A falta de cireres, reivindicació

La Vall de Gallinera celebra aquest cap de setmana la Festa de la Cirera sense cireres. És l’edició número 20 d’aquesta commemoració que pretén posar en valor el producte més preuat, el que mou l’economia i la vida en general als pobles de la muntanya del nord d’Alacant. I en aquest 20é aniversari la Festa de la Cirera s’ha tornat reivindicativa en compte de festiva perquè el sector travessa un moment crític, que els experts consideren decisori.

Com s’explicava fa uns dies des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, en els últims cinc anys la cirera ha estat afectada per la climatologia i això ha provocat un notable descens de la producció. L’any 2018, va ser una temporada de producció estàndard i es va recollir un total de 700.000 kg. En el 2019 la producció va ser d’uns 200.000 kg i en 2020 en van ser 28.000 kg. L’any 2021 es va recollir 107.000 kg i en el 2022 tan sols uns 4.000 kg. Enguany, la producció és totalment nul·la.

Mari Ángeles de las Eras, de la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant, ens ha explicat la situació. La temporada ha sigut nefasta i és la cinquena consecutiva amb pèrdues per al sector. De fet, la cooperativa ha tancat enguany les seues portes al públic, després de més de 40 anys de funcionament.

 

Donada la situació, el sector de la cirera demana a les administracions corresponents mesures immediates i ajustades a les seues necessitats:


Ajudes adaptades a les persones productores d’aquesta zona geogràfica, a més d’ajudes destinades a mantenir la pedra seca dels marges per evitar l’erosió del terreny i l’abandonament del cultiu.

  • Adaptació de les assegurances a les peculiaritats del territori.

  • Investigació per part dels serveis oficials per adaptar les noves varietats al continu canvi climàtic. I investigació per controlar les noves plagues.

Així la 20 edició de la Festa de la Cirera se celebra aquest cap de setmana i adopta un caràcter reivindicatiu. El que necessiten ara, més que mai és el suport de tota la ciutadania.

 

La programació d’activitats que tindran lloc al nucli urbà de Benirrama, dissabte i diumenge. Els dos dies es farà una excursió interpretativa de la cirera, amb eixida a les 8:30 h des de Benialí fins a Benirrama, amb la participació de la Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera, la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant de la Vall de Gallinera i Javier Savall, productor de cirera ecològica d’Agrivall.

Pel que fa al dissabte, 10 de juny, a partir de les 11 hi haurà dues xarrades a l’església. La primera de Daniel Climent, catedràtic de Ciències Naturals i divulgador, parlarà sobre “Etnobotànica de la cirera: del bancal a la taula i al museu” amb. A continuació a les 12, Rafael Delgado Artés, professor de Prevenció i Extinció d’Incendis Forestals de la Universitat Politècnica de València, president de la Plataforma Forestal Valenciana i Membre de la Plataforma Territori Viu de les Comarques Centrals Valencianes parlarà sobre “El territori i la societat rural en la cruïlla: respostes necessàries per a un nou paradigma.”

A les 17 h, es farà un Show cooking sobre la cirera amb Evarist Miralles del restaurant El Nou Cavall Verd de la Vall de Laguar.

Pel que fa al diumenge, 11 de juny, a les 11:30 s’encetarà la taula redona: “La producció de la cirera a la Vall de Gallinera, problemàtica actual i perspectives de futur” amb la participació, entre d’altres, de la directora general de Política Agrària Comuna i doctora en Enginyeria Agrònoma i Catedràtica UPV, Maite Chàfer.

També hi haurà tot el cap de setmana un mercat de proximitat amb productes de la terra, ecològics, artesanals i de km 0, activitats infantils, música en directe i tallers. A més a més del sopar i dinar populars organitzats per les Comissions de Festes de la Vall de Gallinera.

Cal destacar que l’Ajuntament ha posat a disposició de tot el públic visitant transport públic d’autobusos i trenet turístic, que facilitarà l’accés al nucli urbà de Benirrama donat que no s’hi podrà accedir amb cap tipus de vehicle.

673 Visites
Hola!!