Agricultura desgrana en la Mesa de Concertació les ajudes, plans i actuacions per a la regeneració post-incendi
Ahir es va celebrar a la Vall d’Ebo la Mesa de Concertació Post-Incendi Forestal, en la qual es va parlar de la regeneració de la zona arrasada pel foc a les comarques de la Marina Alta i el Comtat.
A la reunió assistiren, entre d’altres, per part de la Conselleria d’Agricultura els directors generals de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín, i del Medi Natural, Julio Gómez; així com la subdirectora general d’Estructures Agràries, representants de la Diputació d’Alacant, dels 14 municipis afectats per l’incendi, el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) i membres d’associacions i col·lectius com Acció Ecologista Agró, Pego Viu, Ebo Viu, el Centre Excursionista Pego o els caçadors.
Néstor Portes, president de Pego Viu, va ser un dels participants en la Mesa, i ens ha fet un resum del que s’hi va parlar. En primer lloc, es va presentar per part del CEAM l’informe post incendi, en el qual s’ha determinat que el territori cremat és finalment de 10.609 hectàrees i que han estat 14 els municipis afectats. En aquest informe es detalla diferents graus d’afecció i es parla de cóm serà la regeneració de la massa forestal calcinada, assenyalant que a la zona on es va cremar sobre cremat la recuperació de la vegetació serà més lenta. És el cas dels terrenys situats a Pego i a la Vall d’Ebo, on es va produir l’incendi de 2015. L’informe és públic i es pot consultar en la plataforma postfire.es
Portes ha destacat el fet que ahir en la reunió s’anuncià que en aquesta ocasió la Generalitat té la intenció de fer complir les lleis estatals i autonòmiques en el camí cap a la regeneració. Un camí que inclou una sèrie de mesures a emprendre de manera immediata.
Però, més enllà de les accions a materialitzar en aquest any, la regeneració i recuperació passa per actuacions a mitjà termini. En aquest sentit, la Conselleria d’Agricultura va anunciar l’elaboració d’un projecte de restauració ambiental i més ajudes, subvencions i plans que encara estan per concretar i entre els quals Néstor Portes destaca un Fons de Cooperació Forestal Municipal. L’escoltem:
En l’apartat de presentació de propostes, Pego Viu va traslladar les mesures que troba necessàries per a regenerar la zona afectada pel foc i també per a evitar futurs incendis forestals. Però, Segons ha comentat Néstor Portes, el col·lectiu de defensa del territori va trobar a faltar la presència d’altres conselleries de la Generalitat, i que es presentara un anàlisi de l’actuació dels cossos d’extinció durant l’incendi del 13 d’agost.
I, per últim, també es va anunciar que al 2023 es materialitzaran els Plans de Gestió Forestals de les Muntanyes Públiques, i tota una bateria d’ajudes als agricultors dels municipis afectats per a donar impuls a aquest sector econòmic vital per a moltes localitats.
Després d’haver escoltat els informes i les mesures a prendre, queden les conclusions. Pego Viu apunta que tots i totes les ciutadanes tenim la nostra part de responsabilitat i el nostre paper a executar en la prevenció d’incendis i protecció del nostre territori.