Agricultura inicia al setembre la campanya més ambiciosa de la història contra la mosca

Realitzarà soltes d’uns tres-cents milions de mascles estèrils cada setmana. Este sistema de combat biològic, promogut pels exportadors del Comité de Gestió a finals dels anys noranta i que des de llavors desenvolupa la Generalitat, es basa en l’esterilització dels mascles per mitjà de raigs gamma. El pròxim mes de setembre podria marcar un punt d’inflexió en el combat que des de fa dècades s’allibera en la Comunitat Valenciana contra la temible plaga de la mosca de la fruita (Ceratitis capitata), ja que serà llavors quan la Conselleria d’Agricultura inicie les primeres soltes amb caràcter massiu de les poblacions de mascles esterilitzats que està criant en el centre de control biològic de Caudete de las Fuentes, inaugurat el passat mes d’abril. Arrancarà així el programa de lluita contra la mosca més ambiciós de tota la història.

Segons van confirmar fonts de la Conselleria d’Agricultura, inicialment està previst que durant les primeres setmanes de setembre es disseminen pel territori citrícola valencià al voltant de 300 milions de mascles estèrils, la presència de les quals en semblants proporcions ha de resultar decisiva a l’hora d’atenuar la plaga. Este sistema de combat biològic, promogut pels exportadors del Comité de Gestió a finals dels anys noranta i que des de llavors desenvolupa la Generalitat, es basa en l’esterilització dels mascles per mitjà de rajos gamma.

Els greus desperfectes que causa la mosca de la fruita, també anomenada del Mediterrani, són conseqüència directa dels ous que dipositen les femelles en l’interior dels fruits, de manera que si s’aconsegueix una població prou elevada de mascles incapaços de fecundar la femella, que és en definitiva el que es persegueix amb este sistema, el problema s’hauria de reduir de forma apreciable. A partir de setembre, per tant, començaran a provar-se a gran escala i sobre el terreny els efectes d’este procediment de lluita biològica en què tant el sector taronger com la pròpia Generalitat han dipositat grans esperances, fins al punt que les opinions més optimistes parlen inclús que és possible erradicar la plaga en el termini d’uns tres anys.

L’ofensiva contra la mosca Ceratitis, que constitueix sens dubte la pitjor plaga a què s’enfronten la citricultura i els fruiters valencians, anirà recruant-se a mesura que la criança de mascles estèrils en la planta de Caudete vaja aconseguint la seua velocitat de creuer fins a culminar el pròxim mes de març amb una producció setmanal màxima de 540 milions d’exemplars cap. Mentrestant es combinarà aquest tipus de tractament amb el més convencional que és la utilització de productes químics. No obstant, l’objectiu, per motius mediambientals i d’eficàcia, és que més de la meitat de la lluita contra plagues agràries que es realitza en la Comunitat Valenciana siga de tipus biològic en el termini de 4 anys.


501 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!