Anar al metge: Missió Impossible 8

Ho hem pogut comprovar en primera persona, un mes és el temps a esperar actualment per a poder veure el teu metge o metgessa de capçalera al Centre de Salut de Pego. I la cita només es pot aconseguir per via telefònica, si és que algú despenja el telèfon, perquè l’aplicació +Salut de la Generalitat Valenciana només contesta amb un missatge quan intentes demanar cita, presencial o telefònica, i és el següent: «No és possible gestionar la teua cita desitjada. Per favor, contacta amb el teu centre de salut».

Doncs, bé, marques el número de telèfon del Centre de Salut, i, quan és el teu dia de sort algú contesta a l’altre costat de la línia. I et diuen el que hi ha; només hi ha cites disponibles per a dins de quatre setmanes. Si et conformes i la cosa no és massa urgent, la demanes, per a dins d’un mes, què has de fer? Però, la persona que aten no fixa la cita fins que no li digues el motiu pel qual vols anar al metge! On queda la privacitat? I la Llei de Protecció de Dades?

La privacitat no és de les coses que més preocupa al grup que gestiona el Departament de Salut de Dénia, Ribera Salud, perquè un acudeix a demanar cita o fer consultes als taulells i tothom s’assabenta dels problemes que tens. Tot i així, haver de dir-li a una persona que t’atén per telèfon perquè demanes cita amb la teua metgessa de capçalera arriba a ser, més que indiscret, absurd i fins i tot humiliant. És evident que u només vol anar al metge quan té un problema de salut que Google no pot diagnosticar.

El coordinador de l’àrea de Salut de Pego, el doctor Carlos Juan, reitera el que ja ha explicat als alcaldes i alcaldesses de Pego, l’Atzúbia i les Valls en l’inici de l’estiu. No hi ha prou personal. Això es tradueix en una sobrecàrrega dels metges i metgesses que no estan de vacances, cobrint guàrdies o atenent a Urgències. Carlos Juan:

Com hem sentit, el coordinador afirma que el problema no el patim tan sols els de la Marina Alta, sinó la ciutadania, en general, de tota la Comunitat Valenciana.

No se sap si ha estat la pandèmia el que ha agreujat la situació i deteriorat fins a uns extrems vergonyosos i intolerables en el segle XXI, en una societat europea i pròspera que podia presumir de la seua Sanitat Pública al segle XX. O si, per contra, la pandèmia és l’excusa idònia per a acabar de rematar un malalt que ja ho era a la Marina Alta abans de març de 2020; la Sanitat Pública.

Si en l’era prepandèmica ja resultava difícil aconseguir una atenció digna a l’hospital de Dénia, ara és una missió totalment impossible aconseguir atenció mèdica, punt. Ni a l’hospital, ni al Centre de Salut. I ja no parlem si vius a la Vall de Gallinera, on el consultori ha estat tancat la major part de l’estiu perquè no hi ha cap metge.

Efectivament, la cosa ja estava mal a l’hospital abans del coronavirus, però, això no lleva que poguera estar encara pitjor. A més de la pandèmia, en aquests dos anys hem tingut un canvi en la gestió de Departament amb la compra del grup Ribera Salut de les accions que tenia DKV. Ara Ribera té. I ha hagut també, recentment, un canvi en la Conselleria de Sanitat, la qual dirigeix actualment el conseller Josep Maria Argimon, qui ha d’enfrontar en la recta final de la legislatura el repte de la reversió del Departament de Salut de Dénia al sistema de Salut Pública.

Precisament, el doctor Carlos Juan ha parlat d’una falta de voluntat política per a trobar solucions.

Siga com siga, el problema és que el servei que es presta a l’hospital continua empitjorant, principalment per la fuga dels professionals, sembla que provocada per unes condicions laborals indignes. La problemàtica va desembocar en una vaga al mes de maig, convocada pels sindicats i el Comité d’Empresa, i trobàvem que s’havia resolt amb l’acord arribat amb l’empresa. Però, es veu que no.

La setmana passada el grup Compromís a les Corts Valencianes va denunciar que de quatre uròlegs que hi havia l’hospital de Dénia tan sols en queda un. Això explicaria el perquè de les llargues llistes d’espera d’aquest servei. De fet, ens consta que hi ha actualment persones a la nostra comarca que porten uns 10 mesos esperant una intervenció d’Urologia.

El diputat de Compromís a les Corts, el pegolí Josep Nadal, ha registrat una pregunta parlamentària demanant solucions a la Conselleria de Sanitat.

Nadal reconeix, com el doctor Carlos Juan, que la falta de sanitaris no la patim només a la Marina Alta. Però, diu que ací és més greu perquè els professionals no volen treballar al Departament de Salut de Dénia per les condicions laborals. El diputat atribueix el que està passant a la nostra comarca a una estratègia de l’empresa cara a la pròxima reversió.

Per les paraules de Josep Nadal, Compromís compta amb que es complirà el que l’ex consellera de Sanitat, Ana Barceló, anuncià al mes de maig, abans de deixar el càrrec. La seua promesa va ser que “La gestió de Dénia passarà a les mans de Sanitat al gener de 2024”. Procés que serà llarg i hauria de començar a principis de 2023.

Bé, doncs, si la cosa és així, i es fa complir els acords polítics, d’ací uns mesos, abans que comence la campanya per a les eleccions municipals i autonòmiques, parlarem prou de la reversió de la gestió del Departament de Salut de Dénia i de l’inici ja definitiu del procediment. També és cert que han estat ja vàries les vegades en què se’ns ha promés que l’inici de l’expedient de reversió era imminent, per exemple, abans de les eleccions de maig de 2019. Així que hem de continuar esperant… Esperant que ens veja un metge -col·lapsant les Urgències-, o donant bona cosa de beneficis a les clíniques privades i els tanatoris.

Tot i que la situació arriba a ser desesperant, per a les persones professionals de la Sanitat, i per a les usuàries, el coordinador del Centre de Salut de Pego ha destacat la paciència i voluntarietat d’unes i altres.

1049 Visites
Hola!!