AMADEM presenta a Dénia el poemari ‘Sobre la resiliència’

Del pegolí Justinià Alemany. El 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, a la Marina Alta Amadem ho va celebrar amb un programa especial a Ràdio Pego el passat 8 d’octubre i demà dijous, amb la presentació del poemari ‘Sobre la resiliència’ i la projecció del documental ‘Solo’. La cita és demà a les 7 de la vesprada a la Casa de Cultura de Dénia.
Una de cada quatre persones, sofreix un trastorn mental al llarg de la seua vida. Les malalties mentals representen el 12’5% de totes les patologies, un percentatge superior al del càncer i els trastorns cardiovasculars. El 22% de la població pateix episodis d’ansietat i depressió en algun moment de la seua vida. Un 1% de la població desenvoluparà alguna forma d’esquizofrènia al llarg de la seua vida. Entre el 70 i el 80% de les persones amb malaltia mental estan desocupades. Menys del 25% dels afectats i de les afectades és diagnosticat i tractat correctament.

Aquestes són dades que donava a conèixer, el dia 10 d’octubre, Dia Mundial de la Salut Mental, l’Associació per a la Salut Integral del Malalt Mental (ASIEM) junt als seus objectius, que comencen per sensibilitzar les institucions i l’opinió pública sobre l’acceptació i integració del malalt o la malalta mental en la societat. I continua exigint a l’administració pública la creació dels recursos necessaris per a una adequada atenció socio-sanitària del malalt mental. També són objectius d’ASIEM crear un lloc de trobada per als malalts, familiars i persones properes que facilite la comunicació i recolzament mutu i contribuir amb les seues accions a millorar la qualitat de vida del malalt mental i la seua família.

Certament el Dia Mundial de la Salut Mental passa desapercebut als valencians i les valencianes perquè cau el dia després de la diada autonòmica i abans del dia del Pilar, el que fomenta que molta gent s’agafe pont i es disperse. No obstant, des de les diferents associacions de malalts i familiars no se n’obliden i continuen lluitant per la desestigmatització de la malaltia i la millora de la qualitat de vida dels malalts i les malaltes.

De fet, FEAFES CV denuncia que al País Valencià, “tot el sostingut increment dels recursos d’atenció, socials i sanitaris dirigits a les persones amb malaltia mental, ens trobem molt lluny de poder oferir a estes persones un futur distint de la seua consideració de malalts crònics, a excepció d’algunes iniciatives quasi testimonials, manquem de recursos específics d’ocupació, d’una formació ocupacional adaptada, d’un nombre suficient d’habitatges supervisats o de programes de recolzament domiciliari que faciliten una vida autònoma. La majoria de les persones amb malaltia mental depenen de les seues famílies, sobre les que recau la responsabilitat de buscar l’atenció mèdica i social que precisen en cada moment o fase de la malaltia, sense que troben apenes recolzaments per a esta difícil tasca.”

A la Marina Alta, AMADEM, en aquest mes d’octubre té previst dur a terme diferents activitats per a difondre la realitat de la malaltia mental i contribuir a desestigmatitzar-la entre la nostra societat. Ho feren el passat 8 d’octubre amb un programa especial a Ràdio Pego dirigit per Justinià Alemany, que és el protagonista de la següent activitat programada per AMADEM i que tindrà lloc demà dijous, 14 d’octubre, a les 7 de la vesprada a la Casa de Cultura de Dénia. Allí es presentarà el poemari “Sobre la resiliència. Obra poètica 2005-2006” de Llorenç Justinià Alemany Vicens, es projectarà el documental “Solo” del cineasta alacantí Vicente Rubio. En aquest film l’autor explica i protagonitza el que va suposar per a ell el desenvolupament de la seua malaltia.

Resiliència és un terme psiquiàtric que, segons explicava el mateix Justinià Alemany, va ser acunyat als anys 90 pels psicòlegs. La definició de resiliència ens diu que és la resistència que presenten els sòlids al trencament per xoc, donada per una xifra que caracteritza la fragilitat del sòlid.

La resiliència és determinada, en l’assaig de resiliència, colpejant una proveta en forma de barra amb una massa pendular i imprimint cada cop més força a la massa fins a aconseguir el trencament de la proveta. Traslladat a l’ésser humà, es pot dir, com afirmava Justi Alemany, que “el mateix passa amb les persones encara que no es puga comparar al 100%.”. Resiliència és el terme que ha inspirat i que embolcalla el poemari de Justi Alemany que es presentarà dijous a Dénia.

Altres activitats programades per AMADEM són, el dia 28, a la mateixa hora i al mateix lloc, la projecció d’un altre vídeo del cineasta de Villena anomenat “Integrados”. Eixe dia estarà present el mateix director, Vicente Rubio.

A més, a principis de novembre AMADEM estarà present a una trobada provincial d’usuaris i professionals de pisos tutelats per a persones amb malaltia mental.

Finalment, durant aquest últim trimestre de l’any, Amadem estarà present en una jornada d’assessorament als equips psicopedagògics dels instituts de secundària de la Marina Alta.

564 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!