Accions conjuntes per a combatre la plaga de Punxegut Roig

A Pego encara no s’ha detectat cap focus d’aquesta malaltia que afecta a les palmeres i que s’estén ràpidament, tot i això el regidor d’Agricultura assistia, dijous passat, a la reunió comarcal per a prevenir que la plaga s’estenga.
Els responsables de Parcs i Jardins, Medi Ambient i Agricultura dels municipis de la Marina Alta es van reunir dijous passat a Dénia per a abordar les accions a desenvolupar per a combatre la plaga de punxegut roig que afecta la comarca. Van assistir els regidors i representants dels Ajuntaments de Pego, Dénia, Xàbia, Teulada, Ondara, Pedreguer, Parcent, Ràfol d’Almúnia, El Verger, Llíber, Senija i Gata.

El regidor de Parcs i Jardins, Medi Ambient i Agricultura de Pego, Andreu Dominguis, informava que a Pego “encara no s’ha detectat que hi haja palmeres infectades pel Punxegut, però és cert que està ben a prop i que en qualsevol moment pot arribar i és per això que hem d’aplicar un protocol de prevenció”. D’altra banda, reconeixia Dominguis que alguns pegolins amb cases a la platja de Dénia ja coneixen les terribles conseqüències que el punxegut roig provoca en les palmeres, ja que a la platja si que ha arribat la plaga.

Fins al moment, la Conselleria d’Agricultura ajudava als propietaris de palmeres afectades pel punxegut roig a desfer-se d’elles. Més concretament, segons relatava el regidor de Parcs i Jardins “posava els mitjans per anar i tallar-la i et pagava 300 euros per la palmera. Després la destruïa en els punts autoritzats”. Actualment la situació ha canviat. El responsable d’Agricultura de l’Ajuntament de Pego intueix que les causes són econòmiques, però el cert és que Dominguis comentava que “en estos moments bé perquè hi ha moltes, bé per la crisi, s’han eliminat els 300 euros d’ajuda i la tallada de la palmera”.

Explicava Andreu Dominguis que “quan una palmera es mor per punxegut roig és que té molt de punxegut”. Això no obstant no impedeix que els insectes paren la seua activitat destructiva, perquè una vegada mort l’arbre el punxegut roig es desplaça fins a una altre exemplar. Dominguis aclaria que “un punxegut pot volar fins a 5 a 6 quilòmetres perfectament”. Un dels problemes que apuntava l’edil d’Agricultura és que d’una palmera morta poden aparèixer fins a 200 insectes, el que implica una multiplicació desproporcionada per a aturar. A més apuntava Dominguis a què “no hi ha cap material de moment que siga capaç de matar-lo, sí de previndre’l”.

“De moment és una plaga que està sent seriosa”, asseverava Dominguis, que recordava que aquesta “va vindre des del Marroc en les importacions de palmeres” a terres valencianes. La culpa no sabria a qui donar-la el regidor de Parcs i Jardins, però apuntava vàries causes, “la construcció eixa voraç que hem tingut, el fer avingudes plenes de palmeres o que s’alçat un poc la mà en la quarantena de les palmeres d’importació”. El cas és que ha arribat fins a les nostres terres.

Els assistents a la passada reunió comarcal per a parlar de com evitar que la plaga de punxegut roig no s’entenga van arribar a tres conclusions bàsiques. D’una banda, que per a evitar la dispersió de la plaga, és necessària una localització precoç dels focus de punxegut i una actuació ràpida quan es detecten exemplars de palmera infectats. Eixos exemplars han de ser retirats i destruïts per trituració com més prompte millor. En el seu dia, la Conselleria d’Agricultura es va comprometre a efectuar la retirada, però el termini emprat per a això és molt llarg, inclòs de mesos. Davant d’esta problemàtica, l’Ajuntament de Dénia ha gestionat que la planta de compostatge siga accessible als professionals i ajuntaments de la comarca perquè puguen dipositar en les seues instal•lacions les palmeres afectades. Els exemplars seran emmagatzemats en uns contenidors tancats per al seu posterior trasllat a València o Crevillent, on seran destruïts.

El regidor de Parcs i Jardins de Pego recordava que les mesures de previsió han de ser municipals, però també privades. Així, convidava a tots els propietaris de palmeres a què “si detecten que una palmera que pateix de punxegut roig passe pels Serveis Municipals Agraris o per l’Ajuntament a notificar-ho” perquè un tècnic passe a diagnosticar-la. Si la palmera es troba al terme de Dénia, també pot acudir als Serveis Municipals Agraris o al consistori on “es facilitarà el telèfon d’un tècnic de l’Ajuntament de Dénia qui passarà a veure la palmera”. Tot i que Andreu Dominguis reconeixia que per a un particular desfer-se d’una palmera infectada pel punxegut roig és car, també afirmava que “el que no es pot fer és amargar eixa palmera malalta perquè acabaria infectant-ho tot”.
753 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!