

El llegat que Joanot Martorell va deixar en els fulls que composen la seua novel•la més internacional és d´allò més valuós; de fet s´ha de destacar que la narració transcendeix el món de la cavalleria per oferir-nos l’univers i la cultura de l’home medieval. Els valors d´eixe segle, regits principalment per la figura humana, es veuen reflectits al si de l´obra, així com la importància de la figura femenina en un relat d´aventures com és el “Tirant lo Blanch”.

L´obra de què estem parlant va ser escrita en valencià, el que va fer que durant molts segles després estigués, per prejudicis absurds i una política repressora contra la llengua en què va ser escrita, injustament arraconada en biblioteques i acadèmies, lluny del gran públic, però l´esperit que l´anima, la seua amplitud de mires i la riquesa de la seua factura artística, que li confereixen un semblant de modernitat indiscutible, han fet que el seu reingrés en la vida literària fóra espectacular.

Introduint-nos en la vida de l´autor hem de saber que Joanot Martorell és fill d´una família de Gandia de la mitjana noblesa. La data del seu naixement no és concreta, ja que oscil•la entre 1913 i 1914. Quan tenia 20 anys Martorell va ser nomenat cavaller. Aquesta confluència de factors, ser noble i cavaller li van permetre viure acomodadament i poder viatjar per tota Europa. Aquests coneixements del món europeu estan clarament impresos al “Tirant lo Blanch”.

El 1460 inicia l´escriptura de la novel•la “Tirant lo Blanch”. Els estudiosos en la matèria apunten que és una obra en la què Martorell mostra, a través de la figura de l´heroi, el seu desig d´aconseguir l’alliberament de Constantinoble de mans dels turcs i la unitat de la cristiandat en tota la Mediterrània. Tirant és dibuixat com un cavaller model de virtuts, valentia i força, però també un cavaller humanitzat, a diferència del poder meravellós i exagerat d’altres cavallers literaris, capaç de sentir passions nobles, com l’amor, però també la ira i l’ambició.

La història de Tirant lo Blanch s´anirà desgranat cada vesprada, de dilluns a divendres, de 16.30 a 17.00 h. de la vesprada a “EsTirant”, un nou espai de Ràdio Pego.


831 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!