Acció Urgent es cola al ple ordinari d’octubre
Va ser arran d’un prec del regidor popular Antonio Ferrando, perquè es mantinga el servei d’Acció Urgent a Pego. Un prec que arribava, segons va explicar, després de visitar les instal·lacions i parlar amb la gent involucrada en el projecte. Estos li transmeteren que, o es puja la dotació pels serveis que presten, o el 13 de desembre Acció Urgent haurà de tancar. L’alcalde i regidor de Sanitat, Enrique Moll, va explicar que el contracte d’emergències ha finalitzat i s’està redactant un nou plec de condicions per a traure’l a licitació. Per això, que el dia 13 de desembre acaben, «no depén d’ells [referint-se a Acció Urgent] ni de nosaltres, depén que es traga la licitació» i avançava que «la intenció d’este ajuntament és continuar amb el servei».
___________________
Acció Urgent, que s’encarrega del servei d’emergències a Pego des de fa més 20 anys es va colar en l’últim ple ordinari municipal. Va ser en l’apartat de precs i preguntes quan el regidor del Partit Popular Antonio Ferrando va pregar per l’entitat sociosanitària. Ferrando va explicar que fa poc assistiren un familiar amb gran rapidesa i, hores abans del ple, va passar per les instal·lacions a donar les gràcies «per l’atenció rebuda i el servei realitzat». Va relatar que en entrar se «m’ha caigut la cara de vergonya» perquè, va comprovar que «els vàters estaven trencats, cristalls trencats pegats amb cel·lofana, lliteres que probablement tenen 20 anys i jo no m’atrevisc a pujar a dormir en elles […] també tenen els sofàs totalment deteriorats».
Es mostrava preocupat el regidor popular del que li havien explicat membres d’Acció Urgent. D’una banda, el retard en l’última factura presentada i de l’altra, que han sol·licitat un increment en la partida destinada al servei d’emergències perquè, sinó, «el 13 de desembre Acció Urgent tanca la porta» i denunciava que «no se li ha contestat» des de l’Ajuntament de Pego a eixe requeriment. Entre les raons aportades per a demanar l’augment de diners, segons explicava el regidor popular, està que «l’ambulància ara costa més diners, la gasolina costa més diners, tot el material que estan utilitzant costa més diners».
Defensava Antonio Ferrando les virtuts del servei d’Acció Urgent i exposava el fet que, si desapareix i es necessita una ambulància per a un cas urgent, el temps d’arribada seria molt superior, d’almenys «20 minuts» perquè l’ambulància hauria de desplaçar-se des de l’Hospital de Dénia. Per tot això, pregava asseure’s a negociar amb Acció Urgent perquè no minve el servei.
L’alcalde i regidor de Sanitat, Enrique Moll, va lamentar haver de contestar cruament a la qüestió plantejada per Ferrando, entre d’altres coses perquè considera que la tasca que fan és de vital importància. No obstant, li assegurava al regidor del Partit Popular que no disposava de tota la informació, per a continuar explicant que, «Acció Urgent és una empresa, no és una associació de voluntaris. És una empresa que té un contracte públic amb l’Ajutament». I seguia detallant que la seu on s’ubica Acció Urgent «és municipal i està cedida», afegint que cap «empresa d’este poble té un local cedit per l’ajuntament per a exercir la seua activitat». Així mateix, ressaltava que el manteniment de l’espai corre a càrrec de qui l’ocupa.
El retard en el pagament de l’última factura presentada per Acció Urgent es deu, segons explicava l’alcalde, a que el contracte ha vençut i ha de passar per la intervenció que ha de justificar eixe pagament, tot i que ho farà amb un informe de reparo, perquè no està vigent l’adjudicació. Una situació que es repetirà fins que no es licite un nou contracte.
La sol·licitud d’un increment del servei d’emergències per part d’Acció Urgent s’està estudiant a l’oficina tècnica, detallava l’alcalde, amb l’objectiu de determinar si «l’ampliació o eixos diners que ens reclamen són realment els que diuen».
Avançant-se al que puga passar en un futur no massa llunyà, l’alcalde i regidor de Sanitat, advertia que la possibilitat que Acció Urgent no continue «és real», puntualitzant que «no perquè nosaltres vullguem». I explicava l’alcalde que si això passa serà perquè «quan isca el plec [de condicions del curs públic] no se’l queden ells i se’l quede una altra empresa».
Insistia Moll que si el 13 de desembre Acció Urgent ha de tancar les portes «no depén d’ells, ni de nosaltres, depén de que es traga la licitació i [la possibilitat] que vinga una altra empresa». Perquè, assegurava l’alcalde, «la intenció d’este Ajuntament és continuar amb el servei» i recordava que el que «es licita és el servei», no qui dona eixe servei.
Paral·lelament a este moment, el cert és que la situació d’Acció Urgent ha generat un important debat a les xarxes socials. I, d’una banda, el Partit Popular de Pego ha publicat en les xarxes socials la presentació d’una sol·licitud perquè es convoque una junta de portaveus urgent per abordar esta qüestió. Per l’altra, també des de les xarxes socials, s’ha llançat una convocatòria de concentració «en suport a Acció Urgent» per al pròxim dimarts, 15 d’octubre, a la plaça de l’Ajuntament.