Alcaldes i alcaldesses de tota la província s’han concentrat hui davant la Diputació d’Alacant per a exigir el Fons de Cooperació Municipal
El grup Socialista, de Compromís i Esquerra Unida unixen les seues forces per a reivindicar la participació de la Diputació d’Alacant en el Fons de Cooperació Municipal. La mobilització, prevista inicialment per al passat 1 de març, es va haver de posposar al coincidir en data amb l’Assemblea de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. Així, hui és el dia escollit per donar continuïtat a les diferents iniciatives que, ja siga de manera individual, o en conjunt, s’estan duent a terme per a mostrar el seu rebuig davant de la decisió del PP en la Diputació de no participar en el Fons de Cooperació Municipal impulsat per la Generalitat Valenciana. César Sánchez, a Pego ha manifestat que la competència sobre el Fons és de la Generalitat i ha defensat que «les institucions han de tenir capacitat discrecional».
Este migdia alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores de distints pobles de la província d’Alacant estaven convocats per PSPV-PSOE, Compromís i Esquerra Unida a concentrar-se a les portes del palau provincial per a exigir la participació de la Diputació, que presidix Cèsar Sánchez, en el Fons de Cooperació Municipal posat en marxa per la Generalitat Valenciana.
Amb esta iniciativa, els tres grups polítics d’esquerres en la Diputació pretenen donar continuïtat a les diferents iniciatives que, ja siga de manera individual, o en conjunt, s’estan duent a terme per a mostrar el seu rebuig davant de la decisió del PP en la Diputació d’Alacant de no participar en el Fons de Cooperació Municipal impulsat per la Generalitat Valenciana, i que provocarà que els pobles i ciutats de la província vagen a rebre la meitat del que sí que arribarà als municipis de les província de Castelló i València.
Cal assenyalar que, en un principi, la realització d’esta concentració estava prevista per a dimecres passat 1 de març, coincidint amb la celebració del ple de la Diputació, cita que va haver de ser posposada al coincidir amb l’Assemblea de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que eixe mateix dia es reunia a València. En relació a esta qüestió, des dels tres grups convocants han mostrat les seues sospites que el PP en la Diputació va intentar “boicotejar” la concentració prevista en un principi per a les 12 del migdia d’este passat dimecres, avançant la celebració del ple a les 8.30 del matí. Hui, eixe possible «boicot» s’ha produït programant en l’agenda del President de la Diputació diverses visites a alguns pobles de la Marina Alta, d’on són dos dels portaveus de les formacions convocants, José Chulvi (PSPV) i Gerard Fullana (Compromís). Entre eixos pobles es troba Pego. De fet, l’alcalde, Enrique Moll no s’ha desplaçat fins a Alacant per a participar en eixa concentració com tenia previst fer. No obstant això, sí que hi hagut representació pegolina en eixa cita a les portes de la Diputació, ja que s’han desplaçat fins allí la regidora socialista Laura Castellà i el regidor socialista José Merí.
Segons l’opinió de José Chulvi, portaveu socialista en la Diputació amb esta concentració s’insistix en la necessitat que els ajuntaments compten amb més capacitat econòmica i més autonomia a l’hora de decidir on han d’anar eixos recursos, “i el Fons de Cooperació Municipal que proposa la Generalitat Valenciana ha obert un camí molt positiu, que lamentablement en esta província ens ha bloquejat el PP en la Diputació d’Alacant, amb una decisió clarament política”.
Igualment el portaveu socialista ha afirmat que esta és la raó per la qual la majoria d’alcaldes i alcaldesses d’esta província volen continuar reivindicant als que dirigixen la Diputació d’Alacant “el seu dret a comptar amb el que els correspon del Fons de Cooperació Municipal, i no la meitat. No volen ser menys que els de la província de València i la província de Castelló”, ha explicat.
Per la seua banda, el portaveu del grup Compromís en la institució provincial, Gerard Fullana ha assenyalat que “el que farem els regidors i alcaldes que ens concentrarem en la porta de la Diputació és condemnar la discriminació a què ens sotmet Cèsar Sánchez”. En eixe sentit el portaveu de Compromís ha recordat que els municipis de València i Castelló tindran dos plans d’inversió, el de la Generalitat amb el Fons i els plans de les obres sostenibles “i el que diu la Diputació d’Alacant és que ací només tindrem els financerament sostenibles”.
Així, Fullana ha demandat que la Diputació dispose els 13 milions d’euros “amb la data que pose, però que se sumen, perquè no pot ser que els municipis de València i Castelló tinguen dos plans, i a Alacant un per una qüestió política del president de la Diputació”.
De la mateixa manera, la portaveu d’Esquerra Unida en la Diputació d’Alacant, Raquel Pérez, ha denunciat que l’estratègia política del PP en la Diputació respecte als fons de cooperació autonòmic “ha sigut i continua sent nefasta”.
En eixe sentit, Raquel Pérez ha lamentat “la desídia de Cèsar Sánchez, incapaç de negociar amb unes excuses per a no adherir-se a este fons que són absolutament pelegrines” destacant que “inclús alguns companys del seu partit en determinats ajuntaments li estan reclamant l’adhesió públicament i en plens. Cèsar Sánchez realitza una imitació Donald Trump, i està construint un mur que pagarem tots els alacantins i alacantines”, ha censurat Pérez.
Ràdio Pego ha aprofitat la visita del President de la Diputació a Pego per a preguntar-li sobre esta qüestió. César Sánchez ha declarat que «en 2017 la Diputació no va poder entrar en el fons de cooperació per una qüestió pressupostària, ja que se’ns comunicà en el mes de novembre, quan ja teníem el pressupost pràcticament tancat». Afegia Sánchez que «tot el pressupost de 2017 són inversions aprovades per ple i, a més, per unanimitat».
D’altra banda, el president de la Diputació defensava que el Fons de Cooperació Municipal «és un fons de cooperació de la Generalitat Valenciana per a atendre els municipis i que s’ha d’intentar que cada administració assumisca les seues competències». També considerava César Sánchez que està bé que existisquen línies d’ajudes que «repartisquen de manera lineal els diners entre tots els municipis». No obstant això, també defensava «que les institucions han de tenir capacitat discrecional» i posava com a exemple les obres que s’han hagut de dur a terme a la Capella de l’Ecce-Homo, que no estaven previstes, però s’havien d’escometre per salvar l’estructura.
Considerava Sánchez «que les administracions hem de ser sensates, coherents i respectar la llei i les competències, treballant de manera coordinada. Però la coordinació, no és imposició». Així mateix, entenia que «hi haja alcaldes que discrepen, però és que la democràcia és discrepància» i concloïa que «els alcaldes que van a manifestar-se hui a les portes de la Diputació tenen tot el dret del món a manifestar-se i jo tinc, com a president de la Diputació, tot el dret del món a fer el que crec que he de fer com a president de la Diputació».